pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Μακεδονικό κρατά από την Αρχαιότητα

14/02/2018 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο μεγάλους ρήτορες της αρχαιότητας, τον Ισοκράτη και τον Δημοσθένη, για την επιρροή του Φιλίππου Β΄ στα ελληνικά πράγματα, είναι παροιμιώδης και διδάσκεται στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια ως πρότυπο αντιπαράθεσης πολιτικών στόχων.

Ο βασιλιάς της Μακεδονίας και πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, Φίλιππος Β΄, είχε επεκτείνει την επιρροή του και είχε τον στρατηγικό έλεγχο της ευρύτερης Ευρασιατικής περιοχής, και μάλιστα τον ζωτικής σημασίας χώρο στα Στενά των Δαρδανελίων τον 4ο αι. π.Χ.

Τόσο ο Ισοκράτης με το Εθνικό Πρόγραμμα της «Πανελλήνιας Ιδέας» και τη φιλομακεδονική στάση του όσο και ο Δημοσθένης με τους φλογερούς αντιφιλιππικούς λόγους, μας υπενθυμίζουν πως το γεωπολιτικό παιχνίδι και η διαίρεση του κόσμου σε σφαίρες στρατηγικής και πολιτιστικής επιρροής παιζόταν πριν από την εμφάνιση των Σλάβων στα Βαλκάνια!

Ποιο ήταν όμως αυτό το βασίλειο των Δωριέων Μακεδόνων που έμελλε να κατακτήσει την Ασία και τη Β. Αφρική;

Υπολογίσιμος παράγοντας άρχισε να γίνεται επί βασιλιά Αρχέλαου, στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Η αυστηρή στρατιωτική και πολιτική οργάνωση του κράτους είχε σκοπό την προστασία από τους Παίονες, τους Ιλλυριούς και τους Θράκες. Ο Αρχέλαος είχε συγκεντρώσει στην αυλή του ποιητές και καλλιτέχνες, όπως τον Ευριπίδη και τον Αγάθωνα.

Οι αποικίες της Αθήνας στη Χαλκιδική και στην Αμφίπολη ήταν πάντα επικίνδυνες για το μακεδονικό βασίλειο. Η Ολυνθιακή κοινοπολιτεία-ομοσπονδία ήταν η ισχυρότερη εμπορική δύναμη του Βορρά και ανήκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Μετά την εικοσάχρονη βασιλεία του Αμύντα Γ΄ επικράτησε στη Μακεδονία πολιτικό χάος μέχρι που ανέλαβε τα ηνία ο Φίλιππος Β΄.

Ο πολιτικός ρήτορας Δημοσθένης εκφώνησε τους Ολυνθιακούς λόγους του, προτρέποντας την Αθήνα να στείλει βοήθεια στην Όλυνθο. Όταν όμως ξεκίνησε η κυρία αθηναϊκή δύναμη, η Όλυνθος έπεσε με προδοσία στα χέρια του Φιλίππου (348 π.Χ.). Η τύχη της πόλης είχε προδιαγραφεί από τον καιρό της πολιορκίας, όταν ο Φίλιππος απάντησε στην ολυνθιακή πρεσβεία που τον επισκέφτηκε για σύναψη ειρήνης ότι πρέπει ή εκείνοι να μην κατοικούν πια στην Όλυνθο ή αυτός στη Μακεδονία.

Αφορμή για δυναμική επέμβαση του Φιλίππου στις υποθέσεις της κεντρικής Ελλάδας έδωσε η έκρηξη του Αμφικτυονικού ή Ιερού Πολέμου ανάμεσα στη Θήβα και τη Φωκίδα, για τον έλεγχο του ταμείου και των θησαυρών του μαντείου των Δελφών.

Οι Θηβαίοι και οι Θεσσαλοί κάλεσαν σε επέμβαση τον Φίλιππο, ο οποίος νίκησε κατά κράτος τους Φωκείς.

Ο δρόμος ήταν ανοιχτός για τη Θεσσαλία, όπου τον υποδέχθηκαν ως σωτήρα γιατί οι παλιοί ευγενείς της αγροτικής θεσσαλικής ομοσπονδίας ήθελαν να απαλλαγούν από τους βασιλείς των Φερών. Συγχρόνως ο Φίλιππος ήθελε να επιβληθεί στην Αθήνα και τη Σπάρτη, αλλά οι δύο πόλεις έστειλαν στρατό στις Θερμοπύλες και του έφραξαν το δρόμο.

Ο Φίλιππος δεν έχασε καιρό. Όρμησε ακάθεκτος στη Θράκη και στα Στενά του Ελλησπόντου και υποχρέωσε τον βασιλιά των Θρακών Κερσοβλέπτη να συμμαχήσει μαζί του και να διώξει τον φίλο της Αθήνας στρατηγό Χαρίδημο.

Στον πολιτικό λόγο «Φίλιππος» (346 π.Χ.) ο ρήτορας Ισοκράτης απευθύνεται στον Φίλιππο με σκοπό να του εμφυσήσει την ιδέα της εκστρατείας κατά της περσικής Ασίας, αφού πρώτα συμφιλιώσει όλους τους Έλληνες. Την «Πανελλήνια Ιδέα» του ο Ισοκράτης ανέλυσε και στον «Πανηγυρικό» (380 π.Χ.). Ο Ισοκράτης επικαλείται την κοινή καταγωγή Μακεδόνων, Αθηναίων, Σπαρτιατών κτλ. Μάλιστα αναφέρει τον γενάρχη των Μακεδόνων, τον ήρωα Ηρακλή με γενιά από το Άργος.

Τονίζει την ελληνικότητα των Μακεδόνων όχι μόνο λόγω καταγωγής αλλά και λόγω κοινής παιδεύσεως και διανοίας.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Δημοσθένης, ο οποίος εκφώνησε στην Εκκλησία του Δήμου τους τρεις «Ολυνθιακούς», τους τρεις «Κατά Φιλίππου», τον «Περί Παραπρεσβείας» κ.ά., στηλιτεύοντας την πολιτική του Φιλίππου. Συγχρόνως, κατηγορεί τους τυχοδιώκτες πολιτικούς της Αθήνας ότι δωροδοκούνται από τον Φίλιππο για να του κάνουν τα χατίρια… 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας;

14/09/2025 - 4:02μμ
Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)
ΓΝΩΜΕΣ

Φθηνή πρόβα πολέμου;

13/09/2025 - 12:55μμ
Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ναρκοθετημένο το τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

12/09/2025 - 3:58μμ
Ψηφιδωτό από τη Μαονή της Χώρας (φωτ.: Dick Osseman / pbase.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Β’)

9/09/2025 - 9:38πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΓΝΩΜΕΣ

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

6/09/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί καλωδίου και Τουρκίας

5/09/2025 - 3:43μμ
Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Πτολεμαΐδα: Αποκαλύπτεται το μνημείο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

12 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης μετά την κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου χρυσού μεταλλίου για την ελληνική πάλη. Ζάγκρεμπ, 15 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Antonio Bat)

Γιώργος Κουγιουμτσίδης, ο Παγκόσμιος: Ξέρω πόσο ιδρώτα έχω ρίξει για να το καταφέρω

36 λεπτά πριν
Τα λάβαρα των σωματείων στο 1ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ. αρχείου: Facebook / Ανδρέας Παχατουρίδης)

3o Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

1 ώρα πριν
Ο 32χρονος οδηγείται στο ανακριτικό γραφείο, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (πηγή: ΕΡΤ)

Έβαλε φωτιές στον Υμηττό, παρενόχλησε γυναίκες στο Αιγάλεω – Συνελήφθη 32χρονος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Διπλό» του Βόλου στην πρεμιέρα

2 ώρες πριν
Φωτογραφία ελληνικής οικογένειας από το Προκόπι Καππαδοκίας. Την έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ιωνία (πηγή: Αδελφότητα Προκοπιέων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Ο ξεριζωμός των Καππαδοκών, ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign