pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στις γυναικείες φυλακές Θήβας (φωτο)

8/12/2017 - 6:06μμ
Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στις γυναικείες φυλακές Θήβας (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε ένα μικρό εργαστήρι χειροτεχνίας μετατρέπεται μια αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα της Θήβας εδώ και 14 χρόνια, με περίπου 20 έγκλειστες να πιάνουν βελόνα και κλωστή για να έχουν έτοιμες τις χειροποίητες κούκλες τους για τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Όλες οι δημιουργίες (κεντήματα, πλεκτά, κούκλες, ζωάκια) προορίζονται για την έκθεση που γίνεται κάθε Χριστούγεννα στο «Επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο.

Με μεράκι, υπομονή, φαντασία και δημιουργικότητα, και μέσα σε γιορτινό χαρούμενο κλίμα, οι κρατούμενες των φυλακών Θήβας δίνουν ζωή στις κλωστές, στις χάντρες, στα κουμπιά. Κάθε μέρα κάνουν μια μικρή «απόδραση» από την πραγματικότητα δημιουργώντας τις δικές τους χειροποίητες κούκλες, και κάθε δεύτερη Τρίτη περιμένουν να συναντήσουν την Εύα Χειλαδάκη, την υπεύθυνη του προγράμματος «Λόγος και ύφασμα» της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Άρσις».

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Εύα Χειλαδάκη, «από το 2001 μέχρι και σήμερα επισκέπτομαι φυλακισμένες γυναίκες και τους πηγαίνω κλωστές, ρετάλια, κομμάτια υφάσματα. Και πάντοτε με εκπλήττουν με τη δημιουργικότητά τους και την όρεξη που έχουν, με τις ιδέες τους». Κάθε χρόνο οι γυναίκες που δείχνουν ενδιαφέρον και παρακολουθούν τα μαθήματα του εργαστηρίου αυξάνονται. «Όλες επιθυμούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα, να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους μέσα στη φυλακή. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε όλες τις κρατούμενες. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής, και μόλις αποφυλακίζεται μια γυναίκα αμέσως παίρνει τη θέση της κάποια άλλη κρατούμενη που μπορεί να περιμένει ακόμη κι έναν χρόνο» λέει χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται όμως κάθε φορά που συγκεντρώνονται οι κρατούμενες που παρακολουθούν το μάθημα χειροποίητης κούκλας;

«Εμείς το μόνο που δείχνουμε είναι κάποια τεχνική ή πατρόν. Τα υπόλοιπα τα σκέφτονται οι ίδιες, και μάλιστα κάνουν πρακτική ακόμη κι όταν τελειώνει το μάθημα. Όλα αυτά τα χρόνια οι γυναίκες αυτές μας περιμένουν πώς και πώς να τους πάμε υλικά για να μπορούν είτε να πλέξουν είτε να ράψουν. Από την πιο μικρή που είναι 16 ετών μέχρι και την πιο μεγάλη που είναι 85 χρόνων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος και προσθέτει: «Κάποιες μάλιστα φτιάχνουν και ιδιαίτερα κοσμήματα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να πουλήσουν ό,τι έχουν δημιουργήσει με τα χέρια τους για να κερδίσουν ένα εισόδημα, όσο μικρό κι αν είναι».

Η Εύα Χειλαδάκη εξηγεί ότι τα υλικά που προσφέρονται είτε προέρχονται από παλιά ρούχα και υφάσματα που κόβονται και δίνονται τα κομμάτια, είτε αγοράζονται με χρήματα του προγράμματος της «Άρσις». «Είναι μεγάλο κίνητρο να μπορούν να ελπίζουν αυτές οι γυναίκες ότι μπορούν να βγάλουν κάποια χρήματα για τα έξοδά τους. Κι ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία, και με καινούργιους επισκέπτες πάντα να μας έρχονται και να αγοράζουν τις χειροποίητες κούκλες. Η τιμή τους μάλιστα είναι προσιτή για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει. Βέβαια, εξαρτάται πάντα από τη δουλειά και το τι έχει η κάθε κούκλα».

Η έκθεση με τις χειροποίητες κούκλες των γυναικών από τις φυλακές Θήβας φιλοξενείται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στην οδό Δεληγιώργη 33, στο Μεταξουργείο, κι η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων κατατίθενται στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Παπαδοπούλου.
  • Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από την υπεύθυνη του προγράμματος «Λόγος και ύφασμα», Εύα Χειλαδάκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο συλληφθέντες για το οπλοστάσιο στις Συκιές

17/09/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνουν τέσσερις σταθμοί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

17/09/2026 - 7:08μμ
Εκσυγχρονίζονται οι ελληνικές φυλακές, ως προς τα συστήματα ασφαλείας (φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/marcellorabozzi-2003568)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές hi-tech: Τοποθετούνται συστήματα ασφαλείας 3,7 εκατ. ευρώ

17/09/2026 - 6:43μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στους δύο γιατρούς που κατηγορούνται για τον θάνατό του

17/09/2026 - 5:50μμ
Άποψη του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου στην Κοζάνη (φωτ.: Κυριάκος Κεχαγιόγλου/google.com/maps/)
ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Κοζάνη: Έχασε τη ζωή της 16χρονη μαθήτρια μέσα στο σχολείο της

17/09/2026 - 5:17μμ
Συναυλία στo πλαίσιo του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, στο Σιλό του Πολυχώρου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, το 2023 (φωτ.: EUROKINISSI /Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Οι γειτονιές του τραγουδούν ξανά – Απόψε η μεγάλη συναυλία στα Λιπάσματα

17/09/2026 - 4:20μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Μαζωνάκη: Σε χωριστά κελιά στον Κορυδαλλό οι δύο γιατροί – Η νέα εξέλιξη και η κατάθεση που περιμένουν οι Αρχές

17/09/2026 - 3:57μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 14χρονος συνελήφθη για απειλές με μαχαίρι σε συμμαθητές του

17/09/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τιμολόγηση στα ταξί: Στα 50 ευρώ η διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας

17/09/2026 - 12:33μμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες – Ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση

17/09/2026 - 11:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο συλληφθέντες για το οπλοστάσιο στις Συκιές

32 λεπτά πριν
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ασταμάτητη ΑΕΚ με σούπερ Μάνταλο – Μοιρασιά στη Νίκαια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)

Τουρκία: Στην υποεπιτροπή αφοπλισμού του PKK ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

2 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «ΡΙΖΕΣ»

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία μέσα από τα αρχεία Κορυζή: Εκδήλωση-συζήτηση στο Χαλάνδρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνουν τέσσερις σταθμοί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV