pontosnews.gr
Σάββατο, 29/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ό,τι «κομματιάζουμε» μας κομματιάζει κιόλας

12/03/2018 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μεγαλύτερη ουτοπία από το να περιμένει ένας λαός από τον πολιτικό του ταγό να φανεί ανώτερός του, όταν γνωρίζει πως αποτελεί σπλάχνο των σπλάχνων του, νομίζω πως δεν υπάρχει. Πιο κοινό κι από τη νοοτροπία, βασικό στοιχείο του πολιτισμού του, δεν εννοείται.

Δεν είναι πολλά αυτά που θέλει η χώρα για να σταθεί στα πόδια της: Ο άνεργος θέλει δουλειά, ο λαός παιδεία, ο αδύναμος προστασία, η κοινωνία ανάπτυξη και η πολιτική ομόνοια και ήθος.

Στο έργο του «Πρωταγόρας» ο Πλάτων αναφέρεται σ’ ένα διάλογο ανάμεσα στον Σωκράτη και τον σοφιστή Πρωταγόρα. Στη συζήτηση, που έγινε στην οικία του Καλλία, πήραν μέρος ο Κριτίας, ο Αλκιβιάδης και ο Ιπποκράτης – ο οποίος ήθελε πολύ να γίνει μαθητής του Πρωταγόρα, αλλά διαφωνούσε ως προς αυτό ο Σωκράτης.

Το επίμαχο θέμα του διαλόγου ήταν αν και κατά πόσο η ηθική και η αρετή μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μέσα στην πόλη. Στη συζήτηση υπέρ του Σωκράτη τάχθηκε ο Αλκιβιάδης. Ο Πρωταγόρας παρουσιάζεται ως ένας έμπορος γνώσης που δεν γνωρίζει κατά βάθος τη φιλοσοφία. Στην ερώτηση του Σωκράτη σε τι θα ωφεληθεί από αυτόν ο Ιπποκράτης, αν τον ακολουθήσει, ο Πρωταγόρας απαντά ότι θα του διδάξει την πολιτική τέχνη, και μέσω αυτής θα μπορεί να διαπλάσει τους αγαθούς πολίτες στην κοινωνία. Ο Σωκράτης προβάλλει επιφυλάξεις αντιτείνοντας ότι αυτά που θέλει να του διδάξει δεν είναι διδακτά, αφού η αρετή δεν διδάσκεται.

Ο Πρωταγόρας τότε, αντί άλλης απάντησης, διηγείται έναν μύθο με αναφορά στον Επιμηθέα (επί+μήδομαι = σκέφτομαι εκ των υστέρων), σχετικό με την επιβίωση του ανθρώπου που γνωρίζει την πολιτική τέχνη, μέρος της οποίας είναι και η πολεμική, με πεδίο εφαρμογής τις πλατιές κοινωνίες, όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι. Τα κύρια θεμέλια της κοινωνίας –λέει ο Πρωταγόρας– είναι δύο: η αιδώς και η δίκη (= δικαιοσύνη). Είναι οι δύο πυλώνες της πόλης.

Στις μέρες μας διαπιστώνουμε, ιδίοις όμμασι, ότι η αιδώς είναι ανύπαρκτη και ως λέξη ακόμη, ενώ η δίκη (η δικαιοσύνη) διχάζεται κι από τους εκπροσώπους της σε ορισμένα θέματα, όπως δείχνει η επικαιρότητα.

Η διάσταση ανάμεσα στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς στο πλαίσιο της ερμηνείας του νόμου αλλά και της ευρύτερης παιδείας κι εμπειρίας εκείνου που τον ερμηνεύει.

Αυτό που διαπιστώνουμε στο διάλογο μεταξύ Σωκράτη και Πρωταγόρα είναι ότι και οι δύο μετακινούνται από τις θέσεις τους αμοιβαία. Ο ένας υιοθετεί την άποψη του άλλου, με την υπόσχεση να συνεχίσουν τη συζήτηση και μετά. Αυτό θα πει πολιτισμός. Ο διάλογος να βελτιώνει το λόγο με βάση την κοινή λογική και το κοινό όφελος. Διότι στο διάλογο δεν πάμε να σώσουμε την άποψή μας αλλά να ζητήσουμε από κοινού την αλήθεια.

Ποτέ σε τούτη τη χώρα κυβέρνηση κι αντιπολίτευση δεν συμφώνησαν σε κάτι, έστω και για μια φορά! Κι αυτό είναι μια χαίνουσα πληγή στον κορμό της Ελλάδας. Το άσπρο του ενός είναι μαύρο για τον άλλον και αντιστρόφως, άσχετα από ποιοι κυβερνούν και ποιοι αντιπολιτεύονται.

Σε όλη την ιστορική της διαχρονία η Ελλάδα πορεύτηκε μαζί με τον Λεωνίδα και τον Εφιάλτη, τον Κολοκοτρώνη και τον Πήλιο Γούση, τον Ανδρούτσο και τον Γκούρα. Από τη μια αγωνιζόταν για την ελευθερία κι από την άλλη ταλανιζόταν από έναν εσωτερικό εμφύλιο.

Τα ελληνικά κόμματα είναι σχεδόν εχθρικά μεταξύ τους. Το πάθος τους για την εξουσία ξεπερνά τη λογική και εθνική πολιτική και συρρικνώνεται στο μικρό –και για την κοινωνία αδιάφορο– «εγώ» τους. Αν δεν ξεπεραστεί αυτό, αν δεν δρουν συναινετικά στα εθνικά θέματα, δεν πρόκειται να είναι χρήσιμα για την Ελλάδα, γιατί ό,τι «κομματιάζουμε» μας κομματιάζει κιόλας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Χρυσή» η Τελτσίδου

21 λεπτά πριν

Η Κίνα κέρδισε κατά κράτος τον ΟΠΕΚ και τον πόλεμο – χωρίς να πολεμά

44 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπo από σούπερμαρκετ στην περιοχή του Κολωνού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σούπερμαρκετ: Μειώσεις έως 30% σε 1.660 προϊόντα – Προς παράταση η επιδότηση στο ντίζελ

2 ώρες πριν
Πρόσφυγες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου μπροστά στον ημιτελή ναό της Νέας Αλικαρνασσού (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – «Αντικείμενα σε κίνηση»)

Νέα Αλικαρνασσός: Συναντώνται ξανά οι εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Η κυριαρχία στο Αιγαίο δεν επιδέχεται σχολιασμό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV