Το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε ο Πόντιος παλαιστής Γιώργος Πιλίδης στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων της Αθήνας (στο Ολυμπιακό Κέντρο Πάλης Άνω Λιοσίων) μεγαλώνει τη συλλογή του, αλλά σίγουρα δεν ήταν το χρώμα που επιθυμούσε. Το «παιδί θαύμα» της ελληνικής πάλης μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πώς περνά τις ημέρες του μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι αγωνίστηκε τραυματίας στο Παγκόσμιο, καθώς είχε κάκωση στα πλευρά.
Ο ίδιος πάντως απέδειξε ότι έχει καρδιά λιονταριού. Δεν το έβαλε κάτω παρά τον τραυματισμό του και όπως τόνισε, αυτό δεν είναι δικαιολογία ούτε για τις νίκες, ούτε για την ήττα. Μιλώντας ως ώριμος αθλητής, ο 17χρονος σχολίασε πως «δεν χρειάζομαι να βρω δικαιολογίες. Χρειάζομαι να εντοπίσω τα λάθη μου για να βελτιωθώ». Αποκάλυψε ότι το Παγκόσμιο ήταν ένα μεγάλο μάθημα γι αυτόν και μετά την ξεκούραση θα βάλει νέους στόχους, μαζί με τον προπονητή του και Ολυμπιονίκη Αμιράν Καρντάνοφ.
Γιώργο έχουν περάσει περίπου 10 ημέρες από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας και το χάλκινο μετάλλιο. Πώς περνάς το χρόνο σου;
Μετά από καιρό, μπορώ να πω ότι το έχω ρίξει λίγο έξω. Βγαίνω με φίλους και γενικότερα ξεκουράζομαι. Νομίζω ότι το είχα πολύ μεγάλη ανάγκη, μετά τις σκληρές προετοιμασίες για το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Η τελευταία εικόνα που είχαμε για σένα ήταν τα δάκρυα στο βάθρο κατά τη διάρκεια της απονομής. Έχεις πλέον συνηθίσει την ιδέα ότι δεν κατέκτησες το χρυσό μετάλλιο;
Ήταν ένας στόχος μου που δεν κατάφερα να τον πετύχω. Σίγουρα με στεναχωρεί. Αλλά πλέον θέλω αυτή την στεναχώρια να την βγάλω στην προπόνηση. Να δουλέψω πιο σκληρά. Τον πρώτο μου μεγάλο στόχο δεν τον πέτυχα, αλλά δεν είναι και ο τελευταίος μου. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν ένα μεγάλο μάθημα για μένα.
Τι εννοείς ότι ήταν ένα μεγάλο μάθημα;
Πρώτον αγωνίστηκα μπροστά στους φίλους μου και η στήριξή τους ήταν συγκινητική. Δεύτερον μετά το σοκ, γιατί για μένα ήταν σοκ, πρέπει να μάθω να το διαχειριστώ. Κατάφερα την επόμενη ημέρα να έρθω συγκεντρωμένος και να κατακτήσω το χάλκινο. Αυτό μου δίνει κουράγιο. Ήθελα το χρυσό, νιώθω απογοητευμένος, αλλά τουλάχιστον μέσα μου νιώθω χαρούμενος που βρήκα τη δύναμη να παλέψω στον μικρό τελικό.
Γιώργο ο κόσμος δεν ξέρει ότι αγωνίστηκες με κάκωση στα πλευρά. Ήσουν τραυματίας και δεν το είπες πουθενά. Αυτό κάνει την κατάκτηση του μεταλλίου σου ακόμα πιο σημαντική.
Δεν το είπα και δεν θεωρώ ότι ήταν δικαιολογία. Είχα τραυματιστεί στα πλευρά. Από την στιγμή που αποφάσισα να παίξω, αυτό δεν με επηρέασε ούτε στις νίκες, ούτε στην ήττα. Δεν το σκέφτηκα τότε, δεν το σκέφτομαι και τώρα. Από την στιγμή που τρεις χρονιές δεν κατάφερα να κατακτήσω το χρυσό, δεν χρειάζομαι να βρω δικαιολογίες. Χρειάζομαι να εντοπίσω τα λάθη μου για να βελτιωθώ.
Είναι σκληρό αυτό που λες, αλλά αυτή η στάση, κατά τη γνώμη μου, είναι που μπορεί να σε βελτιώσει.
Δεν μου αρέσει να μου χαϊδεύουν τα αυτιά. Θέλω να βελτιώνομαι. Στεναχωριέμαι για την ήττα, αλλά θέλω να γίνω καλύτερος.
Έχεις δει τα παιχνίδια σου;
Ναι! Τα έχω δει, αλλά δεν έχω τα έχω αναλύσει ακόμη.
Πάντως πέτυχες κάτι που κανείς αθλητής στον κόσμο στην ελευθέρα δεν το έχει πετύχει. Έξι στα έξι μετάλλια. Είναι κάτι που σε ικανοποιεί;
Ο στόχος μου δεν ήταν το ρεκόρ. Ήταν το χρυσό. Θα ήθελα να είχα πάρει το χρυσό κι ας μην είχα το ρεκόρ. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό που έχω πετύχει κάτι τόσο σπουδαίο, που δεν το έχει καταφέρει άλλος αθλητής στον κόσμο.
Είσαι το πλέον αγαπητό παιδί της πάλης. Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;
Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Είναι συγκινητικό που με στήριξαν, με χειροκρότησαν. Πραγματικά θα ήθελα να τους ευχαριστήσω.
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τον επόμενο στόχο;
Ο επόμενος στόχος είναι να ξεκουραστώ. Οι μπαταρίες έχουν αδειάσει. Μετά μαζί με τον προπονητή μου τον Αμιράν Καρντάνοφ θα βάλουμε νέους στόχους.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.