pontosnews.gr
Τετάρτη, 23/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μαστίχα Χίου μπορεί να μειώνει την περίμετρο μέσης σε διαβητικούς ασθενείς

7/05/2017 - 10:44πμ
Η μαστίχα Χίου μπορεί να μειώνει την περίμετρο μέσης σε διαβητικούς ασθενείς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλά γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα για τις θετικές επιδράσεις της μαστίχας Χίου στον οργανισμό μας. Με την επίδραση της κατανάλωσης μαστίχας Χίου στη γλυκαιμική ρύθμιση και στα λιπίδια σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ασχολήθηκαν οι Έλληνες επιστήμονες, Ελευθερία Παπαχριστοφόρου, Σταματία Χωρεψιμά, Χ. Παπαδημητρίου, Παναγιώτα Κατσάνου, Α. Κόκκινος, Ν. Κατσιλάμπρος  και Ν. Τεντολούρης από της Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία του Νοσοκομείου «Λαϊκό» και η Δέσποινα Περρέα από το Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης «ΝΣ Χρηστέας» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της μελέτης ήταν να ερευνηθεί αναλυτικά η επίδραση της κατανάλωσης μαστίχας Χίου στη γλυκαιμική ρύθμιση, στο λιπιδαιμικό προφίλ και σε δείκτες φλεγμονής (CRP) διαβητικών ασθενών.

Τα μόνα δεδομένα που είχαν οι ερευνητές ήταν ότι η μαστίχα Χίου παράγεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Επίσης, ότι η ρητίνη της μαστίχας έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκε πως είναι ιδιαίτερα δραστική έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Ενώ εκχυλίσματα της μαστίχας αναστέλλουν την οξειδωτική τροποποίηση της λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας, μία ακόμα πρόσφατη μελέτη ανέδειξε το ολεανολικό οξύ ως ασθενή αγωνιστή των ενεργοποιημένων υποδοχέων πολλαπλασιασμού των υπεροξεισωματίων-γ που συσχετίζονται με την οξείδωση των λιπαρών οξέων και τη διεργασία της φλεγμονής.

Στη νέα μελέτη εξετάστηκαν 24 άτομα (9 γυναίκες και 15 άνδρες) με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη οι οποίοι είχαν διαβήτη τύπου 2.

Τους χορηγήθηκε μια σειρά από κάψουλες placebo (εικονικό φάρμακο) και κάψουλες μαστίχας Χίου περιεκτικότητας 350 mg για 3 φορές τη μέρα επί 2 μήνες. Μετρήθηκε συγχρόνως το βάρος τους, η περίμετρος της μέσης στους, η αρτηριακή τους πίεση, τιμή της HbA1c, της CRP, του σακχάρου και των λιπιδίων τους τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης. Επιπλέον, το είδος της αντιδιαβητικής τους ή της αντιυπερτασικής και της υπολιπιδαιμικής αγωγής τους παρέμεινε το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χορήγηση της μαστίχας σχετίστηκε με την τάση για βελτίωση της τιμής της HbA1c και με μείωση της περιμέτρου της μέσης. Ωστόσο, δεν βρέθηκε σημαντική επίδραση της χορήγησης μαστίχας Χίου στο σωματικό βάρος, στην αρτηριακή πίεση, στο σάκχαρο νηστείας, στην ολική χοληστερόλη, στα τριγλυκερίδια, στην LDL και HDL χοληστερόλη, στον δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη ούτε στη CRP. Η χορήγηση του εικονικού φαρμάκου δεν είχε επίσης καμία επίδραση στις μελετηθείσες παραμέτρους.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η βραχυχρόνια χορήγηση μαστίχας Χίου σχετίζεται με μικρή βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης και με μείωση της περιμέτρου της μέσης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την αντιδιαβητική αγωγή που παίρνουν.

  • Αναδημοσίευση: naftemporiki.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ίσως να κόστισε τη ζωή σε 2.300 ανθρώπους

9/07/2025 - 3:57μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο

1/06/2025 - 6:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόκκινος ο ουρανός στην Αργολίδα και αποπνικτική ατμόσφαιρα από τον καπνό που έρχεται από την ορεινή Κορινθία και τη φωτιά στον Φενεό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Φωτιά στον Φενεό Κορινθίας: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για εμπρησμό από αμέλεια – Μάχη για να ελεγχθούν τα τρία μέτωπα

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΙΝΤΙΜΕ / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Champions League: Ήττα στη Γλασκόβη και μπλέξιμο για τον Παναθηναϊκό

51 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Στις 24 Σεπτεμβρίου η δίκη για το Predator

1 ώρα πριν
Ο Βρετανός τραγυυδιστής Ozzy Osbourne σε συναυλία των Black Sabbath, το 2016, στο Papp Laszlo της Βουδαπέστης (φωτ.: EPA/BALAZS MOHAI HUNGARY OUT)

Πέθανε ο Όζι Όσμπορν των Black Sabbath

2 ώρες πριν
Εργαζόμενες στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων – Πότε θα οδηγούνται στην απόλυση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο Αχιλλέα Βασιλειάδη)

Οι Πόντιοι στο Μεσιανό Γιαννιτσών τιμούν τη μνήμη του Αχιλλέα Βασιλειάδη – Γεγονός τα πρώτα «ΑΧΙΛΛΕΙΑ»

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign