pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πιο σκοτεινή ώρα

13/03/2018 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αδιάκριτη, άναρχη, εμπαθής και παράλογη συμφεροντολογία είναι το αίτιο της διένεξης, της σύγκρουσης, της βίας και του πολέμου. Ο ανταγωνισμός, ως απότοκο της ασυμβατότητας ή της σύγκρουσης συμφερόντων, είναι ίδιον του πεπτωκότος κόσμου μας. Μετά την ενανθρώπιση του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού, ο άνθρωπος (η κορωνίδα της δημιουργίας) επαναπροσδιορίζεται ως ρυθμιστής και ισορροπιστής αυτού του ανταγωνισμού. Έτσι, εναρμονισμένος με το θέλημα του Τριαδικού Θεού όχι μόνο εύχεται, αλλά και ενεργεί «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου».

Η χάρις του Αγίου Πνεύματος καταρτίζει τον άνθρωπο ως ειρηνοποιό οντότητα με εξουσία και δύναμη μέσα στη δημιουργία.

Ωστόσο, αυτά που έχει να αντιπαλέψει το «άλας της γης» είναι ανυπέρβλητα. Η επιρροή του αντικειμένου, ήγουν του μισάνθρωπου και μισόκαλου εξαποδώ, σε συνέργεια με το ανεξέλεγκτο, ακατέργαστο και αναίσθητο στη θεϊκή ενέργεια θυμικό ορισμένων ανθρώπων προκαλούν χαίνουσες πληγές και καρκινώματα. Διαπράττονται τόσο ειδεχθή εγκλήματα που και μόνο στ’ άκουσμά τους αρρωσταίνεις.

Με δύο πράγματα έχουν ν’ αντιπαλέψουν τα παιδιά του Θεού, δηλαδή οι αυθεντικοί ειρηνοποιοί, μέσα στον κόσμο. Από τη μια μεριά είναι το υπερφίαλο εγώ και το άπληστο θέλω δυναμικών, αποφασιστικών, διεκδικητικών και επιθετικών ανθρώπων που τους καθιστά εν δυνάμει ανισόρροπους καταστροφείς μικρής, μεγάλης ή ακόμα και τεράστιας κλίμακας. Από την άλλη, υπάρχει ο απολύτως αδιάκριτος, ασύνετος, θολός και ψευδεπίγραφος φιλειρηνισμός. Αυτός χρησιμοποιείται υποκριτικά ως προκάλυμμα της δειλίας, της έλλειψης αγωνιστικού, θυσιαστικού και φιλελεύθερου φρονήματος και της φιλαυτίας. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι προϊόν των προπαγανδιστικών στρατηγικών εργαλείων κάποιων επίβουλων εχθρών.

Με πνεύμα δυνάμεως και σοφίας, σύνεσης, διάκρισης και λογικής πρέπει να λειτουργούν οι πραγματικοί άνθρωποι της ειρήνης στον κόσμο.

Ευθυκρισία, αντίληψη και μέτρον άριστον χρειάζεται∙ αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο σε ορισμένες περιπτώσεις. Μερικές φορές τα διλήμματα είναι αδιανόητα.

Για να καταλάβετε τι εννοώ, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν το 1945. Η λίστα με τους νεκρούς νεαρούς συμπατριώτες σας που χάνονται στις μάχες των νησιών του Ειρηνικού έρχεται στα χέρια σας κάθε μέρα, και είναι μεγάλη∙ είναι αβάστακτο… Για να γίνει απόβαση και να καταληφθεί η Ιαπωνία θα πρέπει να θυσιαστούν χιλιάδες νέοι.

Κι από την άλλη έχετε τη βόμβα…

Ας πούμε, λοιπόν, στο υποθετικό μας παράδειγμα πως πήρατε εφτά φορές τηλέφωνο μαζί με τον πρόεδρο την ηγεσία του εχθρού. Τους τα είπατε, τα ξανάπατε∙ τους παρακαλέσατε. Παίρνετε μια φορά ακόμα. Βρε καλά μου, βρε χρυσά μου… θα σας ρίξουμε τη βόμβα, τι δεν καταλαβαίνετε! Όλες οι δυνάμεις του Άξονα νικήθηκαν, μόνοι σας μείνατε. Παραδοθείτε. Κι ακούς από την άλλη μεριά της γραμμής: ο Σαμουράι δεν παραδίνεται ποτέ! Κι ύστερα εκείνο το γκλανκ που έκανε η παλιά συσκευή, όταν ο άλλος έκλεινε το τηλέφωνο απότομα και με θυμό.

Κι εκεί σκέφτεσαι εάν πράγματι έχεις πάρει στο λαιμό σου τους συμπατριώτες σου που σκοτώθηκαν αυτήν την τελευταία εβδομάδα, όσο εσύ διαπραγματευόσουν με τον εχθρό (καλώντας τον μάταια να παραδοθεί). Από τη μαύρη κι ασήκωτη σκέψη σε βγάζει η φωνή του προέδρου:

Θα την ρίξω! Θα την ρίξω που να πάρει! Να την ρίξω;… Τι απαντάς, λοιπόν, εκεί;

Πόσο δύσκολο είναι να αγαπάς και να υπηρετείς αυθεντικά την ειρήνη, τους συνανθρώπους σου και την κτίση ολάκερη και να βρίσκεσαι μπροστά σε τέτοιο δίλημμα… Ειδικά αν αντιμετωπίζεις ανεπίδεκτους λόγου, αναξιόπιστους, ψεύτες, ύπουλους, φθονερούς, μισαλλόδοξους, ανισόρροπους και βίαιους ανθρώπους που απειλούν την πατρίδα σου και την παγκόσμια ειρήνη… Τέτοιος ήταν ο πρωτεργάτης κι υπεύθυνος του προηγούμενου παγκόσμιου πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ.

Η πρόσφατη κινηματογραφική ταινία Darkest hour παρουσιάζει γεγονότα εκείνης της εποχής. Με πολύ φιλοσοφημένο τρόπο δείχνει τις αδιανόητα δύσκολες αποφάσεις του νεοδιορισμένου πρωθυπουργού της Αγγλίας Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο Τσόρτσιλ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Με το σύνολο σχεδόν του στρατού του παγιδευμένο στις ακτές της Δουνκέρκης και απέναντι στην συντριπτική υπεροπλία της γερμανικής πολεμικής μηχανής, δέχθηκε αφόρητες εσωτερικές πολιτικές πιέσεις για συνθηκολόγηση. Με το μέλλον της Αγγλίας και του κόσμου να κρέμεται σε μια κλωστή, εμπνεύστηκε από το ηρωικό φρόνημα του απλού Εγγλέζου πολίτη, όρθωσε το ανάστημά του και κήρυξε ανένδοτο αγώνα απέναντι στον τύραννο.

Είπε ότι τα κράτη που μάχονται, ακόμα κι αν χάσουν, κάποια στιγμή ξανασηκώνονται. Αυτά που συνθηκολογούν δεν ξανασηκώνονται ποτέ!

Μερικά χρόνια πιο πριν, στα 1938, είχε καυτηριάσει τον τότε πρωθυπουργό Τσάμπερλεν για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Χίτλερ στο Μόναχο. Είπε: «η κυβέρνηση είχε να διαλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και την ντροπή. Διάλεξε την ντροπή. Αλλά θα έχει και πόλεμο». Δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης. Η ιστορία διδάσκει πως ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσεις την ειρήνη και την ησυχία σου είναι να δείχνεις την αποφασιστικότητά σου και τα δόντια σου έγκαιρα και εμφατικά κάθε φορά.

Η ιστορία των παγκόσμιων πολέμων διδάσκει ξεκάθαρα πως οι διεθνείς ταραξίες πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας γρήγορα και αποφασιστικά. Στην αντίθετη περίπτωση, αργά ή γρήγορα όλοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα αίματος και καταστροφής. Ο Τσόρτσιλ κάτι έμαθε από την Καλλίπολη… Εσείς;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17α Τενεδίων Δρώμενα: Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

6 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Παράδοσης (φωτ.: facebook / Δήμος Θέρμης)

Με έντονη ποντιακή παρουσία το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Θέρμης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: slgr.gr)

Super League: Κλήρωση για νέο πρωτάθλημα με βράβευση Ποστέκογλου – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

8 ώρες πριν
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign