pontosnews.gr
Σάββατο, 28/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Ο πολιτικός χάρτης στα Κατεχόμενα μετά τις «ψευδοεκλογές»

8/01/2018 - 10:07πμ
Κύπρος: Ο πολιτικός χάρτης στα Κατεχόμενα μετά τις «ψευδοεκλογές»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλος νικητής των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι το κόμμα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).

Το κόμμα φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 36,26%.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δείχνει να καταγράφει πτώση 16%, σε σχέση με τις «εκλογές» του 2013, και να περιορίζεται στο 21,65%. Το Κόμμα του Λαού (HP) φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό, 17,4%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 8,46%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Σερντάρ Ντενκτάς 8,01%, το Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) 6,1%, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 2,4% και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) 0,09%.

Το όριο εισόδου στη «βουλή» ήταν 5%. Δικαίωμα ψήφου είχαν 190 χιλιάδες με τη συμμετοχή να φθάνει στο 62,44%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν, σήμερα νωρίς το απόγευμα.

Ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί ψήφισε χθες σε εκλογικό κέντρο στην κατεχόμενη Λευκωσία (φωτ.: EPA / STR) 

Ο καθηγητής στο τμήμα τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σχολίασε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι χθεσινές εκλογές γεννούν νέες εκλογές», προβλέποντας ότι στα Κατεχόμενα θα υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουρκούν, της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ)», παρά το ψηλό ποσοστό του δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία. Άρα, σημείωσε ο καθηγητής, θα πρέπει να μπει στον νέο «κυβερνητικό συνασπισμό» το Κόμμα του Λαού (HP) του Κουτρέτ Οζερσάι. Προεκλογικά, ο Κουτρέτ Οζερσάι απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η είσοδος στη «βουλή» του Κόμματος του Λαού και της Αναγέννησης αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον τουρκολόγο Νίκο Στέλγια, από την ανάγνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων οι εκτιμήσεις, που εξάγονται, είναι:

  • Πρώτον, η τουρκοκυπριακή (τ/κ) Δεξιά, παρά τις αδυναμίες της και τη διάσπαση που επικρατεί στους κόλπους της, καταφέρνει για μια ακόμη φορά να σημειώσει μια σημαντική επιτυχία. Περίπου τρία χρόνια μετά την ήττα στις «προεδρικές εκλογές», η τ/κ Δεξιά ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της και ελπίζει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες «δημοτικές» και «προεδρικές εκλογές». Τέσσερα κόμματα που τοποθετούνται στον δεξιό και κεντρώο χώρο έχουν εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος στο τ/κ πολιτικό σκηνικό.
  • Δεύτερον, η επιτυχία της τ/κ Δεξιάς σχετίζεται άμεσα με την εικόνα διάλυσης και αποδυνάμωσης που παρουσιάζει η Αριστερά. Τα νέα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Από σήμερα, ξεκινά μια νέα περίοδος αυτοκριτικής και ανασυγκρότησης για όλες τις δυνάμεις, που υπερασπίζονται τη διατήρηση της αυτόνομης παρουσίας της τ/κ ταυτότητας σε αυτά τα εδάφη. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές «εκλογές» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ικανοποιητικό για το σύνολο του τ/κ πολιτικού συστήματος.
  • Τρίτον, μπορεί η νέα επιτυχία της τ/κ Δεξιάς να είναι σημαντική, ωστόσο δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των τ/κ δεξιών και κεντρώων κομμάτων. Στο εσωτερικό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, αλλά και στο Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζεται ο παρασκηνιακός αναβρασμός. Όσον αφορά το Κόμμα του Λαού, τα ποσοστά που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει δεν του επιτρέπουν να υλοποιήσει άμεσα τα οράματα του. Το ενδεχόμενο για μια τρικομματική (Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Κόμμα του Λαού) «συγκυβέρνηση» δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια μακρόχρονη και ισχυρή διακυβέρνηση. Το κλίμα της αβεβαιότητας εντείνεται από τις προβλέψεις του Κόμματος της Αναγέννησης περί επανάληψης των «εκλογών».
  • Το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό και κυρίως την ομοσπονδιακή λύση.

Επισημαίνεται ότι κανένα από τα κόμματα που μπαίνουν στη «Βουλή» δεν φαίνεται ικανό να αντιπαραταχθεί με την Άγκυρα και να συναινέσει σε μια λύση του Κυπριακού από αυτή, που θα υπαγορεύσει η Τουρκία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

23/03/2026 - 8:36μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

13/03/2026 - 11:28μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου (φωτ.: facebook/Nikos Papaioannou)

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

28 λεπτά πριν
Η Μαρινέλλα στη σκηνή (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Κατωμέρης)

Μαρινέλλα: Σίγησε για πάντα η φωνή που σφράγισε το ελληνικό πεντάγραμμο

1 ώρα πριν
Ο Ερνστ Τσίλλερ σε νεαρή και ώριμη ηλικία (φωτ.: wikipedia/Νομισματικό Μουσείο)

Ερνστ Τσίλλερ: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Αθήνα από χωριό σε ευρωπαϊκό υπόδειγμα πόλης – Πέθανε πάμπτωχος και η πολιτεία αρνήθηκε να τον κηδεύσει δημοσία δαπάνη

2 ώρες πριν
Εικόνα από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος (φωτ.: glomex)

Εγνατία Οδός: Διπλό τροχαίο με δύο νεκρούς – Θύματα ένας επιβαίνων και ο εργαζόμενος που έσπευσε για βοήθεια

2 ώρες πριν
Ο νέος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτος (φωτ.: arpanews.gr)

Χανιά: Σε κλίμα συγκίνησης η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)

Επίσκεψη του Χρήστου Νικολόπουλου στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign