pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση

7/12/2017 - 12:23μμ
Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όχι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήρθε στην Ελλάδα σήμερα με κρυφή ατζέντα όπως πολλοί φοβόντουσαν αλλά με απολύτως σαφείς διαθέσεις και προθέσεις, γεγονός που φάνηκε από τα όσα είπε κατά τη δημόσια συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο που ούτε λίγο ούτε πολύ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καυγάς σε ζωντανή μετάδοση»!

Τα θέματα της Συνθήκης της Λοζάνης και της δυτικής Θράκης μονοπώλησαν τη δημόσια συζήτηση και προκάλεσαν πολλές φορές αμηχανία.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Στην είσοδο του μεγάρου ο Ερντογάν είχε θερμή χειραψία με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν αποβιβάζεται από το αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στα Σπάτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Όμως γρήγορα οι θερμές χειραψίες και τα χαμόγελα αντικαταστάθηκαν από πολλές δύσκολες και αμήχανες στιγμές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στην ουσία στα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, υπογράμμισε πως η Συνθήκη της Λοζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, «κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και οι προς ένταξη χώρες». Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως για να μείνει ιστορική αυτή η επίσκεψη θα πρέπει οι διμερείς σχέσεις να χτιστούν με ειλικρίνεια και ειρηνικό τρόπο, και τόνισε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».


Ο Τούρκος πρόεδρος καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

Από την πλευρά του ο Ερντογάν επέμεινε ότι πολλά από όσα αναφέρονται στη Συνθήκη της Λοζάνης δεν εφαρμόζονται από την Ελλάδα (!) με κορυφαίο το πώς αντιμετωπίζεται η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς υψίστης προτεραιότητας» τόνισε με το γνωστό και μη εξαιρετέο ύφος του. Όταν ο Παυλόπουλος του είπε πως ο ρόλος του δεν είναι εκτελεστικός και πως για όλα τα θέματα θα μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση, ο Ερντογάν επέμεινε ότι πρέπει να απαντήσει και πως εάν το θέμα της Συνθήκης της Λοζάνης δεν είχε τεθεί από τον πρόεδρο εκείνος δεν θα είχε απαντήσει!

Η συνάντηση των δύο προέδρων που μετατράπηκε ουσιαστικά σε ένα live διαπραγματευτικό παζάρι, έληξε με φανερή αμηχανία κάνοντας πολλούς να υπογραμμίζουν ότι αυτή η επίσκεψη δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί και πως ήταν ελλιπώς οργανωμένη.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε» του είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο Εύζωνοι παρέδωσαν στον Τούρκο πρόεδρο το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είχε χειραψία με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε χειραψία με τα μέλη της αποστολής της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Τα ηνία του διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων ανέλαβε ο ταξίαρχος Ματθαίος Σαββίδης

16/01/2026 - 6:48μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Δελτίο απογραφής πρέπει να καταθέσουν όσοι γεννήθηκαν το 2008-2009 και είναι στρατεύσιμοι των κλάσεων 2029-2030

15/01/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ιστορικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό η ένταξη της FDI HN Belharra «Κίμων» στις δυνάμεις του

15/01/2026 - 2:01μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/POOL/Γιάννης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δείτε ζωντανά την υποδοχή της φρεγάτας «Κίμων»

15/01/2026 - 11:13πμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Ναυτικού)
ΑΜΥΝΑ

Νέα εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό με την άφιξη της φρεγάτας «Κίμων»

15/01/2026 - 8:35πμ
H φρεγάτα «Κίμων» εν πλω στη Μεσόγειο, 14 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού)
ΑΜΥΝΑ

Στην Ελλάδα η φρεγάτα «Κίμων»: Επίσημη εν πλω υποδοχή, παρουσία Τασούλα, Μητσοτάκη και Δένδια

14/01/2026 - 7:41μμ
Το έργο του γλύπτη αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του έργου της βιοκλιματικής πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες Κρίσεις Πλοιάρχων Έτους 2026-2027 – Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

13/01/2026 - 12:16πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

11/01/2026 - 10:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Τι αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό

10/01/2026 - 12:20μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στις στρατιωτικές δυνάμεις της Σάμου (φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ουδένα απειλεί, αλλά είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της

26/12/2025 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μπαντρ Αμπντελατί και ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπο στο Κάιρο (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

10 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης οκτώ ορειβατών από χαράδρα στον Ταΰγετο

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αργυρώ Αναστασίου/ EUROKINISSI)

Προσφορά ζωής από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

1 ώρα πριν
Διαδηλώτρια μετέχει σε συγκέντρωση στο Παρίσι με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)

Ιράν: Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Παμμικρασιατικός Δράμας)

Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία, τη Θράκη και τον Πόντο από τους Μικρασιάτες της Δράμας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Απ. Ζώης)

«Μονοπάτι των Προσκυνητών» στα Άγραφα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign