Οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι μερικές περιόδους του χρόνου τα χαψία (ενδημικό είδος γαύρου) ήταν τόσα πολλά που οι ψαράδες τα έδιναν σχεδόν δωρεάν στον κόσμο. Μάλιστα, το περίσσευμα το έριχναν στα χωράφια για λίπασμα. Στα χωράφια δε που λιπαίνονταν με χαψία, η ποιότητα του παραγόμενου καπνού ήταν άριστη. Τα φύλλα του καπνού ήταν κίτρινα σαν χρυσάφι.
Τις μέρες αυτές συμβαίνει κάτι ανάλογο στις ιχθυόσκαλες του Πόντου.
Υπάρχει υπεραφθονία του είδους, με το κιλό να έχει πέσει από τις 15 στις 7 λίρες Τουρκίας (1,60 ευρώ), ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με την παλαμίδα, που φέτος δεν εμφανίστηκε σε μεγάλες ποσότητες στα δίχτυα των ψαράδων.
Ο ψαράδες λένε ότι τα δίχτυα τους άρχισαν να γεμίζουν με χαψία μόλις άρχισαν να κρυώνουν τα νερά της θάλασσας.