pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Καινοτόμοι οι πρόγονοί μας πριν από 320.000 χρόνια

16/03/2018 - 1:45μμ
Οι Έλληνες εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens) που ζούσαν στην ανατολική Αφρική είχαν αρχίσει, ήδη πριν από 320.000 χρόνια, αρκετά νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, να κάνουν μια σειρά τεχνικές και κοινωνικές καινοτομίες. Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν να κατασκευάζουν πιο καλοφτιαγμένα και πιο κοφτερά λίθινα εργαλεία (πολλά από μαύρο ηφαιστειακό οψιδιανό και από έγχρωμο πυριτόλιθο), να χρησιμοποιούν χρωστικές ουσίες από ώχρα και μαγγάνιο (για άγνωστη χρήση αλλά μάλλον για βάψιμο του σώματος με φωτεινό κόκκινο χρώμα ή για άλλους συμβολικούς σκοπούς), καθώς επίσης να κάνουν μακρινές μετακινήσεις και πιθανώς εμπορικές ανταλλαγές σε αποστάσεις έως 90 χιλιομέτρων.

Όπως τα σημερινά κινητά τηλέφωνα είναι μικρότερα από ό,τι τα πρώτα κινητά που εμφανίσθηκαν, έτσι και τα νέα λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις κ.ά.) ήταν μικρότερα, πιο εύχρηστα και πιο αποτελεσματικά από τα παλαιότερα.

Επιπλέον ήταν φτιαγμένα όχι από ντόπιες πέτρες, αλλά από πιο εξωτικές πρώτες ύλες που είχαν μεταφερθεί από μακρινά μέρη, μια ένδειξη για την ύπαρξη ακόμη και πρώιμων εμπορικών δικτύων. Οι καινοτομίες αυτές συνέπεσαν με μεγάλες περιβαλλοντικές και οικολογικές αλλαγές την ίδια εποχή σε αυτή την περιοχή. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκαν από τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, το οποίο κατά καιρούς γινόταν πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο για την επιβίωση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών (σεισμοί, απότομη εναλλαγή υγρασίας-ξηρασίας, εξαφάνιση ζώων κ.ά.).

Οι ανθρωπολόγοι και άλλοι επιστήμονες από διάφορες χώρες έκαναν την ανακάλυψη στη νότια Κένυα και παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science. Όπως τόνισαν, το βασικό μήνυμα των ανακαλύψεων είναι ότι ωθούν ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν την έναρξη της εξέλιξης της πολύπλοκης συμπεριφοράς.

Η χρονολόγηση των ευρημάτων προ 320.000 έως 305.000 ετών συμπίπτει περίπου με τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα του ανατομικά σύγχρονου «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στο Μαρόκο και είναι ηλικίας 300.000 έως 350.000 ετών.

Τα νέα ευρήματα είναι επίσης κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια πιο πρώιμα από τις έως τώρα ενδείξεις καινοτομιών στην μεσολιθική ανατολική Αφρική. Οι νέες πρακτικές (τεχνικές καινοτομίες, δίκτυα κοινωνικοοικονομικών ανταλλαγών, πρώιμη συμβολική επικοινωνία κ.ά.) αντικατέστησαν συνήθειες και συμπεριφορές που είχαν ακολουθηθεί επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έως τότε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδαρά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση για την ελληνική Τεχνητή Νοημοσύνη: Στα 100 κορυφαία έργα της UNESCO τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες

5/04/2026 - 10:19πμ
Φωτογραφία της Γης που τράβηξε ο διοικητής της αποστολής Artemis II Ριντ Γουάιζμαν, από το παράθυρο της κάψουλας Orion στις 2 Απριλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς προς τη Σελήνη (φωτ.: NASA / EPA / Reid Wiseman)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Οι πρώτες εικόνες από το Artemis II καθηλώνουν τους αστροναύτες

4/04/2026 - 3:51μμ
Άνδρας κοιτάζει το κινητό του (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οθόνες, social media και AI: Πόσο χρόνο περνάμε online και τι κόστος έχει για σώμα, νου και σχέσεις

4/04/2026 - 11:22πμ
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

30/03/2026 - 8:15μμ
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

29/03/2026 - 2:28μμ
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

23/03/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: Pixabay / Marghe)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εαρινή Ισημερία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες θα επαληθεύσουν πειραματικά τη σφαιρικότητα της Γης

16/03/2026 - 1:06μμ
Από τη δημοσίευση στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» (πηγή: NAOJ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ήλιος ίσως «μετανάστευσε» στον Γαλαξία – Νέα μελέτη αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την προέλευσή του

13/03/2026 - 7:49μμ
Φωτογραφία από την καλλιέργεια ρεβιθιού (πηγή: University of Texas / Institute for Geophysics)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρεβίθια στη Σελήνη; Το πείραμα που μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα για τους αστροναύτες

6/03/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/kyraxys-41857870/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Γεγονός το πρώτο εθνικό πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων για τα ανθρωποειδή ρομπότ

6/03/2026 - 12:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Θρακών στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Βαρβάρας, στην Κομοτηνή. Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Κομοτηνή: Επιμνημόσυνη δέηση για τον θρακικό ελληνισμό – «Ημέρα πένθους αλλά και υπερηφάνειας»

7 λεπτά πριν
Στον Ασπρόπυργο την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2026. Λιτανεία και για να τιμηθεί η Έξοδος του Μεσολογγίου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»)

Ασπρόπυργος: Ποντιακοί σύλλογοι στη λιτανεία για την Κυριακή των Βαΐων και την Έξοδο του Μεσολογγίου

32 λεπτά πριν
Σαράντος Ευσταθόπουλος, Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», Jan Karas, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Allwyn στην Ελλάδα, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Karel Komarek, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Allwyn, και Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας

Νέα πρωτοβουλία από την Allwyn για τη δημόσια υγεία: Ανακαινίζει το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά»

56 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου)

Χίος: Συνελήφθη οικιακή βοηθός για το αδίκημα της σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων

1 ώρα πριν
Η Θεανώ Φωτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αβάσταχτο πένθος για τη Θεανώ Φωτίου: Πέθανε ο 48χρονος γιος της

2 ώρες πριν
Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή: Το σχέδιο Μητσοτάκη και τι θέλει να αλλάξει μετά το 2027

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign