pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ανοικτά μέτωπα του Ερντογάν

23/04/2017 - 2:45μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ερντογάν έχει να διανύσει δύσκολο δρόμο έως το 2019, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα, με την εκλογή νέου προέδρου που θα ασκεί την εξουσία στην κυριολεξία ως απόλυτος άρχων. Με το 51,4% του δημοψηφίσματος, είναι λογικό να μην αισθάνεται άνετα. 

Εξάλλου έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, η πορεία των οποίων μπορεί να προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα να καταστεί επισφαλής η εκλογή του το 2019.

Και να το επαναλάβουμε, εάν δεν εκλεγεί, αποστερημένος της βουλευτικής ασυλίας, θα πρέπει να θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι θα διωχθεί όχι μόνο για πράγματα που έχει κάνει, αλλά και για κάποια που δεν έχει κάνει. Είπαμε, στην Ανατολία η πολιτική είναι πιο σκληρή από αλλού και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Άγκυρα και κυρίως η Κωνσταντινούπολη, παραμένει η πρωτεύουσα των βυζαντινισμών, λόγω παράδοσης.

Φυσικά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι για να μην εκλεγεί ο Ερντογάν, θα πρέπει, εκτός από μια σειρά άλλων πραγμάτων που θα γίνουν, να βρεθεί μια εξίσου χαρισματική πολιτική προσωπικότητα στο χώρο της αντιπολίτευσης, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Πάντως, ούτως ή άλλως, ο Ερντογάν από το δημοψήφισμα βγήκε πιο ευάλωτος και σε εσωτερικές και σε εξωτερικές πιέσεις, τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί, παράλληλα με τις εξελίξεις σε πέντε διαφορετικά μέτωπα.

Το ένα είναι το μέτωπο Ιράκ-Συρίας, όπου οι εξελίξεις οδηγούν στην ίδρυση ενός ενιαίου κουρδικού κράτους στα βόρεια των χωρών αυτών. Το συγκεκριμένο κράτος θα έχει τη στήριξη και θα εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Εάν τελικά δημιουργηθεί αυτό το ενιαίο κράτος, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση του «δικού» της Κουρδικού, δηλαδή των 20 εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στα ανατολικά της χώρας. Για να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν, να σημειώσουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει συμμάχους στα σχέδιά του και στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα, στο θέμα αυτό.

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της κυπριακής ΑΟΖ.

Εκεί ο Ερντογάν δεν έχει να αντιμετωπίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Κατάρ και τη Νότιο Κορέα. Γιατί εταιρείες από τις χώρες αυτές, όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψη τους τις θέσεις της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της Κύπρου περιορίζεται στα χωρικά ύδατα, δηλαδή τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά αψήφησαν τις απειλές της και υπέγραψαν συμβόλαια εκμετάλλευσης οικοπέδων με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία θεωρεί «τεθνεώσα».

Το τρίτο και συναρτώμενο με το δεύτερο μέτωπο είναι τα λεγόμενα ελληνοτουρκικά, όπου η Τουρκία είναι αποδυναμωμένη, αφού οι θέσεις της για την έκταση και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών για την Κύπρο, που είναι νησί, δεν έγιναν δεκτές από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη. Άρα, είναι δύσκολο –αλλά όχι αδύνατο, συμφέροντα γαρ– για τις χώρες αυτές να ισχυριστούν ότι άλλα ισχύουν για την Κύπρο και άλλα για παράδειγμα για την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο. Δεν αναφέρομαι στο Καστελόριζο, γιατί κατά την άποψή μου πρώτα με κάποιο τρόπο πρέπει να κατοχυρώσουμε τις θέσεις μας στα προαναφερθέντα νησιά, και μετά να πάμε πιο ισχυροί, για να περάσουμε τις θέσεις μας και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Το τέταρτο μέτωπο είναι η Ευρώπη και τα ευρωτουρκικά.

Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ο αντιευρωπαϊσμός «πουλάει» και είναι ένα από τα ελάχιστα χαρτιά που έμειναν για να παίζει ο Ερντογάν και να συσπειρώνει κόσμο γύρω του. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 55% των εξαγωγών της Τουρκίας γίνονται σε ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, το σχοινί δεν μπορεί να το τεντώσει τόσο, γιατί ίσως κάποια στιγμή σπάσει και αυτό θα σημαίνει οικονομική καταστροφή για την Τουρκία.

Ωστόσο, το πέμπτο και πιο καθοριστικό όλων των μετώπων ίσως τελικά αποδειχθεί πως είναι εκείνο της οικονομίας. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια στην τουρκική οικονομία. Κι εάν τελικά ενσκήψει μια οικονομική κρίση, αυτή είναι που θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
Το τρίτο μέρος της απεικόνισης της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Δ’)

30/12/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)
ΓΝΩΜΕΣ

Εχθροί ή φίλοι;

28/12/2025 - 4:28μμ
(Φωτ.: flickr.com/Kenneth Lu)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια σύντομη ματιά στον κόσμο το 2025

27/12/2025 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε τον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός – Σημαντικό διπλό ο Κολοσσός

24 λεπτά πριν
Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

52 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μικρολίμανο: Ληστεία με μπαλτά σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών – Ο δράστης διέφυγε με 12.000€

1 ώρα πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»: Ποντιορόκ παρακάθ’ με τους Led Seftelin

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σωματείο Ποντίων Θεσσαλονίκης «Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς»)

Πλησιάζει ο χορός του Σωματείου Ποντίων Θεσσαλονίκης «Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς»

2 ώρες πριν
Ψηφιδωτή παράσταση από τη Βασιλική του Αγίου Βιτάλιου στη Ραβέννα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' στον αυλικό του κύκλο. Στο κέντρο φαίνεται ο Ιουστινιανός, δεξιά του στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός, ενώ αριστερά εμφανίζονται οι αυλικοί αξιωματούχοι και οι Πραιτοριανοί φρουροί (φωτ.: wikipedia.org)

Σαν σήμερα, το 532 μ.Χ., ο Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα και σώζει τον βυζαντινό θρόνο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign