pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας αρουραίος κι ένας βους

5/06/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάποτε ένας αρουραίος κι ένας βους, ενώ βάδιζαν σε δρόμους έρημους είδαν έναν αχυρώνα και δίχως δεύτερη σκέψη μπήκαν μέσα. Ο αρουραίος μόλις βρήκε μερικούς σπόρους, ειδοποίησε την οικογένειά του. Αντίθετα ο βους έπεσε πάνω στο τριφύλλι και έτρωγε μόνος. Το απόγευμα, όταν ο ιδιοκτήτης του αχυρώνα θα έδινε τροφή στα ζώα του, τι να δει!

Τα πάντα είχαν εξαφανιστεί: Το τριφύλλι, ο σανός, το σιτάρι. Ουστ από εδώ, φωνάζει στο βόδι. Δεν είμαι μόνος μου, απαντά εκείνο. Είναι μαζί μου και πέντε ποντικοί. Μαζί τα φάγαμε, σου λέω…

Οι μύθοι από την εποχή του Αισώπου, κρύβουν αλήθειες. Τις περισσότερες τις πλάθει η ζωή! Η ζωή που μετατρέπει τη χώρα σε «απόπατο» ολίγων χορτάτων, όταν την κοινωνία διαφεντεύουν πολιτικοί παραμυθάδες. Καιροσκόποι, σοφιστές και πολιτικάντηδες. «Της γραμματικής οι μανδαρίνοι και της πολιτικής οι φασουλήδες», που θα έλεγε ο Παλαμάς.

Είναι γεγονός ότι ο κάθε πολιτικός αναγνωρίζει την κοινωνία μέσω του εαυτού του. Την πλάθει και την αναπλάθει στο μέγεθος της σκέψης του, την διαμορφώνει στο εύρος των αξιών του, την υψώνει ή την χαμηλώνει ανάλογα με το ηθικό του ποιόν. Σύμφωνα με ό,τι νομίζει καλό ή κακό για τον τόπο.

Είναι επίσης γεγονός ότι το φαγητό διαχρονικά ενώνει. Από το συμπόσιο του Πλάτωνα ως τον Μυστικό Δείπνο και τα σημερινά –πληρωμένα από το λαό– «γεύματα εργασίας». Ωστόσο, ουδέποτε τα παραμύθια γέμισαν άδεια στομάχια. Με υποσχέσεις ο νηστικός δεν χορταίνει. «Άμα πεινάς το ξέρεις. Φωνάζουνε τα σπλάχνα σου. Άμα κρυώνεις, το ίδιο» λέει ο Λουντέμης. Άλλο λοιπόν το πολιτικό παραμύθι κι άλλο η αλήθεια που ζούμε. Που είναι όντως ζοφερή για τη συντριπτική πλειοψηφία του δύστυχου λαού μας!

Σας το είπα, λέει ο Ελύτης. «Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να ’ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις.

»Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του…».

Αυτό βίωσε στις 22 του Μάη η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της για το χρέος, και συγκεκριμένα από τον Γερμανό δικτάτορα, τον Σόιμπλε. Αυτόν που εφαρμόζει μια νέα γενοκτονία τώρα. Τώρα που η φλόγα στην ψυχή του Έλληνα είναι σβησμένη ύστερα από πολύ καιρό πατριωτικής άπνοιας.

Οι καιροί είναι σκληροί και οι μέρες οργισμένες. Θεωρίες και ιδεολογίες έχουν ξεφτιλιστεί. Η πραγματικότητα όμως είναι μία: Κανείς δεν μπορεί να σβήσει τη δίψα του αλλουνού πίνοντας ο ίδιος!

Οι ποιητές έχουν τη χάρη να προβλέπουν όσα θα έρθουν. «Θα στενάξουν οι νέοι και το αίμα τους αναίτια θα γεράσει […] θα αδειάσουν όλα τα εργοστάσια […] και θα ’ρθούνε χρόνια χλωμά και αδύναμα μέσα στη γάζα» λέει ο Ελύτης, που ήδη επαληθεύεται.

Ο λαός διαχρονικά συνιστά το ανώνυμο πλήθος. Αντίθετα οι «επώνυμοι», για να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, συστήνουν ανώνυμες εταιρείες δικαιώνοντας τα λόγια του Χριστού: «Τον μεν πτωχόν [βλέπε λαό] εξ ονόματος καλεί, τον δεν πλούσιον ανωνύμως».

Ζούμε στην εποχή της σιωπής των διανοουμένων. Αυτοί που κάνουν τον περισσότερο θόρυβο απανταχού είναι οι «άδειοι» τενεκέδες. Οι χαμηλές ιδέες συχνά φωνάζουν για να τις προσέξουμε.

Θυμίζουν τον αδιάβαστο μαθητή που κάνει φασαρία για να κερδίσει την προσοχή του δασκάλου. Τα κόμματα είναι όπως και τα ποτάμια. Μπορεί να διατηρούν τα ίδια ονόματα, όμως στην κοίτη τους κυλούν διαφορετικά νερά. Κάποια από αυτά ξεράθηκαν κιόλας.

Αρχίσαμε με έναν μύθο και θα κλείσουμε μ’ έναν άλλο. Ο λαός μας είναι διαχρονικά ταυτισμένος με τον ήρωα Ηρακλή. Η γερμανική πολιτική τού φόρεσε τον ποτισμένο στο δηλητήριο χιτώνα του Νέσσου. Είναι ο χιτώνας της οικονομικής ασφυξίας που προκαλεί στο λαό-Ηρακλή θανάσιμο πόνο. Και τον χιτώνα αυτόν πρέπει πάση θυσία να τον πετάξουμε από πάνω μας για να σωθούμε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ στην τελετή υποδοχής των σορών έξι Αμερικανών, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο Κουβέιτ. 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς θα βγει από το «βάλτο» του Ιράν ο Τραμπ

3/04/2026 - 3:32μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έναρξη ποντιακού γλεντιού στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2023» (πηγή: Facebook / ΠΑΡΧΑΡΙΑ ΟΧΥΡΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ - PARXAR OXIRO NIMFEAS KOMOTINI RODOPI)

Ροδόπη: Τα «Παρχάρια» ζωντανεύουν ξανά – Η καρδιά του Πόντου χτυπά στη Νυμφαία

3 λεπτά πριν
Έρευνες για τον εντοπισμό της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Ηράκλειο: Τραγικός επίλογος – Νεκρή η 43χρονη Ελευθερία Γιακουμάκη μέσα στο αυτοκίνητό της

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com / Anna Ventura)

Νέα Φιλαδέλφεια: Το σκάκι συναντά τη μνήμη – Μαθητικό τουρνουά για τη Γενοκτονία των Ποντίων

51 λεπτά πριν
O πιανίστας Hayk Melikian, η σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν  Melikian και ο Γάλλος μαέστρος Philippe Forget (πηγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Θεσσαλονίκη: Συναυλία μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Μέγαρο Μουσικής

1 ώρα πριν
Βουλευτές ψηφίζουν  για την άρσης ασυλίας συναδέλφων τους της ΝΔ, Αθήνα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με ευρεία πλειοψηφία η άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Ζήτησαν οι ίδιοι να διερευνηθεί η υπόθεση

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Ο Τραμπ κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να τελειώσει τον πόλεμο στον Κόλπο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign