pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η «Μαντάμ Σουσού» πρωταγωνιστεί και το 2018 – Μια παρουσίαση γεμάτη… Κολωνάκι και καλούς τρόπους (βίντεο, φωτο)

19/12/2017 - 4:46μμ
Η «Μαντάμ Σουσού» πρωταγωνιστεί και το 2018 – Μια παρουσίαση γεμάτη... Κολωνάκι και καλούς τρόπους (βίντεο, φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αυτήν τη στιγμή θα μπορούσε να βρίσκεται στο σπίτι της στο Κολωνάκι και να μαλώνει το «υπηρετικόν προσωπικόν» για κάποια αστοχία. Ή να κουνάει το δάχτυλο στον καθηγητή των γαλλικών που δεν φαίνεται να έχει και πολύ προφορά «εκ Παρισίων»… Με το ίδιο χαρακτηριστικό, ξινό αλλά τόσο αληθινό βλέμμα της θα μπορούσε να βάζει στη θέση του ακόμα και τον δημιουργό της, τον Πόντιο συγγραφέα και δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαθά που παραλίγο να γίνει και δολοφόνος της εάν η ίδια δεν ήταν τόσο ισχυρή προσωπικότητα.

Όμως χθες η Μαντάμ Σουσού βρισκόταν στην ΕΣΗΕΑ, όπου παρουσιάστηκε το «Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018», μια ιδέα της εγγονής του Λένας Νίτσου και της κόρης του Μαρίας Ψαθά.

Και δεν ήταν μόνο μία η Σουσού, αλλά τρεις! Η Δήμητρα Παπαδοπούλου, που φέτος ενσαρκώνει με τεράστια επιτυχία αυτό το απίστευτο πλάσμα στο θέατρο «Παλλάς», η μοναδική Άννα Παναγιωτοπούλου (1998) που ταυτίστηκε με τη Σουσού θεατρικά αλλά και λόγω της τηλεοπτικής σειράς όπου πρωταγωνίστησε με τον Θανάση Παπαγεωργίου, αλλά και η Φωτεινή Μπαξεβάνη (2011), μια ιδιαιτέρως ποιητική και ανθρώπινη Σουσού που οι θεατρόφιλοι θυμούνται με αγάπη.


Η Μαρία Δ. Ψαθά, η κόρη της και εμπνεύστρια του λευκώματος Λένα Νίτσου, μαζί με καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει ρόλους από το έργο του Δ. Ψαθά

Η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Φωτεινή Μπαξεβάνη μίλησαν για τον τρόπο που προσέγγισαν το ρόλο, διευκρινίζοντας ότι αυτό το πλάσμα, η Μαντάμ Σουσού, δεν τους επέτρεψε να την κοροϊδέψουν. Ήταν ανθρώπινη και αληθινή. Ζούσε στον δικό της κόσμο και είχε ευαισθησίες. «Είναι ό,τι πιο ωραίο έχω παίξει, είναι ο πιο ωραίος ρόλος που μου έχει δοθεί ποτέ», είπε η Δήμητρα Παπαδοπούλου. «Παρότι γράφω για τον εαυτό μου, δεν έχω γράψει ποτέ τόσο μουρλή ηρωίδα», τόνισε, όπως θα την ακούσετε να λέει στο βίντεο που ακολουθεί.

Δίπλα τους μπορεί να μην στεκόταν κανένας «Παναγιωτάκης», αλλά ήταν τρεις «πέτρες του σκανδάλου», τρεις Καντακουζηνοί: ο Δημήτρης Καλλιβωκάς (1972), ο Νίκος Γαλανός (1998) και ο Άλκης Κούρκουλος (2017). Τόσο ο Νίκος Γαλανός όσο και ο Δημήτρης Καλλιβωκάς μίλησαν για το πώς περνούσαν στα γυρίσματα, πώς αντιδρούσαν οι θεατές στις παραστάσεις αλλά και πώς οι ίδιοι είχαν μπει στον κόσμο της Μαντάμ Σουσούς.

Ο Άλκης Κούρκουλος αναφέρθηκε στην ηρωίδα που ξεπέρασε τον δημιουργό και στην αγάπη του κόσμου που την έκανε δυνατή και την έχει κρατήσει ζωντανή έως σήμερα.


Τρεις γενιές Καντακουζηνοί: Άλκης Κούρκουλος, Νίκος Γαλανός και Δημήτρης Καλλιβωκάς

Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε τη μουσική για την παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο «Βρετάνια» σε μορφή μουσικής κωμωδίας το 1998, και ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την ομώνυμη παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011, μίλησαν για τη «σπουδαία πένα» του Δημήτρη Ψαθά και για μια «κωμωδία που αντέχει στο χρόνο, μπαίνει στο ψαχνό και ακουμπά στις παρυφές του Αριστοφάνη».

Ο Γιώργος Αρμένης μάλιστα τόνισε πως στόχος του όταν δούλευε το θεατρικό έργο δεν ήταν να κερδίσει το βεβιασμένο γέλιο του θεατή.

Αντιθέτως, είπε, παρατηρούσε ότι ο κόσμος έβγαινε από το θέατρο με βουρκωμένα μάτια. Η Σουσού της Φωτεινής Μπαξεβάνη ήταν διαφορετικής προσέγγισης, σημείωσε.


Λένα Νίτσου, Πάνος Κατσαρίδης, Μαρία Δ. Ψαθά

Ο διευθυντής των «Θεατρικών Σκηνών» Πάνος Κατσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Σουσού είναι τόσο διαχρονική και αγαπητή που θα υπάρχει πάντοτε. Αποκάλυψε μάλιστα πως το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης ήταν το όνειρό του και για αυτό όταν μαζί με τον Γιάννη Κεντ πήραν το θέατρο «Παλλάς» για δέκα χρόνια, ψάχνοντας για ελληνικό έργο επέλεξαν τη μοναδική ηρωίδα του Πόντιου συγγραφέα.

«Ο πατέρας μου έγραφε πολύ γρήγορα και τελείωνε τα έργα του μέσα σε ένα μήνα. Όμως δεν “έφευγαν” από εκείνον αν δεν περνούσε χρόνος. Τα διόρθωνε μέχρι τελευταία στιγμή. Θυμάμαι ξύπναγε νωρίς το πρωί και τα διάβαζε δυνατά, καθώς τον ενδιέφερε η μουσικότητα κάθε ατάκας να δένει με την επόμενη» τόνισε η Μαρία Ψαθά. Υπερασπιζόμενη τη γυναίκα που έβαλε τον Δημήτρη Ψαθά στα σπίτια όλων των Ελλήνων, είπε πως «Όπου κι αν παίχτηκε, ο κόσμος την αγκάλιασε κι αυτό συνέβη γιατί ο πατέρας μου την προίκισε με δύο αρετές, με περηφάνια και αξιοπρέπεια»!


Γιάννης Κεντ, Μαρία Δ. Ψαθά

Νωρίτερα, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μαρία Αντωνιάδου είχε αναφερθεί στην ποντιακή καταγωγή του αείμνηστου συγγραφέα για την οποία ήταν πολύ περήφανος. Ούσα Πόντια και η ίδια, είπε πως δεν θα μπορούσε να παραλείψει την αναφορά στην καταγωγή του Δημήτρη Ψαθά.

Στη διάρκεια της παρουσίασης η ταλαντούχα ηθοποιός και τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» συνοδεία του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου, αλλά και παλαιότερα που φέρουν την υπογραφή του Διονύση Τσακνή (1998) και του Λεό Ραπίτη (1940).

Το Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018 που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» σε σχεδιασμό και επιμέλεια Λένας Νίτσου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση μαζί με τις θρυλικές ατάκες της Σουσούς που άφησαν εποχή. Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στον χρόνο με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού».

Η Μαντάμ Σουσού περιμένει να την καλέσετε στο σπίτι σας. Μην καθυστερείτε γιατί θα εκνευριστεί…

Κείμενο, βίντεο: Πόπη Παπαγεωργίου.

  • Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κοντοβάς, Πόπη Παπαγεωργίου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον χώρο αποκαλύφθηκε πινακίδα για τη μετονομασία του κτηριακού συγκροτήματος (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζ»: Ένας φάρος της ιστορικής μνήμης στην Θεσσαλονίκη προς τιμή του Κώστα Γαβρά

17/02/2026 - 7:35μμ
(Φωτ. EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Akylas Μυτιληναίος: Από τις Σέρρες στη Βιέννη, με …κρουαζιερόπλοιο – Η ιστορία πίσω από την αγκαλιά που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει

16/02/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

15/02/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Βαγγέλη Πρωτόπαππα/STR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Άπω Ιωνία» γεφυρώνουν Ελλάδα και Ιαπωνία με ήχους από την Αρχαιότητα έως το ρεμπέτικο

15/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Ζωγραφιστού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης

15/02/2026 - 11:24πμ
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Caroline Legg /commons.wikimedia.org)

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι ζαρκαδιών καταγράφηκε στο Σέιχ Σου – Το θηλυκό μοιάζει να κυοφορεί

2 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Σμύρνης (φωτ.: fosfanariou.gr)

Στον ιστορικό ναό Άγιου Δημητρίου Ταταούλων λειτούργησε ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος

30 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πορεία των ταξί των Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Απεργούν τα ταξί σε όλη την Ελλάδα

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)

Τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων έκλεψαν την παράσταση στην κοπή της πίτας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων – Ποια δρομολόγια εκτελούνται

2 ώρες πριν
Πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον Λούρο ποταμό (φωτ.: epiruspost.gr)

Κακοκαιρία: Υπερχείλισαν ποτάμια στην Ήπειρο – Διακοπές κυκλοφορίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign