pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για τη λύση του Κυπριακού

25/01/2018 - 6:53μμ
ΗΠΑ: Δεν ψηφίστηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση του Covid-19
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αβέβαιο φαίνεται το ενδεχόμενο ύπαρξης λύσης του Κυπριακού μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την περιοδική έκθεση για την Κύπρο της ανεξάρτητης Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (Congressional Research Service) την οποία υπογράφει ο αναλυτής Βίνσεντ Μορέλι.

Τίτλος της έκθεσης εδώ και σχεδόν 10 χρόνια: «Κύπρος: Η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή».

Στην εκτενή έκθεση των 40 σελίδων, σημειώνεται ότι και οι δύο πλευρές αν και κατηγορούν η μία την άλλη, βρίσκονται σε φάση προβληματισμού για το εάν πρέπει και πότε να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες που διακόπηκαν απότομα στην Ελβετία. Όπως σημειώνει η έκθεση, διάφορα είναι τα αγκάθια που πρέπει να εξαλειφθούν ώστε να προχωρήσει η υπόθεση:

  • Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν ο ΟΗΕ να αλλάξει το πλαίσιο των συνομιλιών προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός αναλυτής αναφέρει πως αν το καινούργιο αφήγημα που έρχεται από τη «βόρεια Κύπρο», δεν είναι απλά «δοκιμαστικά μπαλόνια» που απευθύνονται στη διεθνή κοινότητα, η έναρξη οποιουδήποτε νέου γύρου διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές του 2018 φαίνεται δυσοίωνη. Για τον Ακιντζί επιπρόσθετα αναφέρει ότι δήλωσε πως «δεν θα επιστρέψει σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών προτού αυτές επαναληφθούν, μια άλλη προϋπόθεση που ο Αναστασιάδης απορρίπτει σταθερά».
  • Ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης, επικρίθηκε από τους αντιπάλους του «ως μέρος της αιτίας που απέτυχαν οι συνομιλίες στην Ελβετία». Ο Αμερικανός αναλυτής παραθέτει δηλώσεις του υποψήφιου Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε νέα στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των οποίων είναι θέμα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτική σύγκρουση και πως «οι επικίνδυνοι συμβιβασμοί Αναστασιάδη θα πρέπει να αποσυρθούν». Γράφει επίσης ότι οι εγγυήσεις στην ασφάλεια, τα επεμβατικά δικαιώματα και τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν και η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, να μην επιτρέπεται στους Τούρκους έποικους να περνούν στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, «να αφαιρεθούν τα διαβατήρια της Δημοκρατίας από υπουργούς και αξιωματούχους του βορρά και να κηρυχθεί παράνομη η δραστηριότητα ξένων επιχειρήσεων στο βορρά». Παραθέτει επίσης δηλώσεις των κ.κ. Σιζόπουλου και Λιλλήκα, που ανέφεραν ότι «ο στόχος για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο ίσως δεν είναι πλέον επιθυμητός».
  • Εμπλοκή ίσως προκύψει λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες. «Αν και η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει προφανώς τις εταιρείες ενέργειας, και έμμεσα τη Γαλλία και την Ιταλία, να μην προχωρήσουν στη γεώτρηση, καθώς θα κινδύνευαν “να χάσουν έναν φίλο”, η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς περιστατικό. Αναφέρθηκε επίσης ότι μια τουρκική ναυτική φρεγάτα εμφανίστηκε στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της νότιας Κύπρου. Η Ελλάδα απάντησε λέγοντας ότι ήταν “έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, που ήταν ένδειξη εντάσεων μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έστειλε τα δικά της πλοία στα κυπριακά ύδατα στα τέλη του 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για περαιτέρω ερευνητικές δραστηριότητες και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τη δική της εξερεύνηση σε περιοχές που διεκδικούν τόσο η Τουρκία όσο και η Δημοκρατία. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο για τον Αναστασιάδη, ή για όποιον εκλεγεί πρόεδρος, να συμφωνήσει να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες».

Για τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα, γράφει ότι διατήρησαν τις θέσεις τους να καταργηθεί η Εγγυητική Συνθήκη, «αν και η Ελλάδα πρότεινε μια νέα «συνθήκη φιλίας» μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, η οποία προφανώς θα επέτρεπε διαβουλεύσεις για καταγγελίες περί μη εφαρμογής της συμφωνίας από οποιαδήποτε κυπριακή πλευρά. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι επέμειναν και πάλι να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, αν και ο Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να δεχτεί ένα μικρό αριθμό στρατιωτών της Τουρκίας να παραμείνει στο νησί, αλλά μόνο εάν η διάταξη αυτή περιελάμβανε ημερομηνία για την οριστική αποχώρηση των υπολοίπων τουρκικών στρατευμάτων».

Καταλήγοντας, η 40σέλιδη έκθεση σημειώνει πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται σ’ αυτή «θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την άνοιξη του 2018, μετά την αξιολόγηση και εφαρμογή των εκλογικών αποτελεσμάτων και στις δύο κοινότητες και ανάλογα με το αν οι δύο πλευρές μπορούν πραγματικά να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το σημείο, μια τελική διευθέτηση για την Κύπρο παραμένει απατηλή».

  • Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εξωτερική άποψη του Φόρεϊν Όφις στη Βρετανία (πηγή: nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/2/)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία από το Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο και τουλάχιστον ακόμα 17 χώρες

16/01/2026 - 10:57πμ
Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Λεμεσό, κατά την υποδοχή του Κολλεγίου των Επιτρόπων και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτ.: EPA/ GEORGE CHRISTOPHOROU)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θέλει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εντός του 2026

15/01/2026 - 8:31μμ
(Πηγή: facebook / Charalambos Charalambous)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

12/01/2026 - 3:37μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σάλος με το επίμαχο βίντεο για χρηματισμό του Ν. Χριστοδουλίδη – «Όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει»

9/01/2026 - 9:51μμ
(Φωτ.: Facebook/Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)
ΚΥΠΡΟΣ

Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»: Θεοφάνια με χορούς, παραδόσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στην Αθαλάσσα

3/01/2026 - 11:14μμ
(Φωτ.: Hmioannou / commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβουλεύσεις Κύπρου-Αυστραλίας για το χαλούμι εν μέσω αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας

3/01/2026 - 2:27μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξης Τύπου (φωτ.: European Union)
ΚΥΠΡΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καλωσόρισες, Κυπριακή Προεδρία – Ανυπομονώ να συνεργαστούμε

1/01/2026 - 9:01μμ
Από αριστερά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χειραψία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: . EPA/Dimitar Dilkoff/Pool)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας η Στρατηγική Κοινή Δήλωση

15/12/2025 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη – Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις

11/12/2025 - 4:28μμ
Σκάφος και ελικόπτερο του Κυπριακού Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (φωτ.: Facebook / JRCC Larnaca - ΚΣΕΔ Λάρνακας)
ΚΥΠΡΟΣ

Μυστηριώδης εξαφάνιση γιοτ από το Ισραήλ: «Χάθηκε» ανοιχτά της Κύπρου

10/12/2025 - 5:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

18 λεπτά πριν
Κεριά, λουλούδια και προσωπικά αντικείμενα έξω από το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Τραγωδία στη Ρουμανία: Ταυτοποιήθηκαν οι 7 οπαδοί του ΠΑΟΚ – Ο μεγαλύτερος μόλις 30 ετών

44 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

1 ώρα πριν
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

2 ώρες πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Φονική έκρηξη στο Βιολάντα: Το υπόγειο του εργοστασίου μετατράπηκε σε «βόμβα» προπανίου

2 ώρες πριν
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign