pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φως στις σταλινικές διώξεις των Ελλήνων της ΕΣΣΔ

17/06/2017 - 10:10πμ
Φως στις σταλινικές διώξεις των Ελλήνων της ΕΣΣΔ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Φως στα δραματικά γεγονότα που βίωσαν οι Έλληνες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Πόντιοι, της Σοβιετικής Ένωσης τις περιόδους των διωγμών του σταλινικού καθεστώτος, όταν χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους κι εκτοπίσθηκαν στα βάθη της Ασίας για ασήμαντες αφορμές, έριξαν ιστορικοί κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε τίτλο Οι Σταλινικές διώξεις εναντίον των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων – 80 χρόνια από την έναρξη των διώξεων 1937-2017.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ), τον ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης στην αίθουσα της τελευταίας.

Η επιστημονική ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς εκπροσώπους των συνδιοργανωτών.

Από την πλευρά του ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Καζαντζίδης, για τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα ο πρόεδρός του, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ακριτίδης και ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ, Σέργιος Καλπαζίδης. Μάλιστα, ο τελευταίος αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου, προκειμένου να τονίσει ότι οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης ήταν χαμένοι και περίμεναν να τους δεχθεί η μητέρα-πατρίδα όπως ο πατέρας τον άσωτο υιό.

Οι εισηγήσεις
Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα κατά την περίοδο των σταλινικών διωγμών. Όπως είπε, ο πρώτος διωγμός ξεκίνησε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου 1937, όταν πολλές χιλιάδες Ελλήνων κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, δολιοφθορές και προετοιμασία εξέγερσης.

Μέσα σε λίγους μήνες 22.000 Ελλήνων φυλακίσθηκαν κι εκτελέσθηκαν και απαγορεύθηκαν η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά πολιτιστικά κέντρα.

Κατά τον Θεοδόση Κυριακίδη, το δεύτερο κύμα διωγμών ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1949, όταν χιλιάδες Ελλήνων του Καυκάσου εκτοπίστηκαν στην Κεντρική Ασία.


Ο δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δρ Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο πριν από τις διώξεις. Έκανε λόγο για την ακμή του ποντιακού στοιχείου στην Σοβιετική Ένωση μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων και μέχρι τις σταλινικές διώξεις.

Όπως είπε, οι συλλήψεις των Ελλήνων έγιναν με στερεότυπες κατηγορίες, σημειώνοντας ότι τότε οι Έλληνες αντιπροσώπευαν πολύ μεγάλο ποσοστό μη Σοβιετικών υπηκόων και η Ελλάδα ήταν ενταγμένη στο δυτικό μπλοκ.


Ο δρ Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης

Στην εξόντωση από τον Στάλιν της αντιπολίτευσης, ο οποίος εκκαθάρισε και πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Κόκκινου Στρατού, καθώς και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρθηκε ο ιστορικός Φοίβος-Σταύρος Μακρίδης. Ο ίδιος παρουσίασε και τα γεγονότα ανέλιξης του Στάλιν στην εξουσία.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο δρ Μουσικής και παλιννοστούντας Παύλος Τσακαλίδης, η οικογένεια του οποίου είχε πολλά θύματα κατά τους διωγμούς. Ο ομιλητής έκανε λόγο για πέντε διωγμούς των Ελλήνων από τον Στάλιν (ο πρώτος ξεκίνησε το 1917 και ο τελευταίος το 1949). Ωστόσο, κατά τον Παύλο Τσακαλίδη, παρά τους διωγμούς οι Έλληνες δεν έτρεφαν μίσος για το ρωσικό λαό και δεν τον πρόδωσαν ποτέ στους Ναζί.

Ενός λεπτού σιγή και «Ο ποντιακός θρήνος για τα Γκουλάγκ»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Σταλινικών διώξεων και με τοποθετήσεις παραβρισκόμενων. Μεταξύ αυτών ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος έκανε λόγο «για καρκίνωμα της σταλινικής γραφειοκρατίας που προχώρησε σε εγκλήματα και άδικους διωγμούς».

Η επιστημονική ημερίδα ολοκληρώθηκε με προβολή παλαιών φωτογραφιών Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης και εγγράφων της κομμουνιστικής χώρας από το αρχείο του εκπαιδευτικού Γιάννη Απλακίδη. Παρουσιάστηκε από το ίδιο αρχείο και το συγκινητικό τραγούδι «Ο ποντιακός θρήνος για τα Γκουλάγκ». Πρόκειται για τραγούδι από την περιοχή Μερτσάν της Ρωσίας και το έλεγαν οι Πόντιοι, όταν πήγαιναν στα στρατόπεδα εργασίας του κομμουνιστικού καθεστώτος δικοί τους άνθρωποι. Το τραγούδησαν δύο απόγονοι Ποντίων του Μερτσάν που βρέθηκαν στα Γκουλάγκ.       

Κείμενο, φωτογραφίες:Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν στο εξώφυλλο του δίσκου «Poyraz» (πηγή: kitantik.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν: Ένας παραδοσιακός οργανοπαίκτης των Σουρμένων που τραγουδά ποντιακά

31/08/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1ο θερινό σινεμά και Sleep Over από τους «Ακρίτες» Πολυκάστρου & Περιχώρων

31/08/2026 - 8:30μμ
Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
Ο Αθανάσιος «Σάκης» Ζαντίδης, ο Πόντιος εκπαιδευτικός, μεταφραστής και άνθρωπος του πολιτισμού που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνόγλωσση παιδεία στη Μελβούρνη (πηγή: Νέος Κόσμος)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τα Κάτω Πορόια στη Μελβούρνη: Ο Πόντιος που έμαθε αγγλικά στα 22 και δίδαξε ελληνικά σε γενιές ομογενών

31/08/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

30/08/2026 - 9:30μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

30/08/2026 - 3:01μμ
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά-Επαρχίας Λάρνακας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά Αλεθρικού ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό της Κύπρου

29/08/2026 - 11:30μμ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

29/08/2026 - 7:31μμ
Το εξωτερικό της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο (φωτ.: Μητρόπολη Τριμυθούντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Πλήθος πιστών στην Παναγία Σουμελά του Αλεθρικού – Ποντιακό γλέντι μέχρι αργά

29/08/2026 - 3:06μμ
Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών ο Αντώνης Σαμαράς – Πλήθος πιστών στη μεγάλη πανήγυρη

29/08/2026 - 1:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greektownchicago.org)

Φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας στο Greektown: Το Σικάγο γιόρτασε για 36η χρονιά την ελληνική γεύση και παράδοση

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα Γυναικών 4×100

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super League: «Διπλό» στη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: «Ζωντανή» για την πρόκριση η Εθνική

5 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Κυψέλη όπου εντοπίστηκε το μακάβριο εύρημα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυψέλη: Πρωτοφανής υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, λέει η ΕΛΑΣ μέσω της Κωνσταντίας Δημογλίδου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

US Open: Εντυπωσιακός ο Τσιτσιπάς πέρασε στον 2ο γύρο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV