pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι συμβαίνει με τα συμπληρώματα ασβεστίου

28/02/2018 - 9:37μμ
Τι συμβαίνει με τα συμπληρώματα ασβεστίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες, μετά την ηλικία των 40 ετών είτε μετά την εμμηνόπαυση, λαμβάνουν ασβέστιο για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών, γι’ αυτό τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης συνιστάται αυξημένη πρόσληψη, είτε με την αύξηση του ασβεστίου της τροφής είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων χαπιών. Λιγότερο γνωστό όμως, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Τσούγκος (καρδιολόγος MD, PhD, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου), είναι πως το ασβέστιο συμμετέχει στους κυτταρικούς μηχανισμούς που παράγουν ηλεκτρική και μηχανική ενέργεια στην καρδιά. «Ο μηχανισμός που διακινεί το ασβέστιο, αλλά και η ίδια η ποσότητα του ασβεστίου, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της καρδιακής λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη εναπόθεση ασβεστίου καθιστά τις αρτηρίες πιο σκληρές και προάγει την αρτηριοσκλήρυνση, την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Έτσι, η αυξημένη πρόσληψη μπορεί τελικά να προκαλέσει βλάβη στα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο» τονίζει.

Υπό το πρίσμα αυτό, προσθέτει ο Ηλίας Τσούγκος, και στο πλαίσιο της διερεύνησης για την επίπτωση του ασβεστίου στην καρδιά, δύο μελέτες δίνουν μάλλον «διφορούμενα αποτελέσματα».

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε σε μεγάλο βρετανικό περιοδικό και αφορά τα χάπια ασβεστίου που παίρνουν άτομα άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα γυναίκες μετά την κλιμακτήριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση αφορά την ελάττωση του ασβεστίου στα οστά, τα καθιστά εύθραυστα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εύκολα κατάγματα με την παραμικρή κάκωση. 

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 12.000 άτομα –άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών–, τα οποία λάμβαναν 500mg ασβεστίου κάθε μέρα. Το ενδιαφέρον της μελέτης αυτής υπήρξε το γεγονός ότι τα άτομα που έπαιρναν 500mg ασβεστίου την ημέρα είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακό επεισόδιο. Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη ασβεστίου είτε από την τροφή είτε από συμπληρώματα διατροφής (με ή χωρίς βιταμίνη D) δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όταν το προσλαμβανόμενο ασβέστιο φτάνει μέχρι τη μέγιστη συνιστώμενη δόση των 2.000-2.500 mg/ημέρα.

«Από τις παραπάνω μελέτες γίνεται αντιληπτό ότι τα ερωτηματικά παραμένουν μόνο για τα συμπληρώματα ασβεστίου, καθώς και οι δύο μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου με την τροφή δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου» τονίζει ο Ηλ. Τσούγκος.

Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία παίρνουν σκευάσματα ασβεστίου για να αποφύγουν πιθανά κατάγματα, ενώ «η Εθνική Επιστημονική Εταιρεία οστεοπόρωσης γνωμάτευσε ότι όταν ένα άτομο τρέφεται με τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει στα σκευάσματα ασβεστίου». Από τις τροφές αυτές ο άνθρωπος μπορεί να προσλάβει 700mg ασβεστίου την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο θεωρούνται το γάλα, το τυρί και τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα φύλλα τους). Όμως ειδικότερα για τους καρδιοπαθείς με οστεοπόρωση θα πρέπει τα γαλακτοκομικά, σημειώνει, να είναι αποβουτυρωμένα με περιεκτικότητα 0% σε λιπαρά. 

Συμπερασματικά, καταλήγει ο Ηλίας Τσούγκος, η χορήγηση χαπιών ασβεστίου σε οστεοπορωτικούς ασθενείς θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατόπιν εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Φ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Sasin Tipchai / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Μεταμοσχεύσεις: Δώρα ζωής από 50χρονο που απεβίωσε στη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου»

7/01/2026 - 4:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΥΓΕΙΑ

Nestlé: Εθελοντική ανάκληση προϊόντων βρεφικού γάλακτος

6/01/2026 - 6:11μμ
«Bukolika»: Γλυπτό του Martin Mayer στις όχθες του ποταμού Ίζαρ, στο Μόναχο (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS – Ποιοι είναι δικαιούχοι

23/12/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: pixabay.com/Victoria_Watercolor)
ΥΓΕΙΑ

Εποχική γρίπη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξημένη μετάδοση κατά τις γιορτές

21/12/2025 - 12:24μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΥΓΕΙΑ

Εξαιρετικά νέα: Έρευνα έδειξε ότι χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

11/12/2025 - 1:52μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Η παγκόσμια κρίση βίας κατά παιδιών και γυναικών που παραμένει αόρατη: Νέα στοιχεία σοκ

10/12/2025 - 12:25μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Δύο Έλληνες πρωτοστατούν στη θεραπεία των πιο δύσκολων εγκεφαλικών όγκων, αρχικά σε παιδιά

29/11/2025 - 6:39μμ
(Φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

22/11/2025 - 9:35πμ
Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με τα εμβόλια για τον covid (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για ψευδείς ειδήσεις για θέματα υγείας – Το πρώτο έρχεται τον Δεκέμβριο

16/11/2025 - 10:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Η φυματίωση παραμένει η φονικότερη μολυσματική νόσος, με 1,23 εκατ. θανάτους το 2024

13/11/2025 - 9:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Μotionteam/Βασίλης Βερβερίδης)

Λύση μέσω διαλόγου για τις λαϊκές αγορές – Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Επιτέλους νίκη για τον Πανιώνιο, με Μάρκοβιτς στον πάγκο

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης)

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει τον ετήσιο χορό του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χ/Secretary Kristi Noem)

Έφοδος σε δεξαμενόπλοια, κατάσχεση ρωσικού πλοίου και επίδειξη ισχύος από Ουάσινγκτον

2 ώρες πριν
Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Το αγροτικό μέτωπο σε κρίσιμη καμπή: Ζητούν απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Κλιμακώνουν τα μπλόκα με 48ωρους αποκλεισμούς και μπλακ άουτ

2 ώρες πριν
Ο Παύλος Ασλανίδης σε εκδήλωση για τα Τέμπη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών: Ασλανίδης κατά Καρυστιανού για το νέο κόμμα – «Κανείς δεν είναι μαζί της»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign