pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας: Ένα τραγούδι για τις μητρικές γλώσσες που χάνονται (βίντεο)

21/02/2018 - 10:35πμ
Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας: Ένα τραγούδι για τις μητρικές γλώσσες που χάνονται (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε ο Α’ Γραμματέας της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές στην Αθήνα Sujan Debnath για να τιμήσει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας: έγραψε τους στίχους ενός τραγουδιού που μιλά για την ανάγκη διατήρησης των μητρικών γλωσσών. Με τη σειρά του ο Έλληνας συνθέτης Σταύρος Παπασταύρου έγραψε τη μουσική και το τραγούδησε για να το επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο.

Και πριν από λίγο καιρό το τραγούδι «Mother Language Day» έγινε βίντεο.

Ο Σταύρος Παπασταύρου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Ελένη Μάρκου για την πρωτότυπη ιδέα του Sujan Debnath με στόχο να ενώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους λαούς της γης για το θέμα των «μητρικών γλωσσών». Το βίντεο του τραγουδιού παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσία του πρέσβη του Μπαγκλαντές, της χώρας που έδωσε αφορμή για την καθιέρωση της διεθνούς ημέρας από την UNESCO σχεδόν δυο δεκαετίες νωρίτερα.

«Είναι μια πολύ σημαντική Παγκόσμια Ημέρα, καθώς πολλές διάλεκτοι σε όλο τον κόσμο, που είναι μητρικές γλώσσες, έχουν εξαφανιστεί ή βρίσκονται υπό εξαφάνιση», τονίζει ο Έλληνας συνθέτης, που έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα καθώς, εκτός από μουσικός, είναι και μεταφραστής και, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αγαπάει πολύ τις γλώσσες». Η σύνθεση, που αποτελείται κυρίως από ήχους παραδοσιακών οργάνων της ευρύτερης περιοχής, όπως σιτάρ, μπανσούρι και τάμπλας, κλείνει με μια στροφή από το παραδοσιακό τραγούδι που ακούγεται στο Μπανγκλαντές τη συγκεκριμένη ημέρα και είναι ιδιαίτερα αγαπητό.

Viral στο Μπαγκλαντές
​
Μέσω youtube και κοινωνικών δικτύων το τραγούδι αγαπήθηκε πολύ, ενώ τα σχετικά δημοσιεύματα από το Μπανγκλαντές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. «Όπως γράφουν, το βίντεο του τραγουδιού, που θα προβληθεί και σε τηλεοπτικά κανάλια στο Μπανγκλαντές, αναμένεται να γίνει viral, ειδικά από σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Παπασταύρου, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παραδοσιακή και έντεχνη μπαλάντα, ξένη και ελληνική. Το τραγούδι, η ηχογράφηση του οποίου έγινε στο στούντιο του Χρήστου Μαραγκουδάκη (NMB), ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ στα φωνητικά συμμετέχει η σύζυγος του Sujan Debnath, Nibedita Nath.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO, στις 17 Νοεμβρίου 1999, με σκοπό την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς και τη διάσωση των γλωσσών που μιλιούνται λιγότερο.

Αφορμή για την καθιέρωσή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου του 1952, όταν η διαμαρτυρία φοιτητών στο Ανατολικό Πακιστάν (σημερινό Μπανγκλαντές), που είχαν ταχθεί κατά της απαγόρευσης της γλώσσας τους Μπενγκάλι και της υιοθέτησης της επίσημης γλώσσας του Πακιστάν, Ουρντού, πνίγηκε στο αίμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Η ημέρα αυτή, που ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος» και έπειτα καθιερώθηκε διεθνώς, αποτελεί επίσημη αργία στη χώρα.

Σύμφωνα με την UNESCO, η γλωσσική πολυμορφία απειλείται με αυξανόμενες τάσεις, καθώς κάθε περίπου δυο βδομάδες εξαφανίζεται μια γλώσσα και μαζί της μια ολόκληρη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, έχει υπάρξει πρόοδος στην εκπαίδευση μητρικών γλωσσών, γεγονός που οδηγεί στην ολοένα και αυξανόμενη κατανόηση της σπουδαιότητας της εκπαίδευσης αυτής, ειδικά στα πρώτα σχολικά χρόνια, καθώς και στη μεγαλύτερη δέσμευση για την ανάπτυξή της στη δημόσια ζωή.

Φέτος, η UNESCO, που γιορτάζει την 70στή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία περικλείει και τη διατύπωση ότι «δεν μπορεί να γίνεται καμία διάκριση με βάση τη γλώσσα», τη μετέφρασε σε περισσότερες από 500 γλώσσες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

16χρονος τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση καραμπίνας στη Φιλιππιάδα

1/01/2026 - 9:31μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Έρχεται η 1η Γιορτή Πιροσκί, και φέρνει μαζί της τρικούβερτο ποντιακό γλέντι

1/01/2026 - 2:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Ριφιφί με λεία 500 ευρώ σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών

1/01/2026 - 12:46μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με χαμηλές θερμοκρασίες η υποδοχή του 2026

1/01/2026 - 8:29πμ
Στιγμιότυπο από την χιονισμένη Πάρνηθα 
(φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στα λευκά η Πάρνηθα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος λόγω χιονιού

31/12/2025 - 4:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες από το παρελθόν – Οι τροχονόμοι ξαναμπήκαν στα βαρέλια τους, σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο

31/12/2025 - 3:07μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστικά για σωστό posing στον φακό: Η Έλενα Γαλύφα δίνει τα πιο χρήσιμα tips στο MadWalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ

31/12/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 45χρονη που «ξάφριζε» ηλικιωμένους παριστάνοντας την οικιακή βοηθό

31/12/2025 - 1:38μμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται βιολογική σταφίδα

31/12/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: pixabay.com / wokandapix)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι που γρονθοκόπησαν και απείλησαν με σουγιά 15χρονο

31/12/2025 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς των θυμάτων παρηγορούν ο ένας τον άλλον κοντά στο μπαρ Le Constellation, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ξέσπασε η πολύνεκρη πυρκαγιά (φωτ.: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Κραν Μοντανά: Μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην Ελβετία – Νέοι άνθρωποι οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες

55 λεπτά πριν
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

Φιλανθρωπική βραδιά στην Πτολεμαΐδα με προσκεκλημένο τον Ματθαίο Τσαχουρίδη

1 ώρα πριν
(Πηγή: x.com/World_Breaking)

Ιράν: Νεκροί και συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στην Τεχεράνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μάκης Σαλτζίδης)

Ο Τύρναβος ετοιμάζεται για μεγάλο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Sylponmak)

Οι Πόντιοι του Μακροχωρίου είπαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς όπως τα παλιά τα χρόνια

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

16χρονος τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση καραμπίνας στη Φιλιππιάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign