Παρά την πίεση της Βαγδάτης, τις απειλές της Τουρκίας και του Ιράν και τις διεθνείς προειδοποιήσεις για ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή χιλιάδες Κούρδοι προσήλθαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.
Το δημοψήφισμα που οργάνωσε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) αναμένεται να δώσει ένα άνετο «ναι» στην ανεξαρτησία, αν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι δεσμευτικό.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Reuters, θα επιτρέψει στο Μασούντ Μπαρζανί να διαπραγματευτεί την απόσχιση της περιοχής με μια ξεκάθαρη εντολή.
Η συμμετοχή μεταξύ των 5,2 εκατ. Κούρδων εκλογέων με δικαίωμα ψήφου έφτασε στο 78% σύμφωνα με το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw. Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη αρχίσει. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός 72 ωρών.
«Έχουμε δει χειρότερα, έχουμε ζήσει αδικία, εξολοθρεύσεις και μποϊκοτάζ», δήλωσε στο Reuters ο Ταλάτ περιμένοντας να ψηφίσει έξω από εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Ερμπίλ. Δυτικά της Ερμπίλ, κοντά στο στρατόπεδο των Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές σχημάτιζαν ουρές για να ψηφίσουν, ενώ άλλοι έδειχναν με χαμόγελο το μελάνι στο δάχτυλά τους, απόδειξη ότι ψήφισαν.
(Φωτ.: EPA / Mohamed Messara)
Στο Κιρκούκ επικράτησε κλίμα ευφορίας με τους Κούρδους να χορεύουν και να τραγουδούν, καθώς όδευαν προς τα εκλογικά τμήματα, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα στην πόλη που ζουν επίσης πολλοί Άραβες και Τουρκομάνοι δεν έτυχε ευρείας αποδοχής.
«Το Ιράκ είναι κατά των Κούρδων, το ίδιο και οι Τούρκοι και οι Ιρανοί, και όλη η αραβική περιοχή και η Ευρώπη. Θα ζήσουν σε ένα κλουβί», υποστήριξε μιλώντας στο Reuters σιίτης Τουρκομάνος και τοπικός ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Badr που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Και στη Σουλεϊμανίγια, που αποτελεί το προπύργιο της αντιπολίτευσης στον Μπαρζανί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν περιορισμένη. «Δεν θα ψηφίσω, το δημοψήφισμα δεν είναι καλά και είναι επικίνδυνο λόγω των απειλών της Τουρκίας και του Ιράν», υποστήριξε μιλώντας στο Reuters ιδιοκτήτης μαγαζιού στην πόλη.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι διέταξε τις αρχές ασφαλείας στις περιοχές όπου ζουν Άραβες και Τουρκομάνοι να προστατέψουν τους πολίτες από απειλές, μετά από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι Άραβες σε μια μικρή πόλη στο ανατολικό Ιράκ αναγκάστηκαν να ψηφίσουν «Ναι». Η κουρδική πλευρά διέψευσε την πληροφορία ότι ασκήθηκε τέτοιου είδους πίεση σε οποιονδήποτε.
Ασφυκτικές οι πιέσεις της Τουρκίας
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως με πόλεμο τους Κούρδους του Ιράκ και προαναγγέλλει ότι θα σφραγίσει τον αγωγό του πετρελαίου μέσω του οποίο διοχετεύεται προς τον έξω κόσμο το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα του Βόρειου Ιράκ. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε ακόμα την είδηση ότι έχει ήδη κλείσει το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ, και πλέον επιτρέπεται μόνο η διέλευση οχημάτων από την Τουρκία προς το Ιράκ.
Η Τεχεράνη, με τη σειρά της διέκοψε από την Κυριακή τις πτήσεις από και προς το Κουρδιστάν και ζήτησε από τις άλλες χώρες να σταματήσουν τις αγοραπωλησίες πετρελαίου με τους Κούρδους του Ιράκ. Κάλεσε επιπλέον την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση να παραδώσει τον έλεγχο των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών με το Ιράν, την Τουρκία και τη Συρία.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ