pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο εκτουρκισμός των Πομάκων της Θράκης δεν θα περάσει

8/09/2017 - 4:21μμ
Ανακαλείται απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν εξ αποστάσεως 3
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από λίγους μήνες έσκασε μύτη το πιλοτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ύψους 400.000 ευρώ, με το οποίο προβλεπόταν να μπουν στα δημόσια νηπιαγωγεία μειονοτικών χωριών διαμεσολαβητές-μεταφραστές δίπλα στους διορισμένους νηπιαγωγούς, «για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα νήπια». Μια πρόβα επιβολής δίγλωσσων νηπιαγωγείων κατ’ απαίτηση της Τουρκίας, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Κι ενώ φάνηκε πως μετά τις καθολικές αντιδράσεις το πράγμα μαζεύτηκε, μεσούντος του Ιουλίου οι πονηροί υπουργειοπόντικες αμόλησαν μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις πρώτες 6 θέσεις.

Προφανώς δεν σκοπεύουν να αποσυρθούν στις τρύπες τους τόσο εύκολα…

Τα γράφαμε εξαρχής: ποιος είναι ο λόγος που ώθησε το υπουργείο Παιδείας σε μια τέτοια πρωτοβουλία; Δεν αυξάνεται σταθερά η συμμετοχή των μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια νηπιαγωγεία; Δεν επιδιώκουμε την ελληνομάθεια και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία; Γιατί εξαπολύεται ένα τέτοιο –πιθανότατα αντισυνταγματικό– μέτρο, καλώντας «μέλη της μειονότητας» να διοριστούν στις δημιουργούμενες θέσεις; Δεν είναι προφανές ότι Πομάκοι και Ρομά, αδυνατώντας να πετύχουν πλειοψηφικά τη διεκδίκηση της μητρικής τους γλώσσας (και δεν είναι της ώρας να αναλυθεί το γιατί), θα υποστούν νέο γλωσσικό εκτουρκισμό; Προχθές κυκλοφόρησε ένα κείμενο της Αυτόνομης Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ξάνθης, όπου εκτίθενται τα συριζέικα φληναφήματα για το θέμα (για «αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών», για τον «γλωσσικό πλουραλισμό που είναι πολιτισμικός και μαθησιακός πλούτος» κτλ.), διανθισμένα με… βιβλιογραφικές αναφορές. Κωμικοτραγική προσπάθεια του κυβερνητικού συνδικαλισμού να μασκαρέψει μια πολιτική εκπόρνευση σε δημοκρατική-προοδευτική επιλογή και να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο όλων των νηπιαγωγών κατά του προγράμματος.

Εδώ βρίσκεται και η ελπίδα για ανάσχεση του κινδύνου. Οι νηπιαγωγοί σε Ροδόπη και Ξάνθη βλέπουν ξεκάθαρα τον κίνδυνο για την εργασία τους. Θα τους φέρουν από το παράθυρο μέσα στην αίθουσα μια μειονοτική συνάδελφο που θα μιλάει με τα παιδιά στα τουρκικά (που αυτές δεν καταλαβαίνουν) και που τελικά θα τις υποκαταστήσει. Το πρόγραμμα θα τρέχει ανεξαρτήτως της θέλησής τους και θα αξιολογείται ερήμην τους! Είναι θέμα χρόνου να βρεθούν στα αζήτητα, τότε που θα έχουν εδραιωθεί οι τουρκόφωνες αφού το πρόγραμμα θα έχει «πετύχει». Το καταλαβαίνουν όλες θαυμάσια, ζήτησαν και πέτυχαν τη στήριξη της πανελλήνιας Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και έχουν ήδη υπογράψει ονομαστικά ότι αρνούνται να δεχθούν το πρόγραμμα στο χώρο της δουλειάς τους. Στην ίδια γραμμή κινούνται και σχεδόν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της εκπαίδευσης, άσχετα που δεν θα το δηλώσουν στα ΜΜΕ (το είπαν όμως στην υπηρεσία τους).

Είναι μια θαρραλέα στάση που μας επιτρέπει να ελπίσουμε ότι αυτή η προδοσία των ελληνικών συμφερόντων και της κοινωνικής συνύπαρξης δεν θα περάσει.

Αν βεβαίως ήμασταν μια κανονική χώρα, με ένστικτο αυτοσυντήρησης και δικλίδες ασφαλείας, όλα θα είχαν λήξει πολύ νωρίτερα, με τη δέουσα απάντηση στον Τούρκο πρέσβη που έθεσε το αίτημα. Εδώ η Άγκυρα επιμένει γιατί ξέρει ότι το σημερινό «όχι» αύριο κάλλιστα μπορεί να γίνει «ναι», είτε γιατί θα αλλάξει η κυβέρνηση είτε γιατί θα αντικατασταθεί ο υπουργός είτε κάτι άλλο. Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίσταση το πέτυχε το μομέντουμ και προχωράει. Τι μπορεί να αντιπαλέψει την πηλιογούσικη εκπαιδευτική πρωτοβουλία; Μόνο η δημοσιότητα: να φτάσει το θέμα στην ατζέντα των αθηναϊκών ΜΜΕ και να τεθεί έστω και περιθωριακά στον τελοσπάντων δημόσιο διάλογο.

Κάπου μεταξύ υιού Τραγάκη, επίσκεψης Μακρόν και Λα Μπίρι Μπίρι να γίνει αναφορά στο φέσι που φοράει στα νηπιαγωγεία της Θράκης η κυβέρνηση, μπας και φοβηθεί η τελευταία το «πολιτικό κόστος»…

  • Πηγή: antifonitis.gr / Κ.Κ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων

30/05/2026 - 5:27μμ
(Φωτ. αρχείου: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Της απέσπασαν χρήματα, λίρες και κοσμήματα συνολικής αξίας 50.000 ευρώ

30/05/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύοσμος: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο 67χρονου στον πρώην σύντροφο της κόρης του

30/05/2026 - 12:45μμ
Αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Με μαχαίρια, χιλιάδες ευρώ και παράνομα όπλα κυκλοφορούσε αστυνομικός που συνελήφθη στη Βουλιαγμένης

30/05/2026 - 12:17μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Πρεμιέρα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με «κυνήγι ονείρων» σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

30/05/2026 - 11:26πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι πρώτοι 12 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

30/05/2026 - 11:01πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πρόστιμα στα ΜΜΜ: Έως και 100 ευρώ για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

30/05/2026 - 9:46πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόρινθος: Τρεις τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

30/05/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ευχάριστο καιρό ξεκινά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

30/05/2026 - 8:09πμ
O Αλί Χαμενεΐ (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιράν: Οι Αρχές σχεδιάζουν την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ, τρεις μήνες μετά το θάνατό του

29/05/2026 - 11:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

e- ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλα τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 5 Ιουνίου

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων

40 λεπτά πριν
Κόσμος παρακολουθεί εκθέματα και ιστορικά ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, στο σταθμό Μετρό Συντάγματος τον Μάιο του 2016. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Όταν τα αρχεία μιλούν: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

1 ώρα πριν
Ο Μωυσής Αραβόπουλος (δεύτερος όρθιος από δεξιά) σε φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ. Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (Καλλιθέα) απεικονίζονται μετά από εκδήλωση, περ. 1965. Στη λύρα ο Ιορδάνης. Καθιστοί από δεξιά: Ηλίας Τσιρκινίδης (με γυαλιά) αριστερά του η Ζηνοβία Λιθοξόου (μέλη της διοίκησης) και αριστερά της ο Λουκάς Αγγελίδης. Πάνω όρθιοι από δεξιά: Λευτέρης Σιδηρόπουλος (με μουστάκι) και δίπλα του αριστερά ο Μωυσής Αραβόπουλος (με άσπρο πουκάμισο και γραβάτα). Όρθιος από αριστερά (με γυαλιά) ο Ηλίας Αλβανίδης (πηγή: searchculture.gr/EPontMel)

Μωυσής Αραβόπουλος: Ο ΚΟΠΑ αποχαιρετά έναν από τους πρωτεργάτες του ποντιακού θεάτρου στην Ελλάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Της απέσπασαν χρήματα, λίρες και κοσμήματα συνολικής αξίας 50.000 ευρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Θεία Λειτουργία και πάνδημο ετήσιο μνημόσυνο στο Ροδοχώρι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign