pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γη, γυνή και υνί

9/10/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ξετυλίγοντας το κουβάρι ενός συλλογισμού, ξεκινώ με το γνωστό ρητό που λέει: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις». Πράγματι, η εννοιολογική και ετυμολογική ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας είναι εξόχως διδακτική. Ερεθίζει και κεντρίζει το νου. Κυοφορεί σκέψεις και προκαλεί απορίες. Απαντά σε ερωτήματα και θέτει νέα, ακολουθώντας την αρχή ότι «η αμφιβολία γεννά τη γνώση και η γνώση την αμφιβολία».

Η ρήση του Σωκράτη «Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα» δεν ειπώθηκε τυχαία. Περισσότερο αμφιβάλλει αυτός που γνωρίζει τα περισσότερα.

Η γνωστή λέξη «γηγενής» προέρχεται από το ουσιαστικό γη και τον αόριστο του ρήματος γίγνομαι. Αναφέρεται είτε σε άνθρωπο που γεννήθηκε σε συγκεκριμένο τόπο (γη), τον αυτόχθονα δηλαδή, είτε σε κάτι που το έχει γεννήσει η ίδια η γη. Οι Έλληνες ήδη από τα αρχαία χρόνια ήταν πεπεισμένοι ότι τους γηγενείς προγόνους τους τούς γέννησε η «παμμήτωρ» Γη. Ο Ερεχθέας, για παράδειγμα, γεννήθηκε από την τροφοδότρα γη. Άλλωστε και το ίδιο το όνομα αυτό φανερώνει, καθώς Ερεχθέας είναι ο προερχόμενος από τη γη. Η λέξη χθων σημαίνει τη γη στα αρχαία. 

Ο Πλάτων στον Μενέξενο (6-7) αναφέρει ότι: «τους ανθρώπους τους γέννησε η Γη σαν τους καλύτερους καρπούς της». Ο Ησίοδος αρχίζει τη Θεογονία γράφοντας: «Πρώτα-πρώτα έγινε το χάος. Κι ύστερα έγινε η πλατύστηθη Γη, το αιώνιο στέρεο βάθρο όλων, κι ο Έρως ο ωραιότερος από τους αθάνατους θεούς». Ο Ξενοφάνης –χωρίς βεβαίως να έχει διαβάσει προηγουμένως τη Βίβλο– σημειώνει πως η γέννηση του ανθρώπου έγινε από χώμα και νερό. «Πάντες γαρ γαίης τε και ύδατος εξεγενόμεθα».

Η ελληνική μυθολογία, προτού ερμηνευθεί η Βίβλος, αναφέρει ότι τον μεν άνδρα τον έπλασε ο Προμηθέας, τη δε γυναίκα (Πανδώρα), την έπλασε ο Ήφαιστος.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να δούμε γλωσσικά τη σχέση που συνδέει τη Γαία (Γη) με την ελευσίνια θεά Δήμητρα. «Γα» λεγόταν η γη από τους Δωριείς και τους Αιολείς, και Γη από τους Ίωνες. Η θεά της γης λεγόταν Γα-μήτηρ, Γαία-μήτηρ. Η λέξη «Δα» ήταν ένα πανάρχαιο όνομα για τη Γα, Γαία. Αντικαθιστώντας το Γα με το Δα έχουμε τη λέξη Δα-μήτηρ – ή πιο απλοποιημένα Δήμητρα, που σημαίνει μητέρα γη.

Ο Έλλοπας, από όπου πήρε την ονομασία του ο Έλληνας, από θηρευτής που ήταν έγινε αρότης ή αγρότης. Άρχισε να καλλιεργεί τη γη χρησιμοποιώντας ένα οξύ εργαλείο που είχε προηγουμένως καμφθεί και πάνω του στηριζόταν το υνί (ύνις), που αρχικά λεγόταν γύης. Ο γύης είχε σχήμα «Γ», και άνοιγε στη γη αυλάκια όμοια με αυτά που ανοίγει η βροχή.

Από το γράμμα «Γ», και ιδίως από τη ρηματική του σημασία, επήλθε το «γένος». Αρχίζει δηλαδή η γέννα ως επακόλουθη διαδικασία του ευλογημένου καρπού της γης αλλά και της κοιλίας.

Διότι και η γυνή για να γονιμοποιηθεί υφίσταται ό,τι ακριβώς και η γη με το υνί, δηλαδή το πρώτο της ρήγμα για να γεννηθεί μέσα από αυτό ο άνθρωπος, τον οποίο ως μάνα και γυναίκα τον ανατρέφει, εκπαιδεύει και του μαθαίνει τη γλώσσα (Η. Λ. Τσατσόμοιρος Ιστορία Γενέσεως της Ελληνικής Γλώσσας). Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι στην ποντιακή το υνί λέγεται γύνιν ή υνίν, από το αρχαίο ύνις.

Το θηλυκό της παραπάνω λέξης ως γενικότερη έκφραση της αναγέννησης του ανθρώπινου γένους πήρε το όνομα γυνή. Εξάλλου το «ν» στη λέξη «γυνή» συμβολίζει τη μήτρα (νηδύς), εκεί όπου έχει την αρχή του ο άνθρωπος.

Επομένως η Γη και η γυνή έχουν από τη φύση τους κοινά στοιχεία για καλλιέργεια και καρποφορία. Δίνουν ζωή, έχουν κοινό προορισμό κι αξίζουν τον ανάλογο σεβασμό. Και ενώ μυθολογικά ή ακόμη και θρησκειολογικά ο καλός καρπός του δέντρου ήταν σχεδόν πάντοτε απαγορευμένος ή από δράκο προστατευόμενος, η γυναίκα όχι μόνον συνεχίζει να παραμένει αδικημένη σε πολλά πεδία δράσης, αλλά υπάρχουν και φορές που ξεπέφτει στα μάτια του άνδρα κοινωνικά κι αντί για γυνή αποκαλείται γύναιο, ενώ στην ουσία είναι αυτή που προσφέρει στον άνδρα χαρά και ζωή όπως και η μητέρα Γη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κίμωλος: Στον Πειραιά η σορός του 17χρονου – Ελέγχονται πιστοποιητικό και ηλεκτρολογική εγκατάσταση

15 λεπτά πριν
Συμμετέχοντες στο 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο κατά την επίσκεψή τους στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τον Μάιο του 2025. Η 12η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αυστραλία, στο Σίδνεϊ (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Greek Orthodox Archdiocese of America)

Η ελληνική γλώσσα στο Σίδνεϊ: Διεθνές συνέδριο με πάνω από 100 εισηγητές

38 λεπτά πριν
Η ολική έκλειψη Ηλίου, όπως έγινε ορατή στην Κορμπέρα ντ’ Έμπρε της Καταλονίας, στην Ισπανία, στις 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Marta Perez)

Ολική έκλειψη Ηλίου: Η Ευρώπη βυθίστηκε στο σκοτάδι – Εντυπωσιακές εικόνες

1 ώρα πριν
Θηλυκό κουνούπι του γένους Culex, φορέα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου (φωτ.: CDC / James Gathany)

Ιός Δυτικού Νείλου: 45 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα – 16 ασθενείς σε ΜΕΘ

1 ώρα πριν
Πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)

ΔΕΘ: Στο «καλάθι» ακίνητα και ενοίκια – Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται

2 ώρες πριν
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign