Απόφαση για το μέλλον τους καλούνται να πάρουν στις 25 Σεπτεμβρίου οι πολίτες της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, ημέρα που σύμφωνα με τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν περιοχή τους να γίνει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
Η απόφαση ελήφθη χθες από τον πρόεδρο Μπαρζανί και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, σε συνάντηση που είχαν στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης.
Το μήνυμα του Μπαρζανί στο Twitter
Το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στα τρία τμήματα που αποτελούν την κουρδική περιοχή και στα εδάφη που θεωρούνται διαφιλονικούμενα από την κουρδική και την ιρακινή κυβέρνηση αλλά σε αυτή τη φάση είναι υπό κουρδικό στρατιωτικό έλεγχο. Οι εμπλεκόμενες πλευρές αποφάσισαν να επιλύσουν σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Παράλληλα συμφώνησαν να συστήσουν ένα ειδικό συμβούλιο για το δημοψήφισμα, του οποίου θα προεδρεύει ο Μασούντ Μπαρζανί.
(Φωτ.: presidency.kurd)
Το συμβούλιο θα σχηματίσει μια σειρά ομάδων κρούσης που θα ασχολούνται με επί μέρους θέματα σχετικά με το δημοψήφισμα.
Το «ναι», που αναμένεται να επικρατήσει στο δημοψήφισμα, δεν είναι σαφές εάν θα οδηγήσει στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και η ιδέα της ανεξαρτησίας είναι ελκυστική για τους Κούρδους του Ιράκ, οι πολιτικές διαφορές παραμένουν μεγάλο αγκάθι που στο μέλλον, σε ένα νέο κράτος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη για τη λειτουργία του.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ιρακινή κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπαντί είχε δηλώσει πως σέβεται το δικαίωμα των Κούρδων να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία τους αλλά ότι δεν πιστεύει πως τώρα είναι κατάλληλη εποχή για να γίνει η κίνηση.
Το ιρακινό Κουρδιστάν κέρδισε την αυτονομία του εντός του Ιράκ με βάση το σύνταγμα του 2005. Δικαιώματα τοπικής διακυβέρνησης είχαν οι Κούρδοι ήδη από το 1970. Ωστόσο η ανεξαρτησία του κράτους προκαλεί εφιάλτες στις τέσσερις χώρες όπου ζουν πολλοί Κούρδοι, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.