pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θανάσης Φούκης: Ο Θεσσαλονικιός που θα στείλει ένα… κουλούρι στη στρατόσφαιρα!

1/02/2018 - 11:43μμ
Θανάσης Φούκης: Ο Θεσσαλονικιός που θα στείλει ένα... κουλούρι στη στρατόσφαιρα!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πώς φαίνεται η Γη από τα 40.000 μέτρα; Και τι δουλειά έχει ένα… κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα; Ένας Θεσσαλονικιός, ο Θανάσης Φούκης, που από τα 7 του χρόνια «εξερευνά» τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος, ετοιμάζεται με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού να στείλει το πιο φημισμένο ίσως προϊόν της πόλης πολλές χιλιάδες μέτρα πάνω από τη γη, καταγράφοντας κάθε λεπτό της καθ’ όλα διαφορετικής αυτής πτήσης.

Ο Θανάσης Φούκης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο εξωτερικό.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς ωστόσο το «μικρόβιο» του Διαστήματος, που είχε φωλιάσει μέσα του από την τρυφερή παιδική ηλικία, να τον έχει εγκαταλείψει. Συνέχισε να μελετά και να καταστρώνει σχέδια, με το όνειρο να τα δει κάποια στιγμή να υλοποιούνται.

«Επτά ετών είδα ένα φαινόμενο στο διάστημα που με εξέπληξε και μ’ έκανε να θέλω να ασχοληθώ με την αστροφυσική από πολύ μικρός. Ξεκίνησα να διαβάζω, ασχολήθηκα με μαθηματικά που ήταν πάνω από το επίπεδο που διδασκόμασταν τότε στο Γυμνάσιο, και σε ηλικία 14 ετών ενδιαφέρθηκα και ενδιαφέρθηκε και το Μετεωροσκοπείο και ασχολήθηκα εκεί το καλοκαίρι, παίρνοντας τις μετρήσεις από τους υποσταθμούς, που στη συνέχεια τις δίναμε στην ΕΜΥ για να βγάλει τις προγνώσεις του καιρού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Φούκης. Έναν χρόνο αργότερα, στα 15 του, βρέθηκε στο Αστεροσκοπείο της Θεσσαλονίκης κι έφτιαξε έναν πίνακα κατάταξης στοιχείων σωματιδίων και υποσωματιδίων της ύλης. «Από τα 15 μου ασχολούμουν ήδη με τη δομή του σύμπαντος» λέει, και αναπολεί τις ημέρες εκείνες που εργαζόταν ώρες ατελείωτες σε πείσμα όλων όσοι τον παρότρυναν να κάνει πράγματα της… ηλικίας του.

Τα χρόνια κυλούσαν αλλά το ασίγαστο πάθος του να δει ένα από τα πρότζεκτ του να υλοποιούνται δεν έσβηνε, αντίθετα φούντωνε. Και το περσινό καλοκαίρι αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να στείλει στην στρατόσφαιρα ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που θα κουβαλούσε ένα ασυνήθιστο φορτίο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης! Συγκρότησε μια ομάδα, την «Daedalus Missions», βάφτισε το πρότζεκτ του RBR (Rounded Bread Roll), και με πολλή δουλειά, μεράκι και ίδιους πόρους έφτασε σήμερα στο σημείο να είναι ένα βήμα από την υλοποίηση ενός παιδικού, θα έλεγε κανείς, ονείρου.

Ο ίδιος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας, η οποία πλαισιώνεται από μια σειρά άλλων ανθρώπων οι οποίοι –μεταξύ άλλων– έχουν φροντίσει για τα γραφικά και την προώθηση του πρότζεκτ μέσω των social media.

«Γιατί όμως κουλούρι;» είναι η ερώτηση που βγαίνει αυθόρμητα, και ο Θανάσης απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον ίδιο αυθορμητισμό: «Επιλέξαμε ένα κουλούρι για να στείλουμε στη στρατόσφαιρα γιατί είναι από τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου καταγόμαστε όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα!» λέει, και εξηγεί, με χιούμορ, πως όταν το ανακοίνωσε στην παρέα του τον πέρασαν περίπου για …τρελό!

Απογείωση με μετωρολογικό μπαλόνι, προσγείωση με …αλεξίπτωτο!
Το κουλούρι θα ταξιδέψει στα 40χλμ με τη βοήθεια ενός ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο θα περιέχει υδρογόνο και όχι ήλιο, όπως ήταν μια από τις σκέψεις, καθώς το τελευταίο είναι πιο βαρύ και ο Θανάσης Φούκης με την ομάδα του θέλουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται!

«Θέλουμε να στείλουμε ένα φορτίο (βάρους 500 γρ.) 40 χλμ πάνω στη στρατόσφαιρα, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πάνω από ένα επιβατικό αεροπλάνο. Θα γίνει με το μετεωρολογικό μπαλόνι, και το επιτευγματικό τμήμα της όλης κατάστασης δεν είναι μόνο ότι θα στείλουμε ένα κουλούρι για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα, αλλά θα κάνουμε και μια ραδιοζεύξη ώστε από τα 40χλμ και καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης να στέλνουμε ζωντανά φωτογραφίες.

»Ανά ένα λεπτό θα έρχονται φωτογραφίες» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Φούκης.

«Στα 40χλμ περίπου το μπαλόνι θα σκάσει [σ.σ.: θα έχει διάμετρο 11 μέτρα] και θα ενεργοποιηθεί το αλεξίπτωτο. Όλη αυτή η πορεία θα καταγραφεί από μια κάμερα GoPro αλλά και μια ειδική κάμερα που έχω μοντάρει πάνω στα κυκλώματα και στον ραδιοπομπό και στο GPS» επισημαίνει και προσθέτει πως «ανά τέσσερις φωτογραφίες που θα λαμβάνουμε θα παίρνουμε κι ένα πακέτο δεδομένων, δηλαδή τι θερμοκρασία έχει εκείνη τη στιγμή, σε τι υψόμετρο είναι, με τι ταχύτητα έχει άνωση, και το ίδιο θα γίνει και στην επιστροφή».

Το μακρύ ταξίδι του κουλουριού θα παρακολουθούν δύο σταθμοί: ένας εκεί απ’ όπου θα απογειωθεί κι ένας δεύτερος που θα στηθεί μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο (ο σταθμός ανάκτησης του φορτίου) και θα παίρνει σήμα από το GPS προκειμένου να εντοπιστεί το φορτίο όταν πέσει στη Γη.

Όσο για το πότε θα δούμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης να «βολτάρει» στη στρατόσφαιρα; «Το project είναι έρμαιο των ανέμων» σημειώνει ο Θανάσης Φούκης, ο οποίος, ωστόσο, βρίσκεται ήδη σε συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και –κατά τα φαινόμενα– η μέρα αυτή δεν θα αργήσει, προκειμένου και η στρατόσφαιρα να πάρει μια… γεύση Θεσσαλονίκης!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Στον Κορυδαλλό οι δύο γιατροί – Τα νέα στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές

17/09/2026 - 8:54πμ
Μετά τη βροχή (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός σήμερα: Πού θα επιμείνουν οι βροχές, η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

17/09/2026 - 8:08πμ
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Σε ιατρείο που στεγάζεται εκεί ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται να έπαθε την ανακοπή, προτού μεταφερθεί στο «Ελπίς». Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Η έρευνα ανοίγει τώρα και στους ελέγχους του ιατρείου – Τι απαντά ο ΙΣΑ

16/09/2026 - 11:32μμ
Ταξί στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Τι αλλάζει στα κόμιστρα – Ακριβότερα αεροδρόμια και αναμονή

16/09/2026 - 8:45μμ
Ο Αλκέτ Ριζάι το 2013, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια της Λαμίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλκέτ Ριζάι: Άφαντος για τρίτο 24ωρο – Τον αφόπλισε, τον αναγνώρισε και του επέστρεψε το όπλο

16/09/2026 - 8:21μμ
Ο κατηγορούμενος γιατρός στην υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγούνται στον ανακριτή, 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: «Πράξεις και παραλείψεις» – Το βαρύ σκεπτικό για την προφυλάκιση των γιατρών

16/09/2026 - 5:36μμ
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: «Φτάσαμε σε 5 λεπτά» στο Κολωνάκι αναφέρουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ

16/09/2026 - 4:00μμ
(Facebook/Villa del Rey Creative Sciences & Arts Magnet School)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαθητές στη Λουιζιάνα «ταξίδεψαν» στην Αρχαία Ελλάδα – Από τη αθηναϊκή δημοκρατία και την κοινωνία της Σπάρτης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες

16/09/2026 - 3:09μμ
Το ιατρείο στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι όπου έπαθε ανακοπή ο Γιώργος Μαζωνάκης (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISS)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Κατεπείγουσα έρευνα της Εισαγγελίας για τις συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου στην Καρνεάδου

16/09/2026 - 1:04μμ
Νωρίτερα θα κλείνουν κάποιοι σταθμοί του μετρό της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Νυχτερινές αλλαγές στα δρομολόγια της γραμμής 3 λόγω έργων

16/09/2026 - 12:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: AP Photo/Jacquelyn Martin)

Τραμπ: Απειλεί με δασμούς ή διακοπή εμπορίου με την ΕΕ λόγω του σχεδίου για τον Καναδά – «Το βρίσκω γελοίο»

23 λεπτά πριν
Ταξιδιώτισσα στο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI)

Χαμένη βαλίτσα: Σήμερα η ευρωπαϊκή απόφαση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θάνατος Μαζωνάκη: Στον Κορυδαλλό οι δύο γιατροί – Τα νέα στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές

1 ώρα πριν
Μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)

Τουρκία: Ταξιαρχία κομάντος απέναντι από τη Σάμο – Στο φόντο τα νησιά

2 ώρες πριν
Μετά τη βροχή (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Ο καιρός σήμερα: Πού θα επιμείνουν οι βροχές, η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Europa League: Λύτρωσε τον Ολυμπιακό ο Γιάρεμτσουκ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV