Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, η οποία έλαβε χαρακτηριστικά προσωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή η τροπολογία περί παραβάσεων λαθρεμπορίας που αφορά τη ρύθμιση παλαιών χρεών επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα χέρια.
Το κλίμα είχε δυναμιστεί ήδη από χθες: Η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη και η κυβέρνηση την έκανε δεκτή με καθυστέρηση. Αποτέλεσμα ήταν η αντιπολίτευση να ζητά επίμονα εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το κόστος της ρύθμισης, χωρίς όμως να τις λάβει ποτέ.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι πρόκειται για φωτογραφική τροπολογία, και κάλεσε από τη μία τον πρωθυπουργό να την αποσύρει και από την άλλη τον πρόεδρο της Βουλής να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου. Με φόντο και τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτόξευσαν κατηγορίες σχετικά με τους ποιος υπηρετεί με ορθό τρόπο ή υπονομεύει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικροτήσει, δεδομένου ότι η ΝΔ «κόπτεται», όπως χαρακτηριστικά είπε, για τις επενδύσεις, και του πρότεινε να πάνε μαζί στην Ξάνθη να δουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης που κινδυνεύουν. Γι’ αυτό του ζήτησε να μην εμποδίσει την ψηφοφορία για διαδικαστικά ζητήματα. Επιπλέον, τον προέτρεψε να θυμηθεί τι γινόταν επί των ημερών της ΝΔ με τις νυχτερινές τροπολογίες που διέγραφαν πρόστιμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του σήκωσε το γάντι και σημείωσε ότι η τροπολογία έρχεται από βουλευτή της Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Εφόσον τίθεται θέμα συμφερόντων του επενδυτή που πρέπει να προστατευθούν, αυτό θα εξεταστεί αφού νωρίτερα η τροπολογία ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Διαφορετικά θα είστε υπόλογος», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Ανταποδίδοντας τα βέλη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστω και ένα παράδειγμα τροπολογίας επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα τόνισε ότι δεν πρόκειται για φωτογραφική τροπολογία, καθώς μπορεί να αφορά τη ΣΕΚΑΠ αλλά αφορά και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.