pontosnews.gr
Κυριακή, 30/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φωτίσια: Ένα από τα σπουδαιότερα μυστήρια της Εκκλησίας (φωτο)

11/07/2017 - 9:00πμ
Φωτίσια: Ένα από τα σπουδαιότερα μυστήρια της Εκκλησίας (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα από τα σπουδαιότερα μυστήρια της Εκκλησίας είναι η βάπτιση, τα φωτίσια, όπως λέγεται στον Πόντο. Ήταν πολύ σημαντικό να βαπτισθεί κάποιο παιδί μόλις γεννηθεί, συνήθως 15-40 μέρες μετά.

Η παράδοση θέλει το πρώτο παιδί ενός αντρόγυνου να το βαπτίζει ο κουμπάρος του, εκείνος που τους στεφάνωσε. Όλοι όμως οι υποψήφιοι ανάδοχοι είχαν το νου τους, μόλις γεννιόταν το παιδί να στείλουν γάλα στη λεχώνα.

Αν οι γονείς για οποιονδήποτε λόγο ήθελαν να κάμουν κουμπάρο έναν πού δεν το είχε ζητήσει, τότε άσχετα με τους τυχόν άλλους υποψήφιους, μόλις γεννιότανε το παιδί του έστελναν με τη μαμή μια λαμπάδα κι ένα μεταξωτό μαντίλι, και του ’λεγε: Έστειλαν εσέ την λαμπάδαν ας ση (τάδε), να βαφτί’εις το μωρόν ατουν. Η μαμή για τον κόπο της έπαιρνε φιλοδώρημα χρηματικό παχσούσ’. Επίσης, αν κάποιο άτομο ήθελε πάση θυσία να προτιμηθεί από τους γονείς για νονός, τότε ευθύς μετά τη γέννα έπρεπε να στείλει ένα ποτήρι λάδι, που οι γονείς έπρεπε να το δεχθούν. Αυτόματα δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση της λαμπάδας. Επικρατούσε δηλαδή το δόγμα: Η λαμπάδα ’κί νικά τ’ ελάδ’.

Συνήθως στο πρώτο παιδί, αν ήταν αγόρι, δινόταν το όνομα του παππού, αν ήταν κορίτσι το όνομα της γιαγιάς, ενώ στα επόμενα παιδιά το όνομα το έδινε ο νονός ή η νονά – ο «δεξάμενος ή η δεξαμέντσα». Ο σεβασμός στο πρόσωπο του νονού και της νονάς στον Πόντο ήταν ένα αίσθημα σημαντικό, πράγμα που σπανίζει στις μέρες μας.

Το βάπτισμα γινόταν στην εκκλησία με τη μητέρα να μην παρευρίσκεται στο μυστήριο. Όταν ο νονός έφερνε το παιδί στο σπίτι, για να το παραδώσει στη μητέρα, έπρεπε αυτή να κάνει τρεις μετάνοιες, σε ένδειξη σεβασμού.

Ύστερα ακολουθούσε τραπέζι και γλέντι στο σπίτι των γονιών. Τα έξοδα της βάπτισης τα αναλάμβανε ο νονός, καθώς και τα πρώτα ρούχα του παιδιού. Αργότερα θα του αγόραζε ολόκληρη φορεσιά αλλά και θα δώριζε χρήματα στο βαφτισιμιό του. Στις τρεις μέρες μετά τη βάπτιση γινόταν η απόλουση του βρέφους για να καθαριστεί από το λάδι. Τότε οι παρευρισκόμενοι έριχναν χρήματα μέσα στη σκάφη. Μια βδομάδα μετά τη βάπτιση, για να τιμήσουν τον κουμπάρο, οι γονείς παρέθεταν τραπέζι στον ίδιο και την οικογένειά του.

Αυτές τις εικόνες αλλά και άλλες πολλές μετέφερε ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» την Κυριακή 4 Ιουνίου στην αίθουσα «Άγγελος Δεληγιώργης», κατά την τελετή αποφοίτησης της χορευτικής ομάδας 2015-2017, παρουσία μελών και φίλων. Κάθε χρόνο τα μέλη της ομάδας παρουσιάζουν και ένα διαφορετικό έθιμο, αποδεικνύοντας ότι ο χορός είναι μόνο ένα μέρος της συλλογικής ταυτότητας των Ποντίων.

Την εκδήλωση άνοιξε και χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεόφιλος Καστανίδης, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων στους χορευτές για τη συμμετοχή τους στα τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών.

  • Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

30/08/2026 - 3:01μμ
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά-Επαρχίας Λάρνακας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά Αλεθρικού ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό της Κύπρου

29/08/2026 - 11:30μμ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

29/08/2026 - 7:31μμ
Το εξωτερικό της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο (φωτ.: Μητρόπολη Τριμυθούντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Πλήθος πιστών στην Παναγία Σουμελά του Αλεθρικού – Ποντιακό γλέντι μέχρι αργά

29/08/2026 - 3:06μμ
Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών ο Αντώνης Σαμαράς – Πλήθος πιστών στη μεγάλη πανήγυρη

29/08/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

Δυναμική παρουσία των «Ακριτών του Πόντου» Ασπροπύργου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας

29/08/2026 - 8:34πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

The Chios Festival: Ο Ποντιακός Ελληνισμός στο επίκεντρο με τη βράβευση του Δημήτρη Μελισσανίδη

28/08/2026 - 11:22μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

28/08/2026 - 7:49μμ
Άποψη από το χωριό Τσίτη Άρδασσας, στην περιοχή Μεσοχαλδίου, όπου λέγεται ότι κυκλοφορούσε ο Καρυδάς (φωτ. αρχείου: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Καρυδάς: Ο γραφικός και αριστοφανικός λυράρης από τη Μικρή Τσίτη της Χαλδίας

28/08/2026 - 5:20μμ
Το σχεδιάγραμμα της Σινώπης όπως το σχεδίασαν αξιωματικοί του Ελληνικού
Στρατού οι οποίοι έλαβαν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Πάνω αριστερά διακρίνεται ο λογότυπος της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του Στρατού (πηγή: Α. Ν. Αναγνωστόπουλος,
«Γεωγραφία της Ανατολής,» Τ. 1, Eν Αθήναις, 1922 / Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Σισμανόγλειου
στην Κωνσταντινούπολη) Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου
ΠΟΝΤΟΣ

Σινώπη: Η πρώτη των ελληνίδων πόλεων στον Εύξεινο Πόντο

28/08/2026 - 10:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιβαίνοντες με σωσίβια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)

Ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Αναφορές για νεκρούς – Έτοιμη να επέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία

22 λεπτά πριν
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

46 λεπτά πριν
Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν κοντά στον ιππόδρομο Schachen, μετά τους πυροβολισμούς σε ολονύκτιο rave πάρτι στο Ααράου της Ελβετίας, που άφησαν πίσω τους μία νεκρή και πέντε τραυματίες (φωτ.: EPA / Michael Buholzer)

Ελβετία: Ανθρωποκυνηγητό μετά τους πυροβολισμούς σε rave – Νεκρή 22χρονη, πέντε τραυματίες

1 ώρα πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

2 ώρες πριν
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της Ισλανδίας και της ΕΕ (φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Ισλανδία: «Όχι» στην επιστροφή προς την ΕΕ – Η κάλπη πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV