pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα το 1941 ο Αντώνης Χριστοφορίδης κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών

13/01/2018 - 10:59πμ
Σαν σήμερα το 1941 ο Αντώνης Χριστοφορίδης κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ιστορία στην παγκόσμια πυγμαχία έγραψε στις 13 Ιανουαρίου 1941 ο Αντώνης Χριστοφορίδης, καθώς νίκησε τον Αμερικανό Μέλιο Μπετίνα στο Κλίβελαντ του Οχάιο και κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών. Ο Έλληνας πυγμάχος με καταγωγή από τη Μερσίνα της Μικράς Ασίας, έχοντας ζήσει ως παιδί την καταστροφή της Σμύρνης και χάσει επτά μέλη της οικογένειάς του, κατάφερε να φτάσει την κορυφή της πυγμαχίας.

Κατάλαβε από νωρίς το ταλέντο του στην πυγμαχία, όταν αντιστάθηκε σε έναν νταή συμμαθητή του στη νυχτερινή σχολή του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Παράλληλα με τα μαθήματά του δούλευε στο ξενοδοχείο «Μυστράς» κουβαλώντας βαλίτσες. Ο Αντώνης Χριστοφορίδης γρήγορα έγινε επαγγελματίας μποξέρ και σύντομα η φήμη του εξαπλώθηκε και πέρα από την Ελλάδα. Το 1934, σε ηλικία μόλις 17 ετών, μετακόμισε στο Παρίσι ξεκινώντας διεθνή καριέρα.

Η νίκη επί του… Χίτλερ και ο ευρωπαϊκός τίτλος
Στις 21 Νοεμβρίου 1937 διεξήχθη στο Βερολίνο ένας ιστορικός αγώνας, όπου ο Έλληνας πρωταθλητής αντιμετώπισε και νίκησε τον Γερμανό Γκούσταβ Έντερ. Ο Αδόλφος Χίτλερ, που βρισκόταν στο στάδιο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν τελειώσει ο αγώνας. Έναν χρόνο αργότερα, στις Νοεμβρίου 1938, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης μέσων βαρών. Ο τελικός έγινε στο Ρότερνταμ ενώπιον 15.000 θεατών, και ο Χριστοφορίδης νίκησε μέσα στην πατρίδα του τον Ολλανδό κάτοχο του τίτλου Μπεπ βαν Κλάβερεν (Bep van Klaveren) που ήταν Ολυμπιονίκης το 1928 στο Άμστερνταμ.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Οχάιο
Με την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και την εισβολή των Γερμανών στη Γαλλία, ο Αντώνης Χριστοφορίδης μετακόμισε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, συνεχίζοντας εκεί την καριέρα του. Οι καλές εμφανίσεις του τον έφεραν αντιμέτωπο με τον ιταλικής καταγωγής Αμερικανό Μέλιο Μπετίνα (Melio Bettina) για τον παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών (National Boxing Association World Light Heavyweight).

Ο αγώνας έγινε στις 13 Ιανουαρίου 1941, στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Ο Μέλιο Μπετίνα προηγούνταν στους δώδεκα πρώτους γύρους, αλλά στους τρεις τελευταίους ο Αντώνης Χριστοφορίδης αντεπιτέθηκε και κέρδισε στα σημεία με ομόφωνη απόφαση των κριτών, ενώπιον ενός παραληρούντος από ενθουσιασμό ελληνοαμερικανικού κοινού.

«Δυο βδομάδες τώρα πετάω στα ουράνια… Οι πατριώτες εδώ στο Κλίβελαντ έχουνε παραφρονήσει. Όταν νίκησα τον Μπετίνα οι εφημερίδες γράψανε: Οι Έλληνες νικάνε παντού τους Ιταλούς. Και στα βουνά της Αλβανίας και στα ρινγκ της Αμερικής. Στα ελληνικά μαγαζιά –και είναι τόσα πολλά στο Οχάιο– με κερνάνε συνέχεια ουίσκι. Έχω πιαστεί από τις χειραψίες κι όχι από τις γροθιές.

»Ο Μέλιο ήταν ιπποτικός αντίπαλος […], με φίλησε με ματωμένο χαμόγελο πριν ο διαιτητής μου σηκώσει το χέρι μπροστά στους 20.000 θεατές της αρένας του Κλίβελαντ που με χειροκροτούσαν. […] Θεέ μου, είχα νικήσει! Ήμουν παγκόσμιος πρωταθλητής ημιβαρέων βαρών! Ένας Έλληνας champion of the world, όπως βροντοφωνούσε το μεγάφωνο», δήλωσε ο Αντώνης Χριστοφορίδης σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο.

Το τέλος της καριέρας και η επιστροφή στην Ελλάδα
Ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή χάθηκε στις 22 Μαΐου 1941, όταν δεν νίκησε τον Γκας Λέσνεβιτς (Gus Lesnevich) σε ανεπίσημο, όμως, αγώνα. Τελευταίος αγώνας της καριέρας του ήταν εναντίον του Εσθονού Άντον Ράαντικ στις 18 Φεβρουαρίου 1947.

Ο Αντώνης Χριστοφορίδης τέλειωσε την καριέρα του με 53 νίκες (13 με νοκ-άουτ), 15 ήττες και 8 ισοπαλίες.

Μετά την αποχώρησή του από τα ρινγκ άνοιξε εστιατόριο στην πόλη Γενεύη του Οχάιο, το οποίο διατήρησε για πολλά χρόνια. Το 1968 πούλησε την περιουσία του στο Οχάιο και εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα. Το 1971 επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από 34 χρόνια και έπαιζε γκολφ για να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του. Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1985 από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία 67 ετών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

9/08/2025 - 11:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Και δεύτερη σύλληψη για τον άγριο ξυλοδαρμό υπαλλήλου καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων

9/08/2025 - 8:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κερατέα: Συνελήφθησαν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ για τη μεγάλη πυρκαγιά

9/08/2025 - 8:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης))
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κερατέα: Καθοριστικής σημασίας η ηρωική νυχτερινή ρίψη από Canadair

9/08/2025 - 7:55μμ
Ταινία του δήμου Θεσσαλονίκης για την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πεζόδρομος και αυτή την Κυριακή η λεωφόρος Νίκης

9/08/2025 - 5:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέγαρα: Μία σύλληψη για τη χθεσινή πυρκαγιά στο Κουμίντρι

9/08/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Κερατέα Αττικής και Χελιδόνι Ηλείας – Υπό μερικό έλεγχο στον Κουβαρά

9/08/2025 - 4:33μμ
(Πηγή: facebook.com/kostas.sam?locale=el_GR)
ΕΛΛΑΔΑ

Το «αντίο» του Κώστα Σαμαρά στην αδερφή του Λένα

9/08/2025 - 3:59μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κερατέα: Υπό έλεγχο αφού έκαψε 40.000 στρέμματα αγροτικής-δασικής γης, πάρα πολλά σπίτια και οχήματα

9/08/2025 - 2:11μμ
Ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά αναχωρούν τα πλοία από τα λιμάνια – Ένταση το πρωί στον Πειραιά με επιβάτες που εμπόδισαν απόπλου

9/08/2025 - 11:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

4 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

5 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

5 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign