Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να… γεννήσουν οι δέκα κάλπες που θα στηθούν σήμερα στη Βουλή, αν και οι περισσότεροι ήδη προεξοφλούν ότι προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα υπάρξει, με δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι βουλευτών. Χθες η έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την πρόταση του Νίκου Βούτση να στηθούν δέκα κάλπες, μια απόφαση, ωστόσο, που μπορεί ν’ ανατραπεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.
Η συζήτηση, που θα είναι σε υψηλούς τόνους, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα παρά την πρόθεση η διάρκειά της να μην υπερβεί τις 16 ώρες.
Κάτι τέτοιο, όμως, μοιάζει απίθανο με δεδομένο ότι το λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, και από την άλλη θα μιλήσουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι, πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη γι’ αυτό θα στείλει υπόμνημα.
Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων έχουν ζητήσει να μην υπάρξουν δέκα κάλπες αλλά μία, και η ψηφοφορία να είναι απρόσωπη, δηλαδή οι βουλευτές να εκφράζουν γενικά τη θέση τους εάν επιθυμούν τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής. Αυτό το αίτημα αναμένεται να επανέλθει και σήμερα, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι μετά το τέλος της συζήτησης θα στηθούν δέκα αριθμημένες κάλπες καθεμία από τις οποίες θα έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή.
Τα ψηφοδέλτια που θα πάρουν οι βουλευτές θα είναι δέκα· κάτω από το όνομα του κάθε πολιτικού προσώπου θα υπάρχουν τα τρία αδικήματα (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και δίπλα το «Ναι», το «Όχι» και το «Παρών». Για τη διαδικασία προβλέπονται και δέκα λευκά ψηφοδέλτια. Η ψήφος για να είναι έγκυρη θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία ψηφοδελτίου-κάλπης.
Εάν πάρει το πράσινο φως από την Ολομέλεια, η προανακριτική επιτροπή θα έχει 21 μέλη και πιθανότερο επικεφαλής τον Θεόδωρο Δρίτσα. Η διάρκειά της θα είναι για έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Τα δέκα μέλη θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πέντε από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα θα μετέχουν με έναν βουλευτή.