pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Ίμια είναι γκρίζα ή κόκκινα;

18/02/2018 - 2:15μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη απόγευμα), η νέα κρίση των Ιμίων είναι σε μια στατική φάση. Ενώ από το 1996 στην περιοχή υπήρχε «ισορροπία δυνάμεων», τις τελευταίες εβδομάδες τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής είχαν σχεδόν αποκλείσει τα Ίμια, μη επιτρέποντας την προσέγγιση ελληνικών πλωτών μέσων, κάτι που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας όταν επιχείρησε να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων.

Με άλλα λόγια, αυτές τις εβδομάδες η Τουρκία απέκλεισε τα Ίμια, επιχειρώντας μια κατά κάποιον τρόπο ντε φάκτο προσάρτησή τους.

Η κατάσταση και το κλίμα έντασης στο Αιγαίο και στα Ίμια άρχισε να επηρεάζεται από την απόφαση της Τουρκίας να αποκλείσει τον πλου της πλοίου εξέδρας Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ προς το κοίτασμα «Στούπα», στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Εκεί η Τουρκία έστειλε 11 πλοία του πολεμικού της ναυτικού, για να παρεμποδίσουν την πορεία του Saipem 12000 στον προορισμό του, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο εν αναμονή οδηγιών.

Να σημειώσουμε ότι της επιχείρησης αποκλεισμού του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ προηγήθηκε επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στη Στρατιά Αιγαίου, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να διοικούν τρεις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους σε ένα κέντρο διοίκησης, και αφού τόνισε ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, κατέληξε ως εξής: «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Καρντάκ [Ίμια], έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Άρα, μπορούμε να εικάσουμε ότι προτού αρχίσει ο αποκλεισμός του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατέστρωσε ένα πλήρες σχέδιο το οποίο είχε διάφορα σενάρια, ένα από τα οποία προέβλεπε την εμπλοκή της Ελλάδας και την επέκταση της κρίσης στο Αιγαίο, εξού και οι δηλώσεις Ακάρ.

Πάμε τώρα στον εμβολισμό της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος.

Δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιο λόγο έπλευσε εκείνο το βράδυ στην περιοχή. Το πώς και το γιατί αξίζει να διευκρινιστεί, όπως αξίζει να διευκρινιστεί αν είχε προηγηθεί προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και γιατί αυτό το σοβαρό γεγονός που ακολούθησε της προειδοποίησης δεν αναφέρθηκε άμεσα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στον κ. Καρανίκα, όπως και στο ΥΠΕΞ, οι οποίο φέρεται να ενημερώθηκαν από ιστοσελίδες για το γεγονός.

Πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη του επεισοδίου: «Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Φεβρουαρίου υποστηρίζεται ότι ο γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των Ιμίων. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά ως συνήθως παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.…. Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ [Ίμια], τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

»Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Δεν υιοθετούμε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και δεν είναι σαφές αν το τηλεφώνημα έγινε πριν ή μετά το επεισόδιο. Πάντως αν έγινε πριν από το επεισόδιο, σημαίνει ότι είχαμε προειδοποίηση και ακολούθησε ο πλους της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή και ο εν ψυχρώ εμβολισμός της.

Άρα, το μήνυμα που δόθηκε στην Ελλάδα, με την πράξη αυτή, είναι ξεκάθαρο και είναι το εξής: «Τα νησιά Ίμια είναι τουρκικά και τα νερά γύρω από αυτά είναι τουρκικά χωρικά ύδατα και όποιος από τούδε και στο εξής αποτολμήσει να προσεγγίσει, θα βυθίζεται». Και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην πήρε το μήνυμα η ελληνική πλευρά, την άλλη μέρα ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ που προαναφέραμε αλλά και η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια «είναι τουρκικά».

Άρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία προχωρά σε ντε φάκτο προσάρτηση των Ιμίων, ενέργεια που θα υποστηρίξει το επόμενο διάστημα με τη στρατιωτική βάση που κατασκευάζει στο παρακείμενο Γκιουμουσλούκ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι το 1996 για να καταλάβουν τη μικρή Ίμια.

Με άλλα λόγια, ο Σημίτης έκανε γκρίζα τα Ίμια και ο Τσίπρας, με τον κ. Καρανίκα, τα έκαναν κόκκινα, δηλαδή τουρκικά.

Πικρή είναι η αλήθεια αλλά πρέπει να λέγεται.

Αλήθεια, τι έκαναν τους κυβερνώντες στην Αρχαιότητα όταν έχαναν εθνικό έδαφος;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αμερικανοί στρατιώτες και τεχνικό προσωπικό προετοιμάζουν πυρομαχικά στη βάση της RAF στα Κότσγουολντς της Βρετανίας, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Τραμπ: Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να πλήξουμε στο Ιράν – Απειλές από την Τεχεράνη για «νόμιμους στόχους»

22 λεπτά πριν
Χρηματιστής παρακολουθεί την πορεία των τιμών (φωτ.: EPA / Rehan Khan)

Πετρέλαιο: 400 εκατ. βαρέλια στην αγορά, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν

47 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Κατερίνη στο επίκεντρο του ποντιακού πολιτισμού – Έρχεται το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων

1 ώρα πριν
Η Ελένη Ζαρούλια μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, 21 Σεπτεμβρίου 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια για τη Χρυσή Αυγή – Ποινή 5 ετών από το Εφετείο

2 ώρες πριν
Η Ιφιγένεια Πανίδου στην εκδήλωση «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026», Τρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)

Η Ιφιγένεια Πανίδου της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών» τιμήθηκε στις «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026»

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την κατεδάφιση της γέφυρας του Πανοράματος, τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των εργασιών του FlyOver (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Κλείνει για 48 ώρες η ανατολική εσωτερική περιφερειακή – Θα κατεδαφιστεί η γέφυρα του Αγίου Παύλου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign