Μπορεί να έχει περάσει ένας χρόνος από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ωστόσο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να ψάχνει πιλότους με το… κιάλι! Η συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών και εκατοντάδων πιλότων στο σχέδιο ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία, καθώς μετά τις «εκκαθαρίσεις» σε κάθε αεροσκάφος αναλογούν 0,8 πιλότοι, από 1,5 πριν από τον Ιούλιο του 2016.
Όπως γράφει η γερμανική «Ηandelsblatt» πλέον δεν υπάρχουν αρκετοί για να πετάξουν τα 240 F-16 και για τα 49 F-4 .
«Η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει και ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας και του know-how», δήλωσε στο Reuters ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αρντά Μεβλέτογλου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχουν και έμπειροι εκπαιδευτές για τη νέα γενιά πιλότων.
Η Τουρκία φέρεται να αναζήτησε στο Πακιστάν εκπαιδευτές για τα F-16, αλλά το σχέδιο σκόνταψε στις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον η οποία, με βάση το συμβόλαιο αγοράς από την General Dynamics, πρέπει να δώσει το πράσινο φως. Από την άλλη, η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά για εκπαίδευση στις ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι οι πιλότοι πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την τοπογραφία της Τουρκίας. «Ο πραγματικός λόγος, όμως, είναι ότι οι εκπαιδευόμενοι μπορεί να επηρεαστούν πολιτικά, δεδομένου ότι ο Γκιουλέν ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια», σημειώνει η Ηandelsblatt.
Κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας το κίνημα Γκιουλέν προσπαθούσε εδώ και χρόνια να ελέγξει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Θεωρείται, δε, ότι οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου Γκιούλχανε «έκοβαν» επίτηδες υποψηφίους προκειμένου τη θέση τους να πάρουν άλλοι, εκλεκτοί του δικτύου. Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak αναφέρει ότι όσοι απέτυχαν λόγω προβλημάτων υγείας είναι μια «δεξαμενή» από την οποία ίσως προκύψουν μάχιμοι πιλότοι.
Άλλη μία «δεξαμενή» είναι η πολιτική αεροπορία στην οποία εργάζονται 800 πρώην πιλότοι μαχητικών. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι μικρό (μόλις 50 έκαναν αίτηση επιστροφής) καθώς η μισθολογική διαφορά είναι χαώδης. Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση ψήφισε νόμο με αναδρομική ισχύ ο οποίος παρατείνει κατά 8 χρόνια την υποχρεωτική παραμονή των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.