Προέκυψε μια νέα Βαϊμάρη από τις χτεσινές γερμανικές εκλογές; Εκ πρώτης όψεως έτσι φαίνεται, μετά την είσοδο του φιλοναζιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη Βουλή, αλλά δεν είναι. Η οικονομία της Γερμανίας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το πρόβλημα της χώρας είναι μάλλον εύκολο. «Απλώς» πρέπει να κατανείμει δικαιότερα τον πλούτο και να πάψει να παραμελεί τους φτωχούς. Θέμα ακυβερνησίας επίσης δεν υπάρχει. Οι Γερμανοί έχουν πάρει το μάθημά τους από την περίοδο της Βαϊμάρης, και το εκλογικό σύστημα κατοχυρώνει τη σταθερότητα «επιβάλλοντας» ουσιαστικά τη δημιουργία κυβερνήσεων συνασπισμού.
Εξάλλου τόσο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) όσο και οι Πράσινοι (Die Grünen) είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ, κάτι το οποίο δεν είχαν αποκλείσει άλλωστε και προεκλογικά.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολες και θα διαρκέσουν πολύ, αφού σε θέματα όπως το προσφυγικό, το κλίμα, η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, όπως επίσης η εμβάθυνση της ευρωζώνης αλά Μακρόν, τα δύο αυτά κόμματα απέχουν παρασάγγας. Και η ίδια η Μέρκελ, η οποία δεν θα διαπραγματεύεται από θέσεως ισχύος μετά την δραματική μείωση τη δύναμης του κόμματος της –ακόμα και του βαυαρικού αδελφού κόμματος–, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.
(Φωτ.: EPA / Philipp Guelland)
Ας σημειωθεί επίσης το γεγονός ότι σήμερα το πρωί ο Αντρέας Σόιερ, γραμματέας του CSU, δήλωσε ότι για το κόμμα του όχι μόνο το FDP και οι Πράσινοι, αλλά και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) ανήκουν στους δυνητικούς συνομιλητές για το σχηματισμό κυβέρνησης «όταν ξεπεράσουν το πρώτο σοκ και θέσουν πάνω από το κομματικό, το συμφέρον της χώρας». Κάτι παρόμοιο είπε χτες και ο πρόεδρος του FDP ο οποίος εμμέσως επέκρινε το SPD που βιάστηκε να δηλώσει ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση. Άρα, θεωρητικά τουλάχιστον, ανοίγεται ακόμα ένα παράθυρο για διεύρυνση των συζητήσεων με τη συμμετοχή του SPD αν οι διαπραγματεύσεις φθάσουν σε αδιέξοδο. Το εάν οι σοσιαλδημοκράτες θα ενδώσουν είναι όμως αμφίβολο. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις πρώτες αντιδράσεις, αλλά μπορεί να συναχθεί και από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (πρωτεύουσα το Ανόβερο), οπότε δεν θα ήταν φρόνιμο να αυτοδιαψευσθούν τόσο σύντομα. Ούτε βέβαια να τεθούν εσωκομματικά θέματα ευθυνών για την δεινή ήττα που υπέστησαν χτες.
Οι Χριστιανοδημοκράτες φαινομενικά είναι συντεταγμένοι πίσω από τη Μέρκελ, αλλά το αποτέλεσμα ασφαλώς θα απασχολήσει σοβαρά και το κόμμα της.
Εκφράζεται όμως η εκτίμηση ότι δεν θα καταφέρει να παραμείνει καγκελάριος περισσότερα από δύο χρόνια διότι θα ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία διαρκώς θα πρέπει να βρίσκει τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή με τους δύο άλλους –μικρούς αλλά δύσκολους– εταίρους, πράγμα που θα δυσκολεύει τη διακυβέρνηση.
(Φωτ.: EPA / Carsten Koall)
Φυσικά το μέγα θέμα στη Γερμανία την επομένη των εκλογών παραμένει η είσοδος του AfD και στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ανατριχίλα προκάλεσε σε όλους η χτεσινή δήλωση του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπροέδρου του AfD, «θα σας κυνηγήσουμε παντού». Ολόκληρος ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος δηλώνει όμως αποφασισμένος να τους αντιμετωπίσει συστηματικά, κάτι το οποίο μπορεί να μην και τόσο δύσκολο, αφού το κόμμα αυτό είναι εσωτερικά διχασμένο εδώ και καιρό. Σήμερα μάλιστα το πρωί παραιτήθηκε η συμπρόεδρος Φράουκε Πέτρι δηλώνοντας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του κόμματος ότι δεν θα συμμετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του AfD, αφήνοντας τους πάντες εμβρόντητους.
Το βέβαιο είναι ότι μετά την υπναλέα, όπως χαρακτηρίστηκε, προεκλογική περίοδο, η πολιτική ζωή στη Γερμανία αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.
Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και –κυρίως– οι Πράσινοι θα φρενάρουν τα υπερφίαλα σχέδια του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ να απαιτήσει σκληρότερα μέτρα για την Ελλάδα, διότι θα είναι απλώς η μειοψηφία στη νέα κυβέρνηση, εφόσον βέβαια αυτή τελικά είναι τρικομματική.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αντώνης Πολυχρονάκης.