pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ζωή και το έργο του οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα

Ονομαζόταν Νικήτας και είχε γεννηθεί στον Πολεμωνιακό Πόντο

26/11/2024 - 8:38πμ
Η ζωή και το έργο του οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ποντιακής καταγωγής, ο Νίκων ο «Μετανοείτε» (Πόντος 920/925 – Σπάρτη περ. 998) ήταν σημαντική πνευματική μορφή του μοναχισμού. Υπήρξε από τους κυριότερους ιεραπόστολους της διάδοσης του Χριστιανισμού, και η προσωνυμία του οφείλεται στο συνεχές κήρυγμά του «Μετανοείτε».

Ο Νίκων, κατά κόσμο Νικήτας, γεννήθηκε στο θέμα Αρμενιακών της αρχαίας Παφλαγονίας (Πολεμωνιακός Πόντος) από πλούσια οικογένεια.

Περιφρονώντας από νεαρή ηλικία τα υλικά αγαθά, επιδόθηκε στην αυστηρή πνευματική ζωή και έπειτα από μια πρώτη επαφή με τη στερημένη ζωή των εργατών του πατέρα του, αποφάσισε να στραφεί στη μοναστική ζωή. Έτσι, εγκαταλείποντας το πατρικό του κατέλυσε στη μονή Χρυσής Πέτρας που ήταν λαξεμένη σε ορεινούς βράχους, στα σύνορα Πόντου και Παφλαγονίας. Εκεί εκάρη μοναχός με το όνομα Νίκων και έζησε επί 12 χρόνια σκληρή ασκητική ζωή.

Στη συνέχεια, προσπαθώντας να αποφύγει τον πατέρα του που είχε πάει να τον συναντήσει, εγκατέλειψε τη μονή και έφτασε στον πλημμυρισμένο εκείνη την εποχή ποταμό της Παφλαγονίας Παρθένιο, τον οποίο διέσχισε με θαυματουργό τρόπο. Τα επόμενα τρία χρόνια περιόδευσε σε περιοχές της Μικράς Ασίας και της Αρμενίας. Ήταν περίπου 36 χρονών και η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο, όταν ο τότε ακόμα στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς τον προσκάλεσε, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες (961), να αναζωπυρώσει στους κατοίκους της το χριστιανικό συναίσθημα.

Η πολιορκία του Χάνδακα από τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Φωκά (μικρογρ. από το χειρόγραφο του Ι. Σκυλίτζη)

Υπάρχει επίσης η άποψη ότι ο Νίκων προσκλήθηκε στην Κρήτη από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, που είχε πάει για τον ίδιο σκοπό και συνδέονταν φιλικά. Ο Νίκων παρέμεινε στην Κρήτη πέντε χρόνια (κατά άλλους εφτά), και παρά την αρχικά αρνητική αντίδραση των Κρητών, έγινε γρήγορα σεβαστός και αγαπητός σε όλους. Με ορμητήριό του τη Γόρτυνα έκανε περιοδείες σε ολόκληρη την Κρήτη, και κηρύσσοντας το «Μετανοείτε» μετάλλαξε τα τζαμιά σε εκκλησίες, μόρφωσε ιερείς, ίδρυσε μοναστήρια και εκκλησίες.

Γνωστός είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής, για τον οποίο αναφέρεται ότι χτίστηκε έπειτα από όραμα του Νίκωνα σε οδική απόσταση τριών ημερών από τη Γόρτυνα.

Στη δράση του Νίκωνα στην Κρήτη συμπεριλαμβανόταν επίσης η πληροφόρηση των απομακρυσμένων από τη Βασιλεύουσα Κρητών για τις εξελίξεις στη θρησκευτική ζωή ανάμεσα στο 762-843, όπως το Σχίσμα και οι Σύνοδοι.

Συνεχίζοντας την περιπλάνησή του στον ελλαδικό χώρο ο Νίκων κήρυξε στη Δαμαλά, στην Αίγινα, στην Αθήνα και στην Εύβοια, όπου, σύμφωνα με το βίο του, πραγματοποίησε δύο θαύματα. Κατόπιν συνέχισε στη Θήβα, περνώντας από εκεί στην Κόρινθο, στο Άργος και στο Ναύπλιο. Συνεχίζοντας έφτασε στη Σπάρτη, όπου έχτισε δύο ναούς, και μέσω Μάνης ταξίδεψε στην Καλαμάτα, στη Μεθώνη, στην Κορώνη, ώσπου έφτασε στην Αρκαδία. Ο Νίκων κατέληξε στην Σπάρτη μετά το 980, όπου αντιμετώπισε με θαυματουργό τρόπο το λοιμό που είχε ενσκήψει στην πόλη. Ιδιαίτερη σπουδαιότητα είχε η δράση του στον εκχριστιανισμό μεγάλου μέρους των Μηλιγγών και των Εζεριτών, σλαβόφωνων φύλων του Ταΰγετου. Παράλληλα, και με τη συνεργασία του επισκόπου Σπάρτης Θεόπεμπτου, καθώς και με τη βοήθεια όλου του λαού της Σπάρτης, ίδρυσε το ναό του Σωτήρος (χρονολογείται μεταξύ 980 και 992).

(Εικ.: Ikon Atelier)

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του για την εδραίωση του Χριστιανισμού στη Λακωνία, και έχοντας την υποστήριξη του στρατηγού του θέματος Πελοποννήσου Βασίλειου Απόκαυκου, επιχείρησε να οδηγήσει έξω από την πόλη τους Εβραίους, γεγονός που λέγεται ότι τον έφερε σε σύγκρουση με τον Βυζαντινό άρχοντα της Λακωνίας και θερμό προστάτη των Εβραίων, Ιωάννη Άρατο.

Η διαμάχη των δύο ανδρών έληξε, σύμφωνα με το Βίο του Νίκωνα, με τη μετάνοια του Άρατου και το θάνατό του, ύστερα από σύντομη ασθένεια.

Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με κάποιον στρατηγό Γρηγόριο, ο οποίος κατά τη διάρκεια αγώνων σφαιροβολίας περιφρόνησε τις παρατηρήσεις του Νίκωνα για παρεμπόδιση των χριστιανών από τον Εσπερινό του Σαββάτου. Η ξαφνική παράλυση των μελών του Γρηγορίου θεραπεύτηκε μετά τη συγχώρεσή του από τον Νίκωνα.

Τα θαύματά του συνεχίστηκαν με τη θεραπεία του στρατηγού Βασίλειου Απόκαυκου κατά τη διάρκεια εισβολής των βουλγαρικών στρατευμάτων του Σαμουήλ στην Κόρινθο, που τελικά υποχώρησαν. Με την παραμονή του Νίκωνα στη Σπάρτη συνδέεται επίσης και το επεισόδιο κατά το οποίο ο στρατιωτικός διοικητής Πελοποννήσου Μαλακηνός έπεσε άδικα στη δυσμένεια του Bυζαντινού αυτοκράτορα Βασίλειου Β΄, γύρω στο 996 μ.Χ. κατά την εισβολή των Βουλγάρων στη Θεσσαλία. Αργότερα, όμως, και σύμφωνα με τα λόγια του Νίκωνα, ο Μαλακηνός δικαιώθηκε και ανήλθε σε ανώτατα αξιώματα.

Ο Νίκων πέθανε πιθανόν μετά το 998 μ.Χ., έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια, στη μονή που ο ίδιος είχε ιδρύσει, αφού πρώτα κάλεσε κοντά του τους Λάκωνες και τους έδωσε τις συμβουλές του.

Ανακηρύχθηκε πολιούχος της Σπάρτης και όσιος από την Εκκλησία, που γιορτάζει τη μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου, ημερομηνία, κατά την παράδοση, του θανάτου του.

Το Βίο του συνέγραψε το β΄ μισό του 12ου αι. (μετά το 1142) ο ηγούμενος της μονής Γρηγόριος, και αποτελεί σημαντική πηγή για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

Φωτεινή Θ. Βλαχοπούλου

• Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχή για μια χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

25/12/2025 - 3:11μμ
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στο Φανάρι: Δείτε live τη Θεία Λειτουργία

25/12/2025 - 8:00πμ
Μέρος φορητής εικόνας του 1879, στην οποία αριστάνεται η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αναστασία: Η «Καρά Κιζ» των Τούρκων, η Φαρμακολύτρια των Ελλήνων

22/12/2025 - 9:05πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας καταδικάζει τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ και προσεύχεται για τα θύματα

16/12/2025 - 12:22πμ
(Φωτ.: Facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά κατέφθασε στην Αθήνα – Μια ιστορική στιγμή πίστης και μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό

10/12/2025 - 11:36μμ
Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα, η τελετή ενθρόνισης του πρώτου επισκόπου της πόλης, θεοφιλεστάτου Αθηναγόρου (φωτ.: Bourdo Photography)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα έγινε η ενθρόνιση του πρώτου επισκόπου Καμπέρας, Αθηναγόρου

6/12/2025 - 4:14μμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας η τιμία χείρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/12/2025 - 5:59μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΙΣΤΗ

Πατήσια: Έρχεται στο ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

4/12/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)
ΠΙΣΤΗ

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

4/12/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού)
ΠΙΣΤΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός Τουρισμού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

3/12/2025 - 4:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τυροκομία Νάξου)

Καλύτερο τυρί στον κόσμο η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ – Μεγάλη μείωση στην παραγωγή πατάτας στο νησί

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Μιστί Ν. Αγιονερίου)

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και κέφι από το «Μιστί»

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγοράκι από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και το αδελφάκι του

2 ώρες πριν
Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα. Το πορτρέτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί φανταστική απεικόνιση. Δεξιά, γραμματόσημο του 1961 για την 1.000ή επέτειο από την ανακατάληψη της Κρήτης. Στο κέντρο δύο νομίσματα, στο ένα είναι με τη Θεοτόκο και στο άλλο με τον γιο του Βασίλειο (πηγή: Wikipedia)

Νικηφόρος Β’ Φωκάς: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας που κυνηγούσε το φως και τον κατάπιε το σκοτάδι

2 ώρες πριν
Στο καφενείο στο Λεοντάρι ανήμερα τα Χριστούγεννα (φωτ.: Facebook / Aris Efthimiou)

Στο Λεοντάρι Καρδίτσας αναζητώντας τις ρίζες τους: Συγκίνηση από την επίσκεψη Τούρκων απογόνων παλιών κατοίκων

3 ώρες πριν
Ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής σε... χριστουγεννιάτικη διάθεση (φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)

Μεγάλο ποντιακό γλέντι σήμερα στην Ακρινή

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign