pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από το Άγιον Όρος στον Σταυρό Θεσσαλονίκης η μοναδική εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας

4/08/2017 - 5:33μμ
Από το Άγιον Όρος στον Σταυρό Θεσσαλονίκης η μοναδική εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άφησε τη θέση της στη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και έως τις 13 Αυγούστου θα βρίσκεται στο ναό Οσίου Αυξεντίου στον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, ιερό σύμβολο της σερβικής Εκκλησίας, έφτασε στο λιμάνι της πόλης με όλες τις τιμές· στο ναό τη μετέφερε στρατιωτικό άγημα, ενώ στην πομπή ήταν τόσο ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας όσο και ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς.

Η Παναγία Τριχερούσα είναι η προστάτιδα της μονής Χιλανδαρίου, του λεγόμενου σέρβικου μοναστηριού. Βρίσκεται εκεί από τον 15ο αιώνα.

Η εικόνα θεωρείται από τις πιο άριστα διατηρημένες παλιές βυζαντινές εικόνες της Θεοτόκου και φέρει χρυσό κάλυμμα με χιλιάδες πολύτιμους λίθους. Από τις πρώτες κιόλας ώρες εκτός από τους Έλληνες πιστούς πολλοί ήταν και οι ορθόδοξοι τουρίστες από τα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα από τη Σερβία, που έσπευσαν να την προσκυνήσουν.


(Φωτ.: Δήμος Βόλβης)

Η μοναδική ιστορία της θαυματουργής εικόνας
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα ήταν οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος, όντας πολέμιος των Εικονομάχων, συκοφαντήθηκε στον χαλίφη της Συρίας Ουάλιδ. Ο χαλίφης διέταξε να του κοπεί το δεξί χέρι, και έτσι ο άγιος ικέτευσε την Παναγία να τον θεραπεύσει. Όταν ξύπνησε το πρωί είδε ότι το χέρι του είχε αποκατασταθεί, και έβαλε το αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της εικόνας της Παναγίας.

Η εικόνα ονομάζεται Τριχερούσα διότι φαίνεται και ένα τρίτο (ασημένιο) χέρι.

Όταν αργότερα ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός έγινε μοναχός στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη μετέφερε την εικόνα μαζί του. Το 1217 η εικόνα πήγε στη μονή Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος από τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρηνό, γιο του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Νεμάνια, ενώ το 1347 μεταφέρθηκε στη Σερβία στη μονή Στουντενίτσης από τον Κράλη Δρούσαν.


(Φωτ.: Δήμος Βόλβης)

Η παράδοση αναφέρει ότι στις αρχές του 15ου αιώνα, λίγο πριν οι Τούρκοι καταλάβουν τη Σερβία, οι μοναχοί έδεσαν την εικόνα στη ράχη ενός γαϊδάρου και τον άφησαν ελεύθερο ώστε η Παναγία να τον οδηγήσει. Με θαυματουργικό τρόπο το ζώο κατέληξε στη μονή Χιλανδαρίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο νέος Πατριάρχης της Γεωργίας Σίο Γ' (πηγή: Patriarchate of Georgia)
ΠΙΣΤΗ

Γεωργία: Νέος Πατριάρχης ο Σίο Γ΄ – Κρίσιμη η πολιτική συγκυρία

11/05/2026 - 10:36μμ
Το εξωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Τουρκία κρατά «παγωμένη» τη Χάλκη παρά τη δήλωση Βαρθολομαίου για εγκαίνια τον Σεπτέμβριο

11/05/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Gregorio Borgia)
ΠΙΣΤΗ

Πάπας Λέων ΙΔ’: Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος που βρίσκεται στο τιμόνι του Βατικανού

8/05/2026 - 4:28μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καππαδοκία, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα 

8/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΙΣΤΗ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

7/05/2026 - 11:58μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/ Γρ. Τύπου Προεδρίας/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μήνυμα ειρήνης και αιχμές κατά του εθνοφυλετισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο

7/05/2026 - 7:35μμ
Στην πρωτοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, εσπερινός για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Σμύρνης / Aydın Ç.)
ΠΙΣΤΗ

Διαχριστιανική συνάντηση στην Έφεσο για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

5/05/2026 - 2:55μμ
Τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης για την "Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Δήμο Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026.  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μετάλλιο Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς

4/05/2026 - 11:02μμ
Με τιμές αρχηγού κράτους είχε υποδεχθεί το Κοινοβούλιο σε τιμητική συνεδρίασή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Βουλή, το 1999. Παρών ήταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ Μ.)
ΠΙΣΤΗ

Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Βουλή των Ελλήνων

4/05/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΙΣΤΗ

Αμυγδαλεώνας Καβάλας: Στα νέα κοιμητήρια η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά

29/04/2026 - 9:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

7 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

7 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

8 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign