Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ ανά πρόσφυγα, σε διάστημα μιας 5ετίας. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει στα κράτη-μέλη της Ένωσης η Μάλτα που έχει την προεδρία, σύμφωνα με το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Αντιθέτως, χώρες που δέχονται πρόσφυγες θα αποζημιώνονται με το αντίστοιχο ποσό για το διάστημα αυτό.
Μια τέτοιου είδους αποζημίωση θα λαμβάνουν όμως οι χώρες μέλη εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι πράγματι μια χώρα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Εν τούτοις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, θα μπορούσε να σταματήσει την πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρει το dpa.
Όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο θα μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνοριοφύλακες ή ειδικούς στην παροχή ασύλου.
Παράλληλα, το έγγραφο αυτό κάνει λόγο για ανώτατο όριο κατανομής τον αριθμό των 200.000 προσφύγων. Σε «κρίσιμες περιστάσεις», όταν προσεγγίζεται το όριο αυτό, οι αρχηγοί των κρατών μελών θα αποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι.