Το κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών, εξαιτίας της υπόθεσης δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος συνεχίζεται από πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο. Μετά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και 14 ευρωπαϊκές χώρες, παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσαν πέντε ακόμα υπουργεία Εξωτερικών.
Πρόκειται για την Αλβανία, την πΓΔΜ, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία και την Ισπανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια, τονίζοντας πως η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Ουγγαρία απελαύνει έναν Ρώσο διπλωμάτη σε σχέση με τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία. Το ίδιο ανακοίνωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες. «Από την αρχή, η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι με χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα ένα γεγονός εξαιρετικής σοβαρότητας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο στη συλλογική μας ασφάλεια και στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Στάση αναμονής από Μεξικό, διαφοροποίηση από Κύπρο
Το Μεξικό προχώρησε στην καταδίκη της επίθεσης με νευροπαραλυτικό παράγοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα, όπως την απέλαση διπλωματών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών.
Από την πλευρά της η Κύπρος συντάσσεται με τα Συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά δεν προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ: «Συγκαταλέγεται (η Κύπρος) στις 14 χώρες, που δεν θα πάρουν τέτοια μέτρα. Αυτή ήταν και η θέση της Κύπρου στην COREPER, ότι συντασσόμαστε, αλλά η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».