pontosnews.gr
Πέμπτη, 21/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έως το τέλος του χρόνου το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας

30/07/2017 - 6:56μμ
Στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία η ΠΕΚΣ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έως τον προσεχή Δεκέμβριο θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά από «οδύσσεια» 24 σχεδόν χρόνων. Πρόκειται για έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά, που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών το 2015, προκρίθηκε να τοποθετηθεί στη νησίδα που σχηματίζεται στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Όλγας, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. 

Τον περασμένο Απρίλιο ο Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε δαπάνη 75.000 ευρώ για τις αναγκαίες εργασίες, όπως η κατασκευή του βάθρου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος  του Δήμου Αθηναίων προς τον Σύνδεσμο «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών» που ζήτησε διεξοδική ενημέρωση για την πορεία του ανδριάντα με σχετικό αίτημα, σήμερα εκκρεμεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση των όρων δημοπράτησης και η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για την εκτέλεση των εργασιών. «Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την τοποθέτηση του ανδριάντα, εκτιμάται  στους πέντε μήνες, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» καταλήγει στην απαντητική επιστολή της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευγενία Μελαμπιανάκη.

Να σημειωθεί πως από το 1993 έως το 2015, ο δήμος Αθηναίων είχε δρομολογήσει την τοποθέτηση του ανδριάντα αρχικά στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στη συνέχεια στο πάρκο της Pιζαρείου και στην Πλατεία Κοτζιά, ενώ προτελευταία προσπάθεια υπήρξε στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η «οδύσσεια» ενός αγάλματος
24 χρόνια κράτησε η «οδύσσεια», προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να τοποθετηθεί το κορυφαίο δημιούργημα του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά. Το 1993, ο ύψους τριών μέτρων χάλκινος ανδριάντας του έφιππου στον Βουκεφάλα Αλέξανδρου, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, επί Ντόρας Μπακογιάννη, και στη συνέχεια έγινε δωρεά στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ωστόσο παρέμεινε στην αποθήκη του δημιουργού του, ο οποίος απεβίωσε το 2005, πικραμένος για την αντιμετώπιση που είχε από τον δήμο Αθηναίων, ένα από το αγαπημένα του έργα.

Αρχικά, για την τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα,  είχε επιλεγεί η συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μάλιστα είχε τοποθετηθεί και επιγραφή στο μαρμάρινο βάθρο «Επί Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου».

Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Pιζαρείου και τελικά το 2009, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας στην πλατεία Kοτζιά, απέναντι από το δημαρχείο, για συμβολικούς κυρίως λόγους.  Μάλιστα το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο σήμερα ανήκει το εργαστήριο του αείμνηστου Παππά στου Ζωγράφου, είχε χρηματοδοτήσει και τις αναγκαίες μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ούτε όμως η απόφαση αυτή προχώρησε, λόγω … «Θησεά».  Πρόκειται για το εκκεντρικό γλυπτό, που σήμερα δεσπόζει στην πλατεία Κοτζιά, δημιούργημα της  γλύπτριας κυρίας Σοφίας Βάρη η οποία αρνήθηκε την μετεγκατάσταση του έργου της στην παλαιά Κορεατική Αγορά στο Θησείο.

Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων, για τοποθέτηση του αγάλματος στο τέλος της Ερμού στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, «σκόνταψε» το 2011 στην άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) λόγω… όγκου του αγάλματος.

Η πολύχρονη… περιπέτεια του αγάλματος, οδήγησε πολλούς κατά καιρούς ν’ αφήσουν ευθέως αιχμές, πως «κάποιοι» δεν επιθυμούν την τοποθέτηση του στο κέντρο της πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Εκτός από κάποια στελέχη της Αριστεράς που θεωρούν το Μακεδόνα βασιλιά «ιμπεριαλιστή», υπάρχουν και αρκετοί αρχαιολόγοι που αποκαλούν τον Μέγα Αλέξανδρο «κατακτητή» της Αθήνας, και υποστηρίζουν ότι έχει καμία σχέση με την πόλη και την ιστορία της.   

Πηγή: protothema.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/couleur-1195798/)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας με ανοιξιάτικες μπόρες το μεσημέρι

21/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό βροχή και δυνατούς ανέμους και σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης των Ποντίων – Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα

20/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19/05/2026 - 8:04πμ
Οι εκπρόσωποι των 19 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα Forward
ΕΛΛΑΔΑ

Οι εταιρείες που σηματοδοτούν το αύριο της ελληνικής επιχειρηματικότητας πρωταγωνίστησαν στα Forward Awards 2026

18/05/2026 - 5:02μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκό Λαχείο: Όλοι οι λήγοντες κερδίζουν στην κλήρωση της Τετάρτης 20 Μαΐου

18/05/2026 - 2:50μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Ξεκίνησαν οι εξετάσεις στα Λύκεια – Πότε αρχίζουν οι Πανελλαδικές 2026

18/05/2026 - 9:04πμ
Πελαργός στη Γυρτώνη Λάρισας  (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριο καιρό και αμετάβλητη θερμοκρασία προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ

18/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Ρόδο: Μητέρα και κόρη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα

17/05/2026 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Ταυτοποιήθηκε η σορός 78χρονου που είχε εξαφανιστεί

17/05/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΑΣΥ: Τέσσερις σταθμοί του μετρό θα κλείνουν νωρίτερα από Κυριακή έως Πέμπτη, λόγω εργασιών

17/05/2026 - 6:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Φωταγωγήθηκε και φέτος το δημαρχείο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου – Η είδηση που έδωσε ο Κυριάκος Τιλγκερίδης

26 λεπτά πριν
Εικόνα με τους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, του 1762. Δωρεά Αιμιλίας Γερουλάνου από τη συλλογή της Ελένης Κορυζή στο Μουσείο Μπενάκη (πηγή: benaki.org)

Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης: Τα θαύματά τους περίμεναν κάθε χρόνο στον Πόντο

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)

Άσβεστη η φλόγα των Ποντίων στη Νέα Υόρκη – Ποντιακοί σύλλογοι και φορείς τίμησαν τη 19η Μαΐου 1919

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/couleur-1195798/)

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας με ανοιξιάτικες μπόρες το μεσημέρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Sphaidariou)

Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα» άναψε και φέτος το καντήλι της μνήμης για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Το Europa League στα χέρια της Άστον Βίλα!

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign