Περίπλοκη είναι η κατάσταση γύρω από τον Κάρλες Πουτζδεμόν, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος για τη σύλληψή του. Το Βέλγιο έχει διορία 60 ημερών να παραδώσει τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Καταλονίας στην Ισπανία, εκτός αν αποδειχτεί ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη Μαδρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Για να αποφύγει την έκδοσή του ο Καταλανός πολιτικός, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πολιτική η δίωξή του.
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν μπορεί να παρουσιαστεί αυτοβούλως στις βελγικές αρχές ή να συλληφθεί και από εκεί και πέρα να αποφασιστεί αν θα φυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης. Ωστόσο, το Βέλγιο θα έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να αποφασίσει για την έκδοσή του στην Ισπανία.
Τεχνική η διαδικασία εξέτασης του εντάλματος
Η διαδικασία ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης είναι αρκετά περίπλοκη, ειδικά στην περίπτωση του Καταλανού πολιτικού, καθώς δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις διπλωματών ή κυβερνήσεων. Αρχικά, Βέλγος δικαστής θα εξετάσει την εγκυρότητα του εντάλματος, με τον Κάρλες Πουτζδεμόν να αντιμετωπίζει την κατηγορία των αδικημάτων της εξέγερσης, της απόσχισης και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Τα ίδια αδικήματα καταδικάζονται και από το βελγικό δίκαιο, οπότε η απόφαση για την παράδοσή του στην Ισπανία, ίσως ληφθεί γρήγορα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει το δικαίωμα προσφυγής για τον Κάρλες Πουτζδεμόν, αλλά θα πρέπει να προβάλει ισχυρά επιχειρήματα, ότι δεν θα τύχει δίκαιας αντιμετώπισης από την Ισπανία. Ήδη ο δικηγόρος του Καταλανού υποστηρίζει ότι η διαδικασία της δίωξης του πελάτη του είναι πολιτικά υποκινούμενη και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δύσκολα μπορεί να το αποδείξει, όπως τόνισε η Άννε Βάιεμπεργκ από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Μιλώντας στην Deutsche Welle, εξήγησε: «Η ιδέα πίσω από την παράδοση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαίου, επειδή όλοι υπαγόμαστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκκινούμε από τη βασική υπόθεση ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν παραβιάζονται. Άρα η έκδοση μπορεί να απορριφθεί, μόνο όταν υφίσταται συγκεκριμένος κίνδυνος. Και αυτή η απόδειξη βαραίνει την πλευρά του υπό έκδοση».