Τη βεβαιότητα ότι «στις 6 Ιουνίου το τρένο από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα καλύπτει την απόσταση σε 3 ώρες και 20 λεπτά», εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, λίγο μετά το τέλος του παρθενικού ταξιδιού με τρένο, στη νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι.
Ο Χ. Σπίρτζης προσδιόρισε ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα, και μαζί η ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρόμων, έτσι ώστε ο χρόνος της διαδρομής από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
«Τον Ιούνιο θα έχουμε επιτέλους το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε διπλή γραμμή, ηλεκτροδοτούμενο και θα μπορούμε να καλύπτουμε αυτή την απόσταση σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα και για τις επιβατικές μεταφορές αλλά και για τις εμπορευματικές μεταφορές» τόνισε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι με το συγκεκριμένο έργο «αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών και ειδικά των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα».
Ο κ. Σπίρτζης, στελέχη του υπουργείου, της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και παράγοντες της περιοχής, ήταν οι πρώτοι επιβάτες του συρμού που ξεκίνησε από την Τιθορέα στις 12 το μεσημέρι για το πρώτο ταξίδι προς το Λιανοκλάδι. Ήταν το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων στη διαδρομή Τιθορέα-Λιανοκλάδι, η οποία τίθεται σε λειτουργία την 1η Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Υποδομών ενημερώθηκε για όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ιδιαίτερα σε ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας του έργου και για τα επίπεδα ασφαλείας της σήραγγας του Καλλιδρόμου. «Είναι ένα έργο το οποίο αλλάζει τον μεταφορικό αλλά και τον συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην σήραγγα του Καλλιδρόμου καθώς είναι μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων. Ξεκίνησε το 1997 και το μήκος της ξεπερνά τα 9 χλμ ανά κατεύθυνση.
(Φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Γ. Παλαμιώτης)
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδρομές στο τέλος του μήνα. Από τον Πειραιά μέχρι το σταθμό της Τιθορέας θα υπάρχει ηλεκτροκίνηση. Στο συγκεκριμένο σταθμό θα αλλάζουν μηχανές και πλέον με ντιζελομηχανή θα κινούνται μέχρι το Δομοκό. Από εκεί και πέρα θα συνεχίζουν και πάλι με ηλεκτροκίνηση για Θεσσαλονίκη.
Όπως τουλάχιστον προσδιορίζουν οι αρμόδιοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Αθήνα μέχρι το Λιανοκλάδι ο συνολικός χρόνος θα είναι περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά και μέσα σ’ αυτό το χρόνο συμπεριλαμβάνονται και τα 15 λεπτά που απαιτούνται για την αλλαγή των μηχανών. Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί η ηλεκτροκίνηση μέχρι το Λιανοκλάδι.
Η απόσταση από την Αθήνα μέχρι τη Λαμία θα είναι κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα σε πρώτη φάση.
Σε ό,τι αφορά την παλιά γραμμή τόσο στη Φθιώτιδα όσο και στα Τέμπη, αλλά και την Πελοπόννησο ο Χ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι «δεν θα εγκαταλειφθούν. Θα χρησιμοποιηθούν σαν τουριστικές γραμμές για να προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής και να δημιουργηθούν τουριστικές διαδρομές. Αυτό σημαίνει ότι και οι κάτοικοι των δήμων θα εξυπηρετούνται, αλλά και τουριστικό προϊόν θα παράγεται που θα μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστούν συγκεκριμένες περιοχές».
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.