Δραματική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται γύρω από τον Κάλαμο, καθώς με κάθε μέσο προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις φλόγες από το να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών τους. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το απόγευμα της Κυριακής και ο Δήμος Ωρωπού με έκτακτη ανακοίνωσή του κήρυξε το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και κάλεσε όσους μένουν στους οικισμούς Πανόραμα, Αγία Βαρβάρα, Βλαστός, Κυψέλη, αλλά και σε οικισμούς γύρω από τους Αγίους Αποστόλους, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν παραλιακά.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι έσπρωξαν τη φωτιά προς τον Βαρνάβα.
«Η φωτιά πέρασε δίπλα από το στρατόπεδο και κατευθύνεται στη παραλία όπου υπάρχουν σπίτια», είπε λίγο μετά τις 6 το πρωί στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με τον κοινοτικό σύμβουλο Σεραφείμ Στρατίκη, που επίσης μίλησε στον ΣΚΑΪ, οι πύραυλοι ΧΟΚ που βρίσκονται στο στρατόπεδο μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.
Οικισμός Βλαστός, Κάλαμος
«Καίγονται τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά η Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, και τόνισε ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι το πύρινο μέτωπο θα συνεχίσει την πορεία του προς το Γραμματικό, και συγκεκριμένα προς την παραλία Σέσι, αλλά και προς την άλλη μεριά, στο Καπανδρίτι. Η φωτιά πέρασε «ξυστά» και από το μοναστήρι του Αγίου Συμεών στην περιοχή Τριάδες, ενώ πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι πυλώνες της ΔΕΗ είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ σε περιοχές της ανατολικής Αττικής.
Η κατάσταση στην περιοχή του Βαρνάβα και του Γραμματικού είναι αποπνικτική. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης Sports Village Athitaki που βρίσκεται στο Γραμματικό (η οποία είναι μακριά από τα μέτωπα της πυρκαγιάς) ενημέρωσαν τους γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα προκειμένου να τα παραλάβουν.
Με το πρώτο φως της μέρας τα εναέρια μέσα (δύο καναντέρ και πέντε ελικόπτερα) ξεκίνησαν να κάνουν ρίψεις νερού, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το μέτωπο. Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 οχήματα εθελοντών, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.
Νωρίς τα ξημερώματα η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, λόγω της μεγάλης φλόγας και της πυκνής καύσιμης ύλης από το πευκοδάσος η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον, το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει το γεγονός ότι είναι σε μικτή περιοχή, με δάσος και κατοικίες.
![]()
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των ζημιών σε σπίτια στους οικισμούς του Καλάμου, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε που έχουν καεί ολοσχερώς και για ζημιές σε τουλάχιστον άλλα δεκαπέντε. Τα παιδιά που βρίσκονταν σε κατασκηνώσεις της περιοχής είναι ασφαλή καθώς από νωρίς μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.
















