pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφρίν, Κύπρος, Ίμια

16/03/2018 - 2:19μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον πρόλογο του βιβλίου μου Παράδοση Οτζαλάν – Η ώρα της αλήθειας, που κυκλοφόρησε το 2007, κατέληγα με τις εξής φράσεις: «Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο αναπτύσσεται η κατάσταση όπως εξελίσσεται στις μέρες μας, που το Κουρδικό αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα το οποίο επηρεάζει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και αφορά πλέον άμεσα την Ελλάδα, σε βαθμό που να καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη τη φράση που συνήθιζα να λέω, όταν επιχειρηματολογούσα σε υπηρεσιακό επίπεδο για το θέμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990:

»Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, αν δεν διαμορφώσει πολιτική για το Κουρδικό».

Η άποψη αυτή τη δεκαετία του 1990 φαινόταν ανεδαφική στα κλιμάκια του ελληνικού κράτους, γιατί η γεωπολιτική παιδεία και συνείδηση ήταν –και σε μεγάλο βαθμό παραμένει– κάτι άγνωστο για τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων, όπως και για μεγάλο μέρος των αναλυτών και αρθρογράφων, που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν με τις απόψεις, τα γραφόμενα και τις αναφορές τους στα ΜΜΕ την ελληνική κοινή γνώμη.

Την επόμενη δεκαετία, όταν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν οι Κούρδοι του Ιράκ απέκτησαν συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία, και οι πρώτες κυβερνήσεις Ερντογάν ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με την Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν (ΑΔΚ), ανοίγοντας μάλιστα ισχυρούς διαύλους και με το PKK για να βρεθεί πολιτική λύση στο Κουρδικό, η θέση αυτή δεν φαινόταν και τόσο ανεδαφική. Ήδη το Κουρδικό είχε αρχίσει να αναδεικνύεται στο διεθνές σκηνικό, ειδικά μετά τις επίσημες επισκέψεις του προέδρου της ΑΔΚ Μεσούτ Μπαρζανί στην Άγκυρα, την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες κ.α.

Τώρα, τρεις δεκαετίες μετά, το Κουρδικό είναι πλέον ένα ζήτημα τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, σε βαθμό που να απειλεί τη διεθνή ειρήνη, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν μόλις προχθές δήλωσε: «Οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη βόρεια Συρία, που ελέγχουν οι Κούρδοι. Γατί υπάρχουν οι συγκεκριμένες βάσεις εδώ; Είτε κατά της Τουρκίας, είτε κατά του Ιράν. Φαντάζομαι όχι κατά της Ρωσίας. Αυτό θα σήμαινε Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εμείς έχουμε σύνορα εδώ, οι ΗΠΑ έχουν σύνορα; Οι δυνάμεις του συνασπισμού έχουν σύνορα;

»Η Ρωσία κινείται μαζί με το καθεστώς, οι δυνάμεις του συνασπισμού με ποιον κινούνται;».

Όσον αφορά την επιχείρηση με τον σουρεαλιστικό τίτλο «Κλάδος ελαίας», ο Ερντογάν είπε ότι από στιγμή σε στιγμή ολοκληρώνεται ο πλήρης αποκλεισμός της πόλης του Αφρίν, για να ακολουθήσει η άλωσή της και στη συνέχεια η προέλαση προς Ανατολάς, στην Ιεράπολη/Μένπετζ αλλά και στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, όπου οι ΗΠΑ χτίζουν τις βάσεις, συνεργαζόμενοι με τους Κούρδους.

Ο εκ των ηγετών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και σύντροφος-συνιδρυτής με τον Οτζαλάν του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Τζεμίλ Μπαγίκ, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η Τουρκία διαπράττει εν ψυχρώ και μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας γενοκτονία στο Καντόνι του Αφρίν, αφού ξεκάθαρα ο στόχος της είναι η εκδίωξή τους και η εγκατάσταση εκεί Τουρκομάνων και άλλων φυλών, πλην Κούρδων. Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έκανε παζάρια στις πλάτες των Κούρδων για να κερδίσει περισσότερα ανταλλάγματα από την Τουρκία, για να της δώσει την άδεια για εισβολή και να ανοίξει τον εναέριο χώρο της Συρίας, τον έλεγχο του οποίου έχει η Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά, ανέφερε ότι και οι ΗΠΑ δεν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην πέσει το Αφρίν, για να χαλάσουν οι σχέσεις Κούρδων-Ρωσίας και να πέσουν στην αγκαλιά της Ουάσινγκτον οι Κούρδοι χωρίς άλλους ισχυρούς συμμάχους.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερα να μη μιλήσουμε. Η άφρων πολιτική των «ανοικτών συνόρων» του διδύμου Αλέξη Τσίπρα – Τασίας Χριστοδουλοπούλου μετέτρεψε το Προσφυγικό σε ένα στρατηγικό όπλο στα χέρια της Τουρκίας, και αντί να καταγγέλλει την Τουρκία για την εισβολή στο Αφρίν και την εν εξελίξει γενοκτονία των Κούρδων, την… επιβραβεύει με άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Ερντογάν να ξεπερνά σε αναίδεια ακόμα και τον ίδιον τον Χίτλερ και να μιλά για ψίχουλα, βάζοντας στο μάτι τα 400 δισ. που πήρε η Ελλάδα από την ΕΕ.

Με την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η πολιτική στενάζει στο τερέν των γηπέδων και στο βόθρο της διαπλοκής.

Αντί να είμαστε οι πρώτοι που καταγγέλλουν την Τουρκία για μια ακόμα γενοκτονία μετά τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, για μια ακόμα εισβολή μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, για μια ακόμα παραβίαση των συνόρων μετά τα αίσχη στα Ίμια, παραμένουμε αιχμάλωτοι, όπως οι δυο στρατιωτικοί μας, του πολιτικού προσωπικού που έχει αναγάγει σε τέχνη το ψέμα και την απάτη.

Με μια εξωτερική πολιτική που μας έκανε περίγελω, εκτός των Τούρκων, και των Σκοπιανών και των Αλβανών!

Ναι, τώρα το ισχυρίζομαι και πάλι, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση: Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική αν δεν διαμορφώσει πολιτική για το Κουρδικό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/RASIT AYDOGAN / POOL)

Στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης ο Νταβούτογλου για «εξύβριση του προέδρου»

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Στο Αυτόφωρο ο 43χρονος για επεισόδιο στα κρατητήρια

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Αναδεικνύεται ο λόφος της Τούμπας – Διαγωνισμό μελετών μέσα στο 2026 προαναγγέλλει το ΥΠΠΟ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Maurizio Brambatti)

Ιταλία: Ρεκόρ μακροβιότητας για την κυβέρνηση Μελόνι – Ο απολογισμός και οι προκλήσεις

2 ώρες πριν
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

ΠΟΕ: Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου

2 ώρες πριν
Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες (δεξιά), συνομιλεί με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ (αριστερά), κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Καράκας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA/RONLAD PENA R)

Βενεζουέλα: Χρυσές συμφωνίες με πετρελαϊκούς κολοσσούς υπό την εποπτεία των ΗΠΑ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV