pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Παναγία της Γαράσαρης, η «άλλη» Σουμελά του Πόντου (φωτο)

18/07/2017 - 9:28πμ
Η Παναγία της Γαράσαρης, η «άλλη» Σουμελά του Πόντου (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας δεν είναι μόνο η μητέρα όλων των Πόντιων, αλλά αποτελεί και εξαιρετικά σημαντικό τουριστικό μνημείο για τη σύγχρονη Τουρκία καθώς είναι πηγή μεγάλων εσόδων. Όπως είναι φυσικό το κλείσιμο της μονής για εργασίες, από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 –αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2018– έχει προκαλέσει τη δυσφορία όχι μόνο των Ποντίων γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν τελείται λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και των ντόπιων που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.

Λύση στο δεύτερο σκέλος του προβλήματος, δηλαδή στην απώλεια κερδών, φαίνεται πως βρήκε ο δήμαρχος της Νικοπόλεως του Πόντου, της Γαράσαρης, Σαχίν Γιλαντζί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τουρκικών μέσων ενημέρωσης για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, έσπευσε να πει ότι υπάρχει μια άλλη Σουμελά στα όρια του δήμου του, που περιμένει τον κόσμο, ξένους και ντόπιους, να την επισκεφθούν!


(Φωτ.: sabah.com.tr)

«Στη Νικόπολη υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας, που είναι αδελφό εκείνου της Παναγίας Σουμελά. Μαθαίνουμε ότι η Σουμελά, που εξασφαλίζει σοβαρό εισόδημα στην πατρίδα μας από τον τουρισμό που προσελκύει, θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες για πολύ καιρό, λόγω επισκευών. Εναλλακτικός τόπος επίσκεψης είναι η μονή της Παναγίας, στο Καγιάντιπι της Νικοπόλεως. Έχει μεγάλη αξία και περιμένουμε να την ανακαλύψουν οι τουρίστες και να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο Σαχίν Γιλαντζί.

Η Παναγία της Γαράσαρης, η θαυματουργή
Το μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης ανακαινίστηκε προσφάτως, μια και επί 10ετίες έστεκε ερειπωμένο, ωστόσο υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το σχέδιο αναπαλαίωσης που υλοποιήθηκε αλλά και για το εάν η σημερινή μονή έχει σχέση με εκείνη που φρόντιζαν οι Έλληνες μέχρι το 1923. Βρίσκεται στο Καγιάντιπι, περίπου 11 χλμ ανατολικά του Σεμπίνκαραχισάρ (Νικόπολη), στην επαρχία Κερασούντας. Εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με τοιχογραφίες.

Μετά το σεισμό του 1939 η μετάβαση στο μοναστήρι ήταν πολύ δύσκολη. Είναι το μεγαλύτερο φυσικό και λαξεμένο μοναστήρι στην Τουρκία μετά τη μονή της Παναγίας Σουμελά.

Κατασκευάστηκε το 454 από τον Ιωάννη τον Ησυχαστή στο βράχο της Αναλήψεως και λειτούργησε μέχρι το 481.


(Φωτ.: sehriyesil.com)

Επαναλειτούργησε 13 αιώνες μετά από τον Ιωαννίκιο Θωμαΐδη, που καταγόταν από το χωριό Χάχαβλα. Στο μοναστήρι ανέβαινε κανείς από το ελικοειδές μονοπάτι που υπάρχει ακόμα. Κόσμος επισκεπτόταν τη μονή της Παναγίας όλο το χρόνο γιατί θεωρούνταν θαυματουργή.

Μετά τη Γενοκτονία, στο μοναστήρι παρέμειναν οι μοναχοί έως το 1924. Φεύγοντας πήραν μαζί τους ιερά κειμήλια, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε εκκλησίες στην Καβάλα.

Όταν πια το μοναστήρι ερήμωσε, αφέθηκε μέχρι που κατάρρευσε στο μεγαλύτερο μέρος του.


(Φωτ.: giresunblog.com)

Πριν από μερικά χρόνια τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο διάσωσης και αναπαλαίωσης του ιστορικού κτηρίου και μόλις προσφάτως άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για τους επισκέπτες. Εάν ο δήμαρχος της Νικοπόλεως καταφέρει να πείσει τους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή για να δουν το μοναστήρι ως «αδελφό» της Παναγίας Σουμελά, θα ενισχύσει οικονομικά τόσο την πόλη όσο και τους επιχειρηματίες της. Ακόμα μία απόδειξη, ότι τα ελληνικά μοναστήρια και μνημεία εξακολουθούν να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη της Τουρκίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

7/06/2026 - 6:15μμ
Ο Δ. Λαμπρόπουλος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, Βασίλης Αγαθαγγελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Μια αμφίδρομη σχέση με θεμέλιο την ποντιακή μουσική

7/06/2026 - 3:09μμ
Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου σκορπίζει χώμα από την Κεπέκλησα. Δευτέρα Αγίου Πνεύματος, 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου και μια χούφτα χώμα από την Κεπέκλησα του Πόντου

7/06/2026 - 1:17μμ
Στιγμιότυπο από το... ειδικό μάθημα, με καλεσμένο τον Χαράλαμπο Κωτίδη (φωτ.: Facebook /  Greek School of Nottingham)
ΠΟΝΤΟΣ

Νότιγχαμ: Μάθημα ιστορίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε μαθητές του Ελληνικού Σχολείου

7/06/2026 - 10:27πμ
Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το ναό της Σουμελά στο Βέρμιο (φωτ.: Facebook / 
Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν η Κολονία αντάμωσε την Ημαθία: Το συγκινητικό ταξίδι παράδοσης και μνήμης των «Αργοναυτών»

7/06/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/ΑΡΧΩΝ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πρωταγωνίστησε στη λιτανευτική πομπή της Αγίας Τριάδος

6/06/2026 - 10:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά…»: Ρίγη συγκίνησης στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

6/06/2026 - 10:21μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»: Μια χορευτική αγκαλιά για τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης

6/06/2026 - 8:29μμ
Το νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Στάθης Μάραντος Αμαραντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών – Στο επίκεντρο εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες

6/06/2026 - 6:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Judo TV / screenshot)

Tallinn European Judo Open 2026: Χάλκινο μετάλλιο ο Παπανικολάου

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U14: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα στην Μπίτολα

37 λεπτά πριν
O Θεσσαλικός κάμπος
(φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

2 ώρες πριν
Ζημιές σε σπίτι από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα στην Εύβοια (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)

Σεισμοί στην Εύβοια: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 8 Ιουνίου

2 ώρες πριν
Λαχταριστά πιροσκί που διαγωνίστηκαν σε παλαιότερη διοργάνωση (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

Ευκαρπία Κιλκίς: Όλα έτοιμα για το γεγονός της χρονιάς – Τον 18ο Διαγωνισμό πιροσκί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign