pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πλαστό και το αυθεντικό

24/07/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πλάτων πίστευε στην αριστοκρατία και όχι στη δημοκρατία. Πίστευε στη δύναμη των αρίστων και όχι των πολλών. Έλεγε ότι την κοινωνία δεν την πάνε μπροστά οι πολλοί αλλά οι άριστοι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιστήμες. Διότι, όταν στη φτώχεια προσθέτουμε νέα φτώχεια δεν την μειώνουμε, αλλά την αυξάνουμε. Το ίδιο αφορά και στις μετριότητες. Οι πολλές μαζί κάνουν τη μετριότητα μεγαλύτερη.

Είναι αληθινό ότι ένα πρόβλημα μένει άλυτο, όταν με αυτό ασχολούνται πολλοί. Γι’ αυτό το πιο δύσκολο πολίτευμα στην εφαρμογή του είναι η δημοκρατία.

Εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια προσπαθούν οι άνθρωποι γι’ αυτήν, κι ακόμη να την πετύχουν. Νά γατί η Ευρώπη των λαών εξελίχθηκε σε Ευρώπη των ολιγαρχών. Οι λίγοι πάντα και παντού πιο εύκολα συνεννοούνται.

Ο Αριστοτέλης, μαθητής του Πλάτωνα, έλεγε ότι «πολιτική είναι η ανωτάτη των επιστημών, τα καλά και τα δίκαια σκοπούμενη». Και πως εκτός από γνώση, θέλει αρετή και ηθική. Δυο έννοιες για τις οποίες μίλησε ενδελεχώς στα βιβλία του. Το καλό, αν δεν γίνει κοινωνικό αγαθό, δεν ωφελεί το σύνολο.

Ζούμε στην εποχή του αντιήρωα. Το να θυσιάζεται σήμερα κανείς για μια ιδέα δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Νά γιατί περνούν και τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα! Επειδή δεν υπάρχει δυναμική και συλλογική αντίδραση. Στο χώρο που ζούμε και που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται χώρα, το πτυχίο μπήκε στην κορνίζα και το «κόμμα» στη δημόσια ζωή. Καιροσκόποι επενδυτές της κομματικής τάξης, απρόσωποι αριβίστες, επιτήδειοι αιθεροβάμονες και αψίκοροι πολιτικοί, έστω και από μεταγραφή, στελεχώνουν διαχρονικά τα μεγάλα κόμματα, τα οποία εξελίχθηκαν σε ό,τι πιο σαθρό κι αναχρονιστικό έχει η ελληνική κοινωνία.

Ο εκμαυλισμός και ο αμοραλισμός της πολιτικής, στα πρόσφατα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να προσχωρήσουν σ’ αυτήν πολλοί τυχάρπαστοι και καιροσκόποι.

Άνθρωποι που διψούν για εξουσία. Η ιδιότητα του πολιτικού «στελέχους», του πολιτευτή και του πολιτικάντη έγινε επάγγελμα.

Το Δημόσιο αποστεώνεται από τους υπαλλήλους του, που συχνά αποσπώνται σε πολιτικά γραφεία, τα οποία από καιρό θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί. Σόι πάει το βασίλειο, κι ας έχει καταργηθεί η βασιλεία. Η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει! Η διαδρομή είναι γνωστή: Από το κολέγιο σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής κι από εκεί βουλευτής, υπουργός και μετά πρωθυπουργός. Το επάγγελμα που σπούδασαν, σπάνια το ασκούνε. Τα πτυχία είναι άχρηστα, όπως άχρηστα είναι και τα εργαλεία για έναν τεχνίτη που δεν τα χρησιμοποιεί. Είναι όμως κοροϊδία να είσαι αρχιτέκτονας και όλα τα σχέδια που έχεις κάνει να είναι μόνο πολιτικά.

Γέμισε η πολιτική από ένα κακό συναπάντημα. Κόλακες, αυλοκόλακες και χαμαιλέοντες της σαπρής πολιτικής, έγιναν εκφραστές και επιβήτορες της εξουσίας. Οι βουλευτές εξελίχθηκαν σε βολεμένους. Για βούληση είναι αδιανόητο να μιλάμε σε μια εκ των άνω επιβαλλόμενη δημοκρατία. Και μη μου πείτε ότι φταίνε μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί για τα μέτρα που λαμβάνονται. Το ίδιο, αν όχι περισσότερο, φταίνε και οι βουλευτές που τα ψηφίζουν. Ας αφήσουν λοιπόν τις κλάψες, τους εμπαιγμούς και τα κροκοδείλια δάκρυα.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Πάνω από όλα θέτουν το μισθό τους, τον οποίο σαφώς και δεν αξίζουν οι περισσότεροι εξ αυτών, αν κρίνουμε από το έργο που αφήνουν πίσω τους.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Αδαμάντιος Κοραής, είναι μητέρα για μερικά παιδιά και μητριά για άλλα. Οι αξίες καταρρέουν, τα ιδανικά φθείρονται και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο λαό και τους εκπροσώπους του έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα. Από χώρα σοφών και ηρώων γίναμε χώρα αεριτζήδων, κομπιναδόρων και απατεώνων. Το πλαστό νίκησε το αυθεντικό, το πλασματικό κυριάρχησε στο πραγματικό και η χάλκευση εξοβέλισε την ειλικρίνεια. Επιβλήθηκε μια νοοτροπία κι ένα ταμπεραμέντο που όλοι το επικρίνουν αλλά και όλοι το ανέχονται. Κατά τ’ άλλα ισχύουν τα λόγια του ποιητή: «Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει | και δίχως γνέφια τους καιρούς η δόξα σου διατρέχει».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ στην τελετή υποδοχής των σορών έξι Αμερικανών, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο Κουβέιτ. 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς θα βγει από το «βάλτο» του Ιράν ο Τραμπ

3/04/2026 - 3:32μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
Τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by/3.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα επιτεθεί ή αναζητά διέξοδο ο Τραμπ;

28/03/2026 - 9:54πμ
Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

24/03/2026 - 9:32πμ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί Σαουδικής Αραβίας

22/03/2026 - 3:53μμ
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ηττήθηκε στη Βαλένθια και δυσκόλεψε η εξάδα για τον Παναθηναϊκό

4 ώρες πριν
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

4 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

4 ώρες πριν
Γυναίκα περπατά δίπλα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών την επομένη ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στη συνοικία Άιν ελ Μρέισα της Βηρυτού, στον Λίβανο. 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Διπλωματική πρωτοβουλία για επαφές Ισραήλ-Λιβάνου σε σκηνικό εύθραυστης εκεχειρίας

5 ώρες πριν
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

5 ώρες πριν
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign