Στην Ουάσιγκτον είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αναμένοντας την αντίδραση Τραμπ στη νέα προκλητική δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκιάνγκ. «Θα δούμε», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.
Με μήνυμά του στο Twitter υποστήριξε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.
Εν αναμονή λοιπόν του τι θα ακολουθήσει της έκτακτης σύσκεψης του Αμερικανού προέδρου με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού. «Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.
Πυρετό διαβουλεύσεων πυροδότησε ο Κιμ
Την ίδια ώρα οι ηγέτες Ευρώπης, Ρωσίας και Κίνας και Ιαπωνίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησαν την υιοθέτηση αυστηρότερων κυρώσεων κατά της βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρώπη και καταδίκασαν από κοινού τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
Στο ίδιος μήκος κύματος και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να επισπεύσει την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής των χωρών της ομάδας BRICS, συμφώνησαν να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση», σύμφωνα με το Xinhua.
Για το θέμα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.