Ο νομός της Αμισού θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς της Μικράς Ασίας, γιατί τον διατρέχουν πολλοί ποταμοί, μεταξύ των οποίων ο Άλυς –ο μεγαλύτερος της Τουρκίας– και ο Ίρης.
Στις εύφορες πεδιάδες του νομού καλλιεργούνται πολλά είδη, και τώρα έρχεται να προστεθεί και ένα εξωτικό φρούτο, η «χρυσή φράουλα», όπως την αποκαλούν οι αγγλόφωνοι και το έχουν υιοθετήσει οι Τούρκοι, το φρούτο Φυσαλίς του Περού (Physalis peruviana), που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική.
Τις σχετικές προετοιμασίες για την εισαγωγή της καλλιέργειας έκανε η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου 19ης Μαΐου, που έχει έδρα την Αμισό. Ήδη λειτουργούν δοκιμαστικές φυτείες στην Πάφρα, ενώ φέτος αναμένεται να υπάρξει μαζική παραγωγή.