Την τέταρτη δεκαετία ζωής του θα κλείσει σε λίγα χρόνια ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός σύλλογος Κριθιάς, ο οποίος ιδρύθηκε το 1983 από ντόπιους αλλά και από απογόνους προσφύγων από την Κριθιά της Καλλίπολης.* Στόχος του είναι να διατηρήσει την παράδοση και τα έθιμα ζωντανά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού. Ο πρόεδρος Σωτήρης Παμουτιτσής είναι ένας πεισματάρης νέος που σκοπεύει να κάνει την Κριθιά σημείο αναφοράς, έχοντας ως ορόσημο τη «Γιορτή Μαντιού», ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός σε ολόκληρο το νομό.
Κάθε χρόνο την Κυριακή της Κρεατινής, πριν από τη Σαρακοστή, στη «Γιορτή Μαντιού» όλες οι νοικοκυρές του χωριού φτιάχνουν και προσφέρουν σπιτικές πίτες.
Η γιορτή συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς και αναπαράσταση της παρασκευής του μαντιού, προς τέρψιν χιλιάδων θεατών.
Ο Σωτήρης Παμουτιτσής έχει βάλει στόχο ζωής να δώσει ακόμη περισσότερη ενέργεια στο σύλλογο και φαίνεται να το καταφέρνει, αφού έχει βρει τη χρυσή τομή. Ακούει και καταγράφει αυτά που του λένε οι παλαιότεροι και στη συνέχεια πείθει τους συνομηλίκους του να ακολουθούν τις σκέψεις και τις ενέργειές του.
Ο Σωτήρης Παμουτιτσής με το χορευτικό του Συλλόγου
Μιλά στο pontos-news.gr για τη συμμετοχή του στο Σύλλογο και για το παραδοσιακό μαντί: «Ξεκίνησα ως χορευτής στο Σύλλογο από πολύ μικρή ηλικία. Μετά από οικειοθελή αποχώρηση του παλιού ΔΣ, εκλέχθηκα πριν από ένα χρόνο πρόεδρος. Μαζί μου εκλέχθηκαν οχτώ νέα παιδιά που τυχαίνει να είναι και φίλοι μου.
»Είμαστε δεμένη ομάδα και όλοι μαζί προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας», μας λέει, και η αγάπη για τον τόπο του είναι φανερή στο πρόσωπό του.
«Η αναβίωση της παραδοσιακής πίτας μαντί είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις μας. Η συνταγή προέρχεται από τους πρόσφυγες που την έφεραν μαζί τους από την Κριθιά της ανατολικής Θράκης και περνάει από γενιά σε γενιά. Δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να την γευτείτε στη Γιορτή Μαντιού ή αν τύχει να σας την προσφέρουν σε κάποιο φιλικό σπίτι της Κριθιάς.
(Φωτ.: Πασχάλης Μητρακούδης)
»Είναι μια παραδοσιακή πίτα, κρεατόπιτα με ζωμό και συκωτάκια από κοτόπουλο, χοιρινό κιμά και τραχανά. Καλύπτεται από ένα φύλλο μόνο, ενώ εσωτερικά περιλαμβάνει φαρδιές κυκλικές λωρίδες που διπλώνουν στα δύο, έχοντας μέσα τους τα υλικά» λέει στο pontos-news.gr ο Σ. Παμουτιτσής, για να συμπληρώσει με καμάρι: «Το μαντί κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας της επαρχίας Λαγκαδά το 1997, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης».
____
* Η παλιά Κριθιά βρισκόταν στην άκρη της Θρακικής Χερσονήσου, στην επαρχία της Καλλίπολης, η οποία λεηλατήθηκε και κάηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο τελικός προορισμός των Κριθιωτών το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν το χωριό Σαράκι, η σημερινή Κριθιά, 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στους πρόποδες ενός βουνού πάνω στο οποίο είναι χτισμένο ένα παρεκκλήσι προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Αναστασία Χατζηλασκαράκη