pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κουίκ: Να ανακηρύξουμε το 2018 ως έτος της Ομογένειας της Αφρικής

9/04/2018 - 10:50μμ
Κουίκ: Να ανακηρύξουμε το 2018 ως έτος της Ομογένειας της Αφρικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην υποσαχάρια Αφρική βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τις ημέρες του Πάσχα, όπου οι ομογενείς τον υποδέχτηκαν θερμά και του ζήτησαν στήριξη από το ελληνικό κράτος. Επισκεπτόμενος το Χαράρε, ο Τέρενς Κουίκ ζήτησε συγνώμη, για το γεγονός ότι ποτέ δεν την επισκέφθηκε αρμόδιος Υπουργός για την Διασπορά.

«Με το ταξίδι σας αυτό δείξατε ότι τελικά δεν μας ξεχάσατε. Βλέποντας την Ελλάδα εδώ, μετά από 31 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού, αναπτερώνεται το ηθικό μας. Είναι βεβαιότητα ότι εκτός από θέματα του εδώ Ελληνισμού, θα γίνουν και χρήσιμες διμερείς συναντήσεις, οι οποίες μία φορά έγιναν το 1987 και μετά σταμάτησαν», ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ζιμπάμπουε Ελένη Κουμίδου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε στη συνέχεια: «Ήρθε η ώρα τον Ελληνισμό που ζει στις Υποσαχάριες χώρες, να τον γνωρίσει και η υπόλοιπη Ομογένεια. Η Ομογένεια της Αμερικής μιλάει με την Αυστραλία, η Αυστραλία μιλάει με τον Καναδά, όλοι μαζί μιλούν με την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν έχει δώσει σημασία μέχρι σήμερα στους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής, με εξαίρεση, σε μικρό ποσοστό, εκείνους που ζουν στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική.

»Αυτό που προτείνω είναι να ανακηρύξουμε το 2018, το έτος της Ομογένειας της Αφρικής, ώστε να φέρουμε κοντά της τον απανταχού Ελληνισμό. Έχω ήδη μιλήσει με Ομογενειακές Οργανώσεις στις άλλες Ηπείρους και έχω εισπράξει θετική ανταπόκριση, με δράσεις τις οποίες θα σχεδιάσουμε άμεσα όλοι μαζί».

  • Στη συνάντηση με τα Προεδρεία των Φορέων του Ελληνισμού στη Ζιμπάμπουε, που οργάνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος, τα αιτήματα που καταγράφηκαν ήταν τα εξής:
  • Ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, είτε με αποσπασμένους δασκάλους, είτε με τη χρήση ψηφιακών Προγραμμάτων.
  • Επανέναρξη της δορυφορικής εκπομπής της ΕΡΤ στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, που σταμάτησε το 2013 με το μαύρο της ΝΕΡΙΤ.
  • Επανέναρξη φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
  • Μεσολάβηση της ΓΓΑΕ, προκειμένου Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ελλάδας να στείλουν έστω και μεταχειρισμένες τοπικές στολές, στον Σύλλογο των Ελληνίδων Κυριών της Ζιμπάμπουε, προς ενίσχυση του τμήματος των Ελληνικών Δημοτικών Χορών.

Ο ΥΦΥΠΕΞ ανήγγειλε ότι ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόλου  και η υφυπουργός Παιδείας κα Μεροπή Τζούφη, μετά από εισήγηση του συντονιστή Εκπαίδευσης Αφρικής Γιώργου Βλάχου, υπέγραψαν να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος ελληνικής γλώσσας στο Μπουλαβάγιο, με την αποστολή και αποσπασμένου δασκάλου.

Ο Τέρενς Κουίκ παρακολούθησε την Ακολουθία της Αναστάσεως στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ, με τον οποίο είχε και ιδιαίτερη συνάντηση στα γραφεία της Μητρόπολής του. Επίσης, με τον Σεβασμιότατο Σεραφείμ και τον πατέρα Γεώργιο επισκέφθηκαν την Ιεραποστολή στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, όπου περιθάλπονται πάνω από 600 παιδιά με τις οικογένειές τους.

Ο Μητροπολίτης, μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, για την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ στη Ζιμπάμπουε και τις ευχαριστίες του προς την ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη του έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική. Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο της κοινότητας και τα γραφεία της και ξεναγήθηκε στο τμήμα των Ελληνίδων Κυριών Ζιμπάμπουε από την πρόεδρο Δέσποινα Ζαβερντινού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

6/07/2025 - 10:28μμ
Έλληνες και Τούρκοι μαθητές σε αναμνηστική φωτογραφία με τους καθηγητές τους (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό Λύκειο Μονάχου: Έλληνες και Τούρκοι μαθητές ένωσαν δυνάμεις για το μέλλον του πλανήτη

6/07/2025 - 12:24μμ
Οι κυρίες της ενορίας και τα ολόφρεσκα ελαιόψωμα που ζύμωσαν για καλό σκοπό (φωτ.: facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μύρισε ελαιόψωμο στη Νέα Νότια Ουαλία

6/07/2025 - 10:58πμ
Οι καρτ ποστάλ  απεικόνιζαν το έθιμο των Μωμόγερων στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Waiblingen και την κατάδυση του Σταυρού στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Argo WN)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι «Αργοναύτες» του Waiblingen έκαναν το καλό κι ενίσχυσαν το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα»

6/07/2025 - 9:46πμ
Ο Βασίλης Μπατζογιάννης με τα παραδοσιακά γλυκά του
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βασίλης Μπατζογιάννης: Ο Bill Batz, ο Κατερινιώτης ζαχαροπλάστης που γλύκανε γενιές ομογενών, έφυγε από τη ζωή στα 76

3/07/2025 - 7:41μμ
Αναμνηστική φωτογραφία με τους συντελεστές της παράστασης (φωτ.: The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ελληνικές, ποντιακές, αρμενικές και ασσυριακές αφηγήσεις

2/07/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: greeks.am)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας: Εικόνες από την 6η κατασκήνωση παιδιών ελληνικής καταγωγής

2/07/2025 - 9:10πμ
Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

1/07/2025 - 11:58μμ
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

30/06/2025 - 9:52μμ
Στιγμιότυπο από το κονσέρτο (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Σίδνεϊ πλημμύρισε με ακούσματα της Μικρασίας

30/06/2025 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17α Τενεδίων Δρώμενα: Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

7 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Παράδοσης (φωτ.: facebook / Δήμος Θέρμης)

Με έντονη ποντιακή παρουσία το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Θέρμης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: slgr.gr)

Super League: Κλήρωση για νέο πρωτάθλημα με βράβευση Ποστέκογλου – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

9 ώρες πριν
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign