pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Παναγία της Γαράσαρης, η «άλλη» Σουμελά του Πόντου (φωτο)

18/07/2017 - 9:28πμ
Η Παναγία της Γαράσαρης, η «άλλη» Σουμελά του Πόντου (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας δεν είναι μόνο η μητέρα όλων των Πόντιων, αλλά αποτελεί και εξαιρετικά σημαντικό τουριστικό μνημείο για τη σύγχρονη Τουρκία καθώς είναι πηγή μεγάλων εσόδων. Όπως είναι φυσικό το κλείσιμο της μονής για εργασίες, από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 –αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2018– έχει προκαλέσει τη δυσφορία όχι μόνο των Ποντίων γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν τελείται λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και των ντόπιων που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.

Λύση στο δεύτερο σκέλος του προβλήματος, δηλαδή στην απώλεια κερδών, φαίνεται πως βρήκε ο δήμαρχος της Νικοπόλεως του Πόντου, της Γαράσαρης, Σαχίν Γιλαντζί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τουρκικών μέσων ενημέρωσης για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, έσπευσε να πει ότι υπάρχει μια άλλη Σουμελά στα όρια του δήμου του, που περιμένει τον κόσμο, ξένους και ντόπιους, να την επισκεφθούν!


(Φωτ.: sabah.com.tr)

«Στη Νικόπολη υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας, που είναι αδελφό εκείνου της Παναγίας Σουμελά. Μαθαίνουμε ότι η Σουμελά, που εξασφαλίζει σοβαρό εισόδημα στην πατρίδα μας από τον τουρισμό που προσελκύει, θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες για πολύ καιρό, λόγω επισκευών. Εναλλακτικός τόπος επίσκεψης είναι η μονή της Παναγίας, στο Καγιάντιπι της Νικοπόλεως. Έχει μεγάλη αξία και περιμένουμε να την ανακαλύψουν οι τουρίστες και να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο Σαχίν Γιλαντζί.

Η Παναγία της Γαράσαρης, η θαυματουργή
Το μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης ανακαινίστηκε προσφάτως, μια και επί 10ετίες έστεκε ερειπωμένο, ωστόσο υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το σχέδιο αναπαλαίωσης που υλοποιήθηκε αλλά και για το εάν η σημερινή μονή έχει σχέση με εκείνη που φρόντιζαν οι Έλληνες μέχρι το 1923. Βρίσκεται στο Καγιάντιπι, περίπου 11 χλμ ανατολικά του Σεμπίνκαραχισάρ (Νικόπολη), στην επαρχία Κερασούντας. Εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με τοιχογραφίες.

Μετά το σεισμό του 1939 η μετάβαση στο μοναστήρι ήταν πολύ δύσκολη. Είναι το μεγαλύτερο φυσικό και λαξεμένο μοναστήρι στην Τουρκία μετά τη μονή της Παναγίας Σουμελά.

Κατασκευάστηκε το 454 από τον Ιωάννη τον Ησυχαστή στο βράχο της Αναλήψεως και λειτούργησε μέχρι το 481.


(Φωτ.: sehriyesil.com)

Επαναλειτούργησε 13 αιώνες μετά από τον Ιωαννίκιο Θωμαΐδη, που καταγόταν από το χωριό Χάχαβλα. Στο μοναστήρι ανέβαινε κανείς από το ελικοειδές μονοπάτι που υπάρχει ακόμα. Κόσμος επισκεπτόταν τη μονή της Παναγίας όλο το χρόνο γιατί θεωρούνταν θαυματουργή.

Μετά τη Γενοκτονία, στο μοναστήρι παρέμειναν οι μοναχοί έως το 1924. Φεύγοντας πήραν μαζί τους ιερά κειμήλια, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε εκκλησίες στην Καβάλα.

Όταν πια το μοναστήρι ερήμωσε, αφέθηκε μέχρι που κατάρρευσε στο μεγαλύτερο μέρος του.


(Φωτ.: giresunblog.com)

Πριν από μερικά χρόνια τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο διάσωσης και αναπαλαίωσης του ιστορικού κτηρίου και μόλις προσφάτως άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για τους επισκέπτες. Εάν ο δήμαρχος της Νικοπόλεως καταφέρει να πείσει τους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή για να δουν το μοναστήρι ως «αδελφό» της Παναγίας Σουμελά, θα ενισχύσει οικονομικά τόσο την πόλη όσο και τους επιχειρηματίες της. Ακόμα μία απόδειξη, ότι τα ελληνικά μοναστήρια και μνημεία εξακολουθούν να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη της Τουρκίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
Οι Μωμόγεροι γέμισαν τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου», τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Συμος Μος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών για τη «Φλόγα»: Όταν το εθιμικό δρώμενο γίνεται προσφορά

28/01/2026 - 7:47μμ
Στιγμιότυπο από τα «Τραπέζια Αγάπης» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η αγάπη… σερβίρεται, στο τραπέζι που στρώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

28/01/2026 - 5:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com / Capri23auto)

Μισθοί: Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε παραδείγματα

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εύβοια: Νεκροί δύο ηλικιωμένοι μέσα στο σπίτι τους – Είχε προηγηθεί πυρκαγιά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ε.Π.Ω.Φ Ωραιόκαστρο)

Σε εορταστικό κλίμα η κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com / holedulidu)

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις, τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες πριν από την κακοκαιρία του σαββατοκύριακου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Europa League: Ισόπαλος με Ρόμα ο Παναθηναϊκός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign