Η περίοδος απόσταξης των στεμφύλων ξεκινά στις αρχές Οκτώβρη, και πολλά είναι τα μέρη της Ελλάδας όπου αυτή την εποχή παρασκευάζεται το παραδοσιακό τσίπουρο. Αναπόσπαστο κομμάτι για τους Πόντιους στη διαδικασία της απόσταξης είναι ο ήχος της ποντιακής λύρας η οποία συνοδεύει μελωδικά αυτές τις στιγμές.
Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη σε αποστακτήριο της περιοχής.
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αγρόκτημα με αποστακτήριο και να παρακολουθήσουν την πατροπαράδοτη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου, η οποία αποτελεί μια ιεροτελεστία. Τα μικρά μέλη του συλλόγου παρακολουθούσαν μαγεμένα τους ιδιοκτήτες του αγροκτήματος Ιωάννη και Γιώργο Διτσόλα να ανάβουν το μεγάλο καζάνι, προετοιμάζοντάς το για την απόσταξη του τσίπουρου.
Τη διαδικασία συνόδεψαν ζεστοί μεζέδες, ενώ το κέφι άναψε για μικρούς και μεγάλους υπό τους ήχους της λύρας, του νταουλιού και του κλαρίνου.
- Φωτογραφίες: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.