Στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, η γείτονα συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, την ώρα μάλιστα που οι συζητήσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Τα τελευταία 24ωρα, σε περιοχή περίπου 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Πάφου, επανεμφανίστηκε το πλοίο «Βarbaros» προκειμένου να βυθίσει υποβρύχια συσκευή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε «πρόκληση» την συγκεκριμένη κίνηση των Τούρκων, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειές της.
«Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο παιγνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων δεν φαίνεται να είναι άσχετες με τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, με δύο νέες παράτυπες ειδοποιήσεις προς ναυλωμένους (NAVTEX), έχει δεσμεύσει θαλάσσια ζώνη έκτασης περίπου 20.000 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή του Πάσχα, μέχρι και τις 26 Απριλίου με ΝΟΤΑΜ έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές από βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα μέχρι και το Καστελόριζο για αεροναυτικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.
Νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών
Στο μεταξύ, σε νέες παραβιάσεις προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη στο βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο. Δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι συνολικά από έξι F-16, δύο εκ των οποίων οπλισμένα, προέβησαν σε τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα, σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
















