Στα όρια του Αφρίν έχει φτάσει ο τουρκικός στρατός και οι Σύριοι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό του, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στα όρια της πόλης Αφρίν, αφού πήραν τον έλεγχο (σ.σ. του στρατοπέδου) της Ταξιαρχίας 135», μιας εγκατάστασης όπου εκπαιδεύονται μέλη των YPG, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
«Βρίσκονται λιγότερα από δύο χιλιόμετρα από το Αφρίν, βορειοανατολικά της πόλης», πρόσθεσε.
Οι μάχες συνεχίζονται, όπως και οι βομβαρδισμοί αεροσκαφών και του πυροβολικού. Η ΜΚΟ έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες και σε άλλα μέτωπα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να προελάσουν για να μπορέσουν να περικυκλώσουν την πόλη». Οι οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις στο πλευρό τους ανέφεραν από την πλευρά τους την κατάληψη ενός λόφου που «επιβλέπει» το ανατολικό τμήμα της πόλης Αφρίν.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον πάνω από το 60% του θύλακα της Αφρίν. Η ΜΚΟ υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής, η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 204 αμάχων. Ο τουρκικός στρατός το διαψεύδει και διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επίσης σκοτωθεί πάνω από 370 Κούρδοι μαχητές και 340 μέλη των τουρκικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 42 τούρκοι στρατιωτικοί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο, σύμφωνα με το Anadolu, ότι έχουν «εξουδετερωθεί» κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» 3.213 «τρομοκράτες». Ο όρος που χρησιμοποίησε προφανώς συμπεριλαμβάνει νεκρούς, τραυματίες και αιχμάλωτους.
Παρατηρητές προειδοποιούν ότι η επίθεση στο Αφρίν μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους χιλιάδες άμαχους που βρίσκονται ακόμα εκεί.
Η εισβολή θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής: στοιχεία του YPG είναι οχυρωμένα μέσα στην πόλη. Οι Κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έστειλαν εσπευσμένα 1.700 δικούς τους στον θύλακα, ενώ και το συριακό καθεστώς έστειλε άνδρες στην περιοχή να υποστηρίξουν την κουρδικής πολιτοφυλακής. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις «ανέπτυξαν αντιαεροπορικές άμυνες στην περιοχή, για να προστατεύσουν τους τομείς που ελέγχουν βόρεια της πόλης του Χαλεπιού», σημείωσε εξάλλου ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μετά το Αφρίν, η Μάνμπιτζ και το Κομπάνι
Η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στο Αφρίν, καθώς σχεδιάζει να κατευθυνθεί προς τα σύνορα με το Ιράκ και την πόλη Κομπάνι, η οποία έχει ιδιαίτερα ισχυρό συμβολισμό για τους Κούρδους. Αφού «καθαρίσουμε τους τρομοκράτες» από το Αφρίν, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μερσίνη, θα «τους καθαρίσουμε κι από τη Μάνμπιτζ, την Άιν αλ Αράμπ (σ.σ.: η ονομασία του Κομπάνι στα αραβικά), την Ταλ Αμπιάντ, τη Ρας αλ Άιν και την Καμισλί». «Όπου κι αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα πάμε εκεί», υπογράμμισε.
- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.