Ραντεβού στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν και φέτος οι Αρμένιοι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρμένιοι από κάθε γωνιά της Αμερικής θα συναντηθούν τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια για να τιμήσουν τους προγόνους τους, θύματα της κεμαλικής θηριωδίας.
Οι καρδιές των Αρμενίων θα χτυπήσουν στην πλατεία Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, την πολιτειακή Βουλή της Μασαχουσέτης και στην Μικρή Αρμενία στο Χόλιγουντ.
Αν και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινωθούν κι άλλες εκδηλώσεις μνήμης, εκτιμάται πως αυτές οι τρεις θα συγκεντρώσουν τον περισσότερο κόσμο μια και οι αντίστοιχες αρμενικές κοινότητες στις συγκεκριμένες πολιτείες είναι μεγάλες.
Στη Νέα Υόρκη
H εκδήλωση με τίτλο «Αλήθεια, Δικαιοσύνη και Αναγνώριση» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου, από τις 14:00 έως τις 16:00, στην Τάιμς Σκουέαρ, και θα πάρουν μέρος πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και ακτιβιστές. Την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης θα κάνει η χορωδία Astghikner Vocal Ensemble της εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου στο Μπρούκλιν ερμηνεύοντας τους εθνικούς ύμνους της Αρμενίας και των ΗΠΑ.
Στη Βοστόνη
Σημείο συντάντησης για όλους όσοι θελήσουν να παρευρεθούν στην εκδήλωση μνήμης στη Μασαχουσέτη είναι η πολιτειακή Βουλή και σύμφωνα με τους διοργανωτές το ραντεβού έχει οριστεί για την Παρασκευή 20 Απριλίου, από τις 09:00 έως τις 12:30. Την πολιτική εκδήλωση θα ακολουθήσει λιτή δεξίωση, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση έργων τέχνης.
Οι Αρμένιοι στο Χόλιγουντ
Οι Ενωμένοι Νέοι Αρμένιοι (UYA), ένας ανεξάρτητος οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ, καλούν τους συμπατριώτες τους και όλους όσοι αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων να ενώσουν τις φωνές τους στην εκδήλωση για την 103η επέτειο, στη Μικρή Αρμενία στο Χόλιγουντ.
Η «Πορεία για Δικαιοσύνη» θα αρχίσει από την πλατεία Μαρτύρων Αρμενικής Γενοκτονίας το πρωί της Τρίτης 24 Απριλίου –η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί.
Με ανάρτησή της στο Twitter η οργάνωση επισημαίνει πως «Η Πορεία για Δικαιοσύνη της Καλιφόρνιας θα αποτελέσει ένα από σημεία αναφοράς για την Γενοκτονία των Αρμενίων, τη Γενοκτονία των Ασσυρίων (Saygo ή Seyfo) και τη Γενοκτονία των Ελλήνων (Γενοκτονία των Ποντίων)».