pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα μαρτύρησε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας, Δαβίδ Κομνηνός

Την 1η Νοεμβρίου 1463

1/11/2017 - 2:01μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σήμερα 1η Νοεμβρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαβίδ Κομνηνού, των παιδιών του Βασιλείου, Γεωργίου και Μανουήλ, και του ανιψιού και διαδόχου του θρόνου του, Αλέξιου – ημέρα κατά την οποία μαρτύρησαν στα χέρια του Μωάμεθ.

Το 2013 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την αγιοκατάταξή του.

Ο Δαβίδ Μέγας Κομνηνός (περ. 1408 – 1 Νοεμβρίου 1463) υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1459-1461). Ο θάνατός του υπήρξε μαρτυρικός στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος κατέλαβε την πρωτεύουσα των Μεγάλων Κομνηνών, την Τραπεζούντα, το 1461, εκτοπίζοντας τον αυτοκράτορα μαζί με τα τρία παιδιά του και τον ανιψιό του και διάδοχο Αλέξιο Ε΄ στην Αδριανούπολη. Αφού αρνήθηκαν να απαρνηθούν την πίστη τους θανατώθηκαν, ανταλλάσσοντας τη βασιλική πορφύρα με το φωτοστέφανο του μάρτυρα.

Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το τραγικό τέλος της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας κατατάσσουν τον Δαβίδ στη χορεία των μαρτύρων, εκφράζοντας την κοινή συνείδηση του εκκλησιαστικού πληρώματος.

Ο Πόντιος επιστήμονας Οδυσσέας Λαμψίδης σχολιάζει στο Αρχείον Πόντου (τόμ. 24, Αθήνα 1961): «Τραγικός ήρως ο Δαβίδ, διά του θανάτου σφραγίζει την ιστορίαν των Μεγάλων Κομνηνών. Η μοίρα δεν ηθέλησε να χορηγήση εις αυτόν τον θάνατον ενός πολεμιστού, αλλά ώρισεν εις αυτόν το τέλος ενός μάρτυρος που ξίφει τελειούται».

Ο Σάββας Ιωαννίδης στο έργο του Ιστορία και στατιστική Τραπεζούντος γράφει: «Και ο ελληνισμός, προς τιμήν του, έχει να επιδείξει δύο αυτοκράτορες, έναν να πεθαίνει με γενναιότητα πολεμώντας για την πατρίδα, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, και έναν να μαρτυρεί για την πίστη του. Δηλαδή τον τελευταίο αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαβίδ, τον Μεγάλο Κομνηνό. Και έτσι καθώς δύο είναι τα στοιχεία της εθνικής ύπαρξης του όλου ελληνισμού, δηλαδή η πίστη στην πατρίδα και η θρησκεία, η Θεία πρόνοια συνεισφέρει σ’ αυτόν με τον Κωνσταντίνο ως έφορο και ήρωα του ελληνισμού και με τον Δαβίδ ως έφορο και ήρωα του Χριστιανισμού».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στα «Παρχάρια» Νυμφαίας

19/01/2026 - 6:20μμ
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

17/01/2026 - 8:36πμ
Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

16/01/2026 - 1:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

15/01/2026 - 9:53μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πρέβεζα. Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις επιθέσεις από ρωσικές υπηρεσίες

13/01/2026 - 12:10μμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β' – πηγή: immorfou.org.cy)
ΠΙΣΤΗ

Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης: Από την Καππαδοκία, στην έρημο της Ιουδαίας

11/01/2026 - 4:11μμ
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

8/01/2026 - 1:42μμ
Θεοφάνια στο Φανάρι, 6 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Η Θεία Λειτουργία και η ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο

6/01/2026 - 8:00πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρευρέθη στην τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (φωτ.: Facebook/Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Ευχές για ενότητα, ειρήνη και πίστη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην κοπή της βασιλόπιτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

31/12/2025 - 7:00μμ
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχή για μια χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

25/12/2025 - 3:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»: Γιορτή, χορός και ποντιακή παράδοση στον ετήσιο χορό

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Πτώση γυναίκας από μπαλκόνι 3ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης

35 λεπτά πριν

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία για τη σιδηροδρομική τραγωδία

1 ώρα πριν
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026. (Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Αγροτικό μέτωπο: Οι εκπρόσωποι των αγροτών κρατούν «μικρό καλάθι»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Με γλέντι, μουσική και χορό η κοπή της βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign