Σε έναν από τους πιο απομακρυσμένους, πιο φτωχούς και πιο μικρούς νομούς της Τουρκίας, στο Αρνταχάν του ανατολικού Πόντου στα σύνορα με τη Γεωργία, στις 26 Απριλίου 2017 κατά τη διάρκεια εκσκαφών για θεμέλια οικοδομής ήρθε στο φως ένα φέρετρο διακοσμημένο με σταυρούς. Μέσα σε αυτό, που χρονολογείται στον 19ο αιώνα, βρισκόταν η σορός ενός αξιωματικού με τη στολή, τη χλαίνη και τις μπότες. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά η πυκνή γενειάδα ήταν άθικτη, το ίδιο και οι επωμίδες.
Το φέρετρο, όμως, προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσία, αφού αμφότερες το διεκδικούν.
Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι η Πολωνία απαίτησε να της παραδοθεί το εύρημα καθώς ο αξιωματικός ήταν πολωνικής καταγωγής. Σύμφωνα με τη Hürriyet, πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Karlovich Rjepetsky, ο οποίος ανήκε στο 78ο Σύνταγμα του 20ου Τμήματος Πεζικού της 1ης Ρωσικής Στρατιάς του Καυκάσου.
Η Ρωσία, από τη μεριά της, διατυπώνει το δικό της αίτημα για φέρετρο που σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο του Καρς, με το επιχείρημα ότι την περίοδο που σκοτώθηκε ο αξιωματικός (υπολογίζεται ότι συμμετείχε στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο, το 1877-1878), τα εδάφη της σημερινής Πολωνίας ανήκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Η Μόσχα πάντως αυτό που ζητά για τον αντισυνταγματάρχη της Ρωσικής Στρατιάς του Καυκάσου είναι να ταφεί στο χριστιανικό κοιμητήριο που υπάρχει στο Αρνταχάν.
«Ήταν Πολωνός. Η οικογένειά του ζούσε στην Πολωνία. Προσπαθούμε να λύσουμε το ζήτημα χωρίς να προκαλέσουμε περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών», σημείωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς.