pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Παναγία της Γαράσαρης, η «άλλη» Σουμελά του Πόντου (φωτο)

18/07/2017 - 9:28πμ
Η Παναγία της Γαράσαρης, η «άλλη» Σουμελά του Πόντου (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας δεν είναι μόνο η μητέρα όλων των Πόντιων, αλλά αποτελεί και εξαιρετικά σημαντικό τουριστικό μνημείο για τη σύγχρονη Τουρκία καθώς είναι πηγή μεγάλων εσόδων. Όπως είναι φυσικό το κλείσιμο της μονής για εργασίες, από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 –αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2018– έχει προκαλέσει τη δυσφορία όχι μόνο των Ποντίων γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν τελείται λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και των ντόπιων που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.

Λύση στο δεύτερο σκέλος του προβλήματος, δηλαδή στην απώλεια κερδών, φαίνεται πως βρήκε ο δήμαρχος της Νικοπόλεως του Πόντου, της Γαράσαρης, Σαχίν Γιλαντζί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τουρκικών μέσων ενημέρωσης για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, έσπευσε να πει ότι υπάρχει μια άλλη Σουμελά στα όρια του δήμου του, που περιμένει τον κόσμο, ξένους και ντόπιους, να την επισκεφθούν!


(Φωτ.: sabah.com.tr)

«Στη Νικόπολη υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας, που είναι αδελφό εκείνου της Παναγίας Σουμελά. Μαθαίνουμε ότι η Σουμελά, που εξασφαλίζει σοβαρό εισόδημα στην πατρίδα μας από τον τουρισμό που προσελκύει, θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες για πολύ καιρό, λόγω επισκευών. Εναλλακτικός τόπος επίσκεψης είναι η μονή της Παναγίας, στο Καγιάντιπι της Νικοπόλεως. Έχει μεγάλη αξία και περιμένουμε να την ανακαλύψουν οι τουρίστες και να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο Σαχίν Γιλαντζί.

Η Παναγία της Γαράσαρης, η θαυματουργή
Το μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης ανακαινίστηκε προσφάτως, μια και επί 10ετίες έστεκε ερειπωμένο, ωστόσο υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το σχέδιο αναπαλαίωσης που υλοποιήθηκε αλλά και για το εάν η σημερινή μονή έχει σχέση με εκείνη που φρόντιζαν οι Έλληνες μέχρι το 1923. Βρίσκεται στο Καγιάντιπι, περίπου 11 χλμ ανατολικά του Σεμπίνκαραχισάρ (Νικόπολη), στην επαρχία Κερασούντας. Εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με τοιχογραφίες.

Μετά το σεισμό του 1939 η μετάβαση στο μοναστήρι ήταν πολύ δύσκολη. Είναι το μεγαλύτερο φυσικό και λαξεμένο μοναστήρι στην Τουρκία μετά τη μονή της Παναγίας Σουμελά.

Κατασκευάστηκε το 454 από τον Ιωάννη τον Ησυχαστή στο βράχο της Αναλήψεως και λειτούργησε μέχρι το 481.


(Φωτ.: sehriyesil.com)

Επαναλειτούργησε 13 αιώνες μετά από τον Ιωαννίκιο Θωμαΐδη, που καταγόταν από το χωριό Χάχαβλα. Στο μοναστήρι ανέβαινε κανείς από το ελικοειδές μονοπάτι που υπάρχει ακόμα. Κόσμος επισκεπτόταν τη μονή της Παναγίας όλο το χρόνο γιατί θεωρούνταν θαυματουργή.

Μετά τη Γενοκτονία, στο μοναστήρι παρέμειναν οι μοναχοί έως το 1924. Φεύγοντας πήραν μαζί τους ιερά κειμήλια, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε εκκλησίες στην Καβάλα.

Όταν πια το μοναστήρι ερήμωσε, αφέθηκε μέχρι που κατάρρευσε στο μεγαλύτερο μέρος του.


(Φωτ.: giresunblog.com)

Πριν από μερικά χρόνια τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο διάσωσης και αναπαλαίωσης του ιστορικού κτηρίου και μόλις προσφάτως άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για τους επισκέπτες. Εάν ο δήμαρχος της Νικοπόλεως καταφέρει να πείσει τους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή για να δουν το μοναστήρι ως «αδελφό» της Παναγίας Σουμελά, θα ενισχύσει οικονομικά τόσο την πόλη όσο και τους επιχειρηματίες της. Ακόμα μία απόδειξη, ότι τα ελληνικά μοναστήρια και μνημεία εξακολουθούν να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη της Τουρκίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σχεδιάγραμμα της Σινώπης όπως το σχεδίασαν αξιωματικοί του Ελληνικού
Στρατού οι οποίοι έλαβαν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Πάνω αριστερά διακρίνεται ο λογότυπος της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του Στρατού (πηγή: Α. Ν. Αναγνωστόπουλος,
«Γεωγραφία της Ανατολής,» Τ. 1, Eν Αθήναις, 1922 / Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Σισμανόγλειου
στην Κωνσταντινούπολη) Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου
ΠΟΝΤΟΣ

Σινώπη: Η πρώτη των ελληνίδων πόλεων στον Εύξεινο Πόντο

28/08/2026 - 10:27πμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ εν αργώς»: Αρχίζουν ξανά τα μαθήματα για τη νέα σεζόν

27/08/2026 - 6:58μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά Αχαρνών)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά Αχαρνών: Θρησκευτικές και μουσικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο

27/08/2026 - 4:20μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Το αλπικό τοπίο γύρω από το Τσιμενλί (πηγή: facebook / Cimenli köyü tekkeköy samsun)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσιμενλί: Το ιστορικό ελληνικό χωριό της Σαμψούντας – Από τον Πόντο στην Ελλάδα

26/08/2026 - 9:00μμ
Μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές και στους μάρτυρες του Πόντου. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, στην Παναγία Σουμελά

26/08/2026 - 6:40μμ
(Φωτ.: facebook / Τραντέλλενες Αξιούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Αξιουπολιτών: Η παράδοση βγήκε στους δρόμους και ένωσε την Αξιούπολη

26/08/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακές μελωδίες στη Σταυρούπολη Ξάνθης: Ξεχώρισε η χορωδία «Τραντέλλενες»

24/08/2026 - 11:31μμ
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)
ΠΟΝΤΟΣ

Απόλας Λέρμι: Τιμή στη μνήμη του Γιώργου Αμαραντίδη με έναν κερασουντέικο καρσιλαμά

24/08/2026 - 11:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Orthodox Observer)

ΗΠΑ: Επίσκεψη Ελπιδοφόρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Στο επίκεντρο η Χάλκη και η προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών

4 λεπτά πριν
Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook.com/MunicipalityOraiokastro)

Το μουσείο βγαίνει στην πόλη: Η ποντιακή μνήμη ζωντανεύει στις βιτρίνες του Ωραιοκάστρου

35 λεπτά πριν
Σύστηματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων «V-BAT» συνθέτουν μεταξύ άλλων την «Ασπίδα του Αχιλλέα» (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τη Δευτέρα οι υπογραφές Ελλάδας-Ισραήλ για τον νέο αντιαεροπορικό θόλο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA/Cornelius Poppe)

Νορβηγία: Απεβίωσε στα 98 ο βασιλιάς Χάραλντ – Στο θρόνο ο γιος του, Χάακον

2 ώρες πριν
H Μαριάννα Κουράκου δίνει συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, 28 Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Glomex)

Μαριάννα Κουράκου: Η «αρτίστα» που στην ακμή της τα άφησε όλα για την οικογένεια – Και δεν μετάνιωσε

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: 30χρονος έκανε τους δρόμους πίστα ταχύτητας και …κέρδισε πρόστιμα 18.590 ευρώ!

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV